Η viral φωτογραφία των βουνών της Τουρκίας όπως φαίνονται (πεντακάθαρα) από την Πιτσιλιά

Τα χιονισμένα βουνά της Τουρκίας φαίνονται πεντακάθαρα από την Πιτσιλιά, από περιοχή στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου.

 


Article featured image
Article featured image

Ακόμα κι αν γνωρίζουμε πόσο κοντά είναι η Τουρκία, για κάποιο περίεργο λόγο αμφισβητούμε την αυθεντικότητα της φωτογραφίας...

Κι όμως, είναι αληθινή 100%.

Τη φωτογραφία ανήρτησε ο Ραφαήλ Μιχαηλίδης στη σελίδα Τοπία της Κύπρου / Landscapes of Cyprus.

Όντως, καμιά φορά ξεχνάμε πόσο κοντά μας γεωγραφικά είναι η Τουρκία.

Ενημερωτικά, η απόσταση της Κύπρου, βόρεια, από την Τουρκία (από το Ακρωτήρι του Κορμακίτη μέχρι το Αναμούρ Καραμανίας) είναι μόλις 37 μίλια (69 χλμ.), όπως αναφέρεται στη Wikipedia.

Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί από περιοχή της Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, φαίνεται στο βάθος ο κατεχόμενος Κορμακίτης, ενώ φαίνονται και πεντακάθαρα τα βουνά της Τουρκίας (οροσειρά Ταύρου).

 

 

 

Πέρα βρέσιει στην Καραμανιά σιονίζει

Στην Κύπρο έχουμε την έκφραση «Πέρα βρέσιειστην Καραμανιά σιονίζει» και τη λέμε για κάποιον που αδιαφορεί για κάτι ή δεν παίρνει χαμπάρι. Η έκφραση υπάρχει και στην Ελλάδα, με διαφορά πως αντί να λένε στην Καραμανιά χιονίζει λένε στην Καλαμαριά (περιοχή της Θεσσαλονίκης). Η φράση, φυσικά, «στέκει» και χωρίς τις τοποθεσίες, δηλαδή μπορείς να πεις απλώς «πέρα βρέχει».

Πέρα από τη γνωστή αυτή έκφραση, η ιστορία της πόλης Καραμανιά έχει σχέση μ’ εμάς. Η Καραμανιά, είναι μια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μ. Ασίας και περιλαμβάνει διάφορα τμήματα  όπως την Λυκαονία, την Καππαδοκία την Κιλικία και άλλα. Η περιοχή παλαιότερα ονομαζόταν Λάρανδα, δηλαδή αμμώδες μέρος (σύμφωνα με την αρχαία λυδική γλώσσα) και καταστράφηκε το 322 π.Χ. από τον Περδίκκα. Τη σημερινή της ονομασία την πήρε από το όνομα του Mehmet Bey Karamanoglu (Καραμάν Μπέη) ο οποίος έχτισε ξανά την πόλη το 1256. Ενημερωτικά, η λέξη Καραμάν (Karaman) σημαίνει ήρωας.

Η περιοχή της Καραμανιάς καλύπτεται από την οροσειρά του Ταύρου (Toros Dağları), που είναι ένα ογκώδες σύμπλεγμα βουνών στη νοτιοανατολική Τουρκία. Πολλές κορυφές των βουνών είναι με ύψος πάνω από 3.000 μέτρα και σχεδόν μόνιμα χιονισμένες. Η οροσειρά του Ταύρου φαίνεται με γυμνό μάτι από αρκετές περιοχές στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα στην Κερύνεια και επειδή όπως αναφέρεται πιο πάνω είναι σχεδόν πάντα χιονισμένες , εξ ου και λέμε «στην Καραμανιά σιονίζει».

Αν και στην Καραμανιά όλοι οι κάτοικοι ήταν μουσουλμάνοι, υπήρχε εντούτοις μια μειονότητα που ήταν Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι (Rum). Αυτοί μιλούσαν και έγραφαν τούρκικα με τη διαφορά πως η γραφή τους ήταν με ελληνικά γράμματα. Αυτή η γραφή ονομαζόταν «καραμανλική». Από τους κατοίκους της Καραμανιάς έχουμε και τα επώνυμα Καραμανλής. Με τη συνθήκη της Λοζάνης (1923) οι Έλληνες κάτοικοι της Καραμανιάς μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα, κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Πιο κάτω παρουσιάζεται ένα δείγμα της καραμανλικής γραφής, όπως παρουσιάζεται στη ψηφιακή βιβλιοθήκη νεοελληνικών σπουδών «Ανέμη».



Δείγμα του 1840

Ιπατετναμε : Γιάνι Γκερέκ ερκεκλερέ, γκερέκ δις εχληλερέ, πογιουγέ βε κιουτζουγιέ, φαρζ ολάν Ιπατετλέρ, Απόδειπνον, Εξάψαλμος, Παναγίανην χαιρετισμολαρί, Παράκλησις, βε αζίζ Μετάληψι.

 

Μετάφραση:

«Βιβλίο προσευχών»: Δηλαδή προσευχές που είναι απαραίτητες και αποτελούν την ιερή υποχρέωση ανδρών και γυναικών, μεγάλων και μικρών. Απόδειπνος, ο Εξάψαλμος, οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου, η Παράκληση, και η Ακολουθία της Αγίας Μετάληψης.

 

* Το πιο πάνω άρθρο (με τίτλο: Πέρα βρέσιει στην Καραμανιά σιονίζει) δημοσιεύθηκε αρχικά στο Περιθώριο, ένα blog που δημιουργήθηκε το 2015, από τον Chris Pinturicchio, με σκοπό την παρουσίαση προσώπων και γεγονότων που αφέθηκαν στης ιστορίας το περιθώριο. Τα θέματα του blog, όπως αναφέρεται, αλιεύονται από κάθε λογής πηγή και χρονικό πλαίσιο και αφορούν όλα εκείνα που δεν έτυχε να διαβάσεις ή που κανείς δεν νοιάστηκε να γράψει.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ