Where is Ηome?

Πρεμιέρα για 5 ταινίες μικρού μήκους υπό τον γενικό τίτλο «Where is Ηome?», στο CineStudio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στις 7 μ.μ. την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018.

 


Article featured image
Article featured image

Οι 5 ταινίες μικρού μήκους προέκυψαν από τη συνεργασία τεσσάρων νέων Κυπρίων και πέντε μεταναστών.

Οι ομάδες δημιούργησαν το δικό τους σύντομο σενάριο, που μιλά για τις προσωπικές τους αντιλήψεις ως προς το ‘τι σημαίνει σπίτι’, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά.

Καθοδηγούμενοι από τους επαγγελματίες εκπαιδευτές David Hands και Melissa Hekkers, και δύο εθελοντές, τον Babucar Camara και την Κhadijatou Fatty, οι συμμετέχοντες κινηματογράφησαν τις ταινίες τους σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα μέλη της ομάδας τους, τον τόπο διαμονής τους και τις διαφορετικές συνήθειες και κουλτούρες τους. Κατά τη διάρκεια μιας σειράς συναντήσεων, οι ομάδες ξεκίνησαν να ανταλλάζουν απόψεις, μοιράστηκαν τις ιδέες τους και τελικά κατέγραψαν, επεξεργάστηκαν και δημιούργησαν τις ταινίες μικρού μήκους υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών. Οι συμμετέχοντες αποκόμισαν τεχνικές και θεωρητικές γνώσεις σχετικά με το χειρισμό του οπτικοακουστικού εξοπλισμού και τη δημιουργία κι επεξεργασία μιας ταινίας.

Έχοντας γυρίσει τις ταινίες σε διάφορες τοποθεσίες (π.χ. τα σπίτια τους, γήπεδα, την παλιά πόλη της Λευκωσίας, την Καρπασία, πάρκα κτλ.) και με διαφορετικές προσεγγίσεις, η διαδικασία επέτρεψε τόσο στους ντόπιους όσο και στους μετανάστες συμμετέχοντες να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο εις βάθος, ενώ η ανταλλαγή ιδεών τους φιλοδοξεί να μεταδώσει στους θεατές την αντίληψη βασικών θεμάτων, που σχετίζονται με την έννοια του σπιτιού, της μετακίνησης, της ένταξης κτλ.

Το βράδυ της προβολής θα απονεμηθεί στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό συμμετοχής, και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτησή τους με το κοινό.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Κύπρου σε συνεργασία με την Thomson Media GmBH και αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων του European Youth Initiative Fund, το οποίο διαχειρίζεται το European Youth Forum σε συνεργασία με την UNHCR. Στην Κύπρο, το έργο υποστήριξε η Caritas Cyprus.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ