Σκόνη από τον τόπο σου κι ας είναι και στα ύψη

Κόκκινο χτύπησαν σήμερα τα επίπεδα σκόνης στην Κύπρο, μόνο που αυτή τη φορά δεν έχουμε ούτε τον πόλεμο στη Συρία να κατηγορήσουμε, ούτε κάποια αφρικανική έρημο, παρά μόνο τη σκόνη made in Cyprus.

 


Φωτογραφία Αρχείου Σήμερα Πέμπτη, τα επίπεδα σκόνης κυμαίνονται στις πλείστες περιοχές του νησιού, πάνω από την επιτρεπτή οριακή τιμή των 50 μg/m3 που καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία, όπως αναφέρει στο δελτίο του το kitasweather.com.

Τα επίπεδα της κυπριακής προελεύσεως σκόνης είναι πιο υψηλά στο ανατολικό μισό του νησιού σε σχέση με το δυτικό μισό και η πιο υψηλή οριακή τιμή ήταν στην πόλη της Λάρνακας, όπου έφτασε το κόκκινο (387.8 μg/m3) στις 2 το απόγευμα.

Τις επόμενες ώρες τα επίπεδα σκόνης θα αρχίσουν να μειώνονται, καθώς εξασθενούν οι άνεμοι.

Αύριο αναμένεται και πάλι να ευνοηθεί κυπριακή σκόνη κοντά στην επιφάνεια της γης, λόγω των ισχυρών δυτικών ανέμων που θα πνέουν, αλλά θα είναι πολύ πιο μειωμένη σε σχέση με σήμερα. Στο δυτικό μισό του νησιού, η οριακή τιμή της σκόνης αναμένεται να κυμαίνεται από χαμηλά έως μέτρια και στο ανατολικό μισό από μέτρια έως υψηλά.

Αυτό το φαινόμενο της κυπριακής σκόνης δεν είναι σπάνιο τέτοια εποχή, αλλά πολλές φορές δεν δίνεται η ανάλογη σημασία. 

Ακολουθεί ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας σχετικά με τη σκόνη:

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανακοινώνει ότι σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 13:00, οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα, ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 20 μg/m3 και 199 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και ως εκ τούτου αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μg/m3 που καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι η τελευταία 24ωρη μέση τιμή για την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018, κυμάνθηκε μεταξύ 26 και 57 μg/m3, ανάλογα με την περιοχή.

Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασης τους στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς), συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους, μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται.

Επίσης, απαιτείται όπως οι εργοδότες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους. Επιπλέον, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ