Η Πυροσβεστική Υπηρεσία απαντά για τις επίμαχες φωτογραφίες από την άσκηση στην αλυκή Λάρνακας

Τι δουλειά είχαν τα hovercraft μέσα στην αλυκή εν μέσω μεταναστατευτικής (για τα πουλιά) περιόδου, αναρωτήθηκαν αρκετοί βλέποντας τα δημοσιεύματα;

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό το ερώτημα τέθηκε αρχικά σε εμάς από μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίοι παρακολουθώντας σχετικό βίντεο που δημοσίευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη σελίδα της στο Facebook, απόρησαν πώς είναι δυνατόν να εκτελείται άσκηση μέσα στην αλυκή Λάρνακας εν μέσω μεταναστευτικής περιόδου, με τόσα πτηνά να βρίσκονται εντός της αλυκής.

Όπως φαίνεται στο βίντεο της Πυροσβεστικής, τα δύο νέα hovercraft που προμηθεύτηκε πρόσφατα η Υπηρεσία για έρευνα, διάσωση και πυρόσβεση εντός και εκτός αλυκών και παράκτιων περιοχών του αεροδρομίου Λάρνακας, κάνουν εκπαίδευση εντός του υγροβιότοπου οδηγώντας μέσα στην Αλυκή, κάνοντας θόρυβο και εκτοξεύοντας μεγάλες ποσότητες νερού.

Κάτι που, χωρίς να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις, καταλαβαίνεις πόσο ενοχλητικό και επικίνδυνο μπορεί να αποβεί για όλα τα έμβια όντα της περιοχής.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Υπηρεσία Θήρας, επιβεβαιώσαμε τα πιο πάνω, καθώς όπως ανέφερε στη CITY λειτουργός της Υπηρεσίας, το να γίνονται εκπαιδεύσεις σε περιόδους μεγάλης μετανάστευσης είναι άκρως επικίνδυνο όχι μόνο για τα μεταναστευτικά πτηνά, αλλά και για την ασφάλεια των πτήσεων, «φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί εάν ο θόρυβος τρομάξει τα πουλιά και αυτά βρεθούν σε δίαυλο του αεροδρομίου την ώρα που εκτελείται κάποια απογείωση ή προσγείωση;», αναφέρει ο λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας.

Όπως τονίζει, μάλιστα, ο Λειτουργός πολύ συχνά πραγματοποιούνται και ασκήσεις με ελικόπτερα πάνω από τις αλυκές κάτι το οποίο είναι εξίσου επικίνδυνο. «Κανονικά τέτοιου είδους ασκήσεις και εκπαιδεύσεις πρέπει να γίνονται σε μη μεταναστευτικές περιόδους και σε συνεννόηση με τα αρμόδια τμήματα περιβάλλοντος και θήρας για αποφυγή απρόοπτων. Δεν γνωρίζω εάν στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ληφθεί ενημέρωση και οδηγίες πριν την πραγματοποίηση της εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής, ωστόσο οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με τέτοια θέματα», σημειώνει ο λειτουργός.

 

Image may contain: outdoor

Image may contain: sky, outdoor and water

 

Ποια είναι, όμως, η θέση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Απάντηση στα πιο πάνω έδωσε ο Υπεύθυνος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, ο οποίος ξεκαθάρισε πως κανένα ρίσκο και κανένας κίνδυνος δεν υπήρξε από την πραγματοποίηση της εκπαίδευσης των hovercraft εντός της αλυκής. «Η εκπαίδευση έγινε εντός του περιφραγμένου σημείου της αλυκής που βρίσκεται κοντά στο δίαυλο του αεροδρομίου. Για όσους δεν το γνωρίζουν, σε όλο το αεροδρόμιο και ιδίως κοντά στου δίαυλους υπάρχουν μηχανισμοί απομάκρυνσης πτηνών για ευνόητους λόγους. Δεν θα διακινδυνεύαμε την πρόκληση ενός τέτοιου ατυχήματος», σημειώνει. «Δεν λειτουργούμε τόσο επιπόλαια και τόσο αυθόρμητα. Πέραν της οικολογικής συνείδησης που διαθέτει η υπηρεσία, ο κίνδυνος πρόκλησης αεροπορικού δυστυχήματος θα ήταν μεγάλος αν μπαίναμε μέσα στην αλυκή με δεκάδες πουλιά να κάνουμε εκπαίδευση», ξεκαθαρίζει.

Όπως αναφέρει ο κύριος Κεττής, μελλοντικά υπάρχει πρόθεση να γίνει εκπαίδευση και στο ανοιχτό μέρος της αλυκής αλλά και σε άλλες παράκτιες περιοχές του αεροδρομίου, αφού αυτός είναι και ο σκοπός των hovercraft, αλλά αυτό θα γίνει σε περιόδους μη μετανάστευσης όπου δεν υπάρχει κίνδυνος.

 

Image may contain: outdoor

Image may contain: outdoor

Image may contain: outdoor


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ