Αν ξυρίζεις τα γεννητικά σου όργανα μάλλον έχεις πρόβλημα

Αυτό σίγουρα δεν το ήξερες.

Αν ξυρίζεις τα γεννητικά σου όργανα μάλλον έχεις πρόβλημα

Αυτό σίγουρα δεν το ήξερες.

Article featured image
Article featured image

To άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Broadly



Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ξυρίζουν τα γεννητικά τους όργανα είναι πιο επιρρεπείς στις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Η έρευνα «Συσχέτιση μεταξύ αποτρίχωσης του εφηβαίου και ΣΜΝ», της οποίας επικεφαλής ήταν ο ερευνητής Benjamin Breyer του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, διεξήχθη μέσω online δημοσκόπησης.

Από τους 7.470 ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι είχαν τουλάχιστον έναν σεξουαλικό παρτενέρ, το 74% περιγράφηκε ως «χρόνιοι groomers», πράγμα που σημαίνει ότι «ανέφεραν ιστορικό περιποίησης του εφηβαίου τους». Υπήρχαν, επίσης, κάποιοι που δεν είχαν αποτριχώσει ποτέ τα γεννητικά τους όργανα.

Ο Breyer σχεδίασε διαφορετικές κατηγορίες φερόντων ηβικού τριχώματος, οι οποίες αντιστοιχούν σε διαφορετικές συμπεριφορές. Η κατηγορία «ακραίος καλλωπισμός» αφορούσε όσους αφαιρούν όλες τις τρίχες τους περισσότερες από 11 φορές ετησίως, ο «καλλωπισμός υψηλής συχνότητας» αναφερόταν σε αυτούς που κάνουν «καθημερινή/εβδομαδιαία αποτρίχωση», ενώ ο «αραιός ή σπάνιος καλλωπισμός» ήταν για όσους περιποιούνται λιγότερο από όλους το τριχωτό της βουβωνικής τους χώρας.

Σε σχέση με αυτούς που δεν αποτριχώνουν ποτέ τα γεννητικά τους όργανα, ο grooming πληθυσμός «ήταν πιο πιθανό να αναφέρει δερματικά ΣΜΝ στο ιστορικό του» όπως ο έρπης, καθώς και «ΣΜΝ που μεταδίδονται μέσω εκκρίσεων», όπως ο ιός HIV. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης διαφοροποιήσεις μεταξύ ορισμένων υποκατηγοριών: Όσοι προχωρούσαν σε ακραίο καλλωπισμό είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν δερματικά ΣΜΝ σε σχέση με εκείνους που περιποιούνταν το εφηβαίο τους με υψηλή συχνότητα, όμως δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες αναφοράς HIV.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί οι άνθρωποι που αποτριχώνουν το εφήβαιό τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι φορείς ΣΜΝ, όμως έχουν ορισμένες θεωρίες. Είναι πιθανό η αφαίρεση του ηβικού τριχώματος –μέσω ξυρίσματος για παράδειγμα– να προκαλεί μικροσκοπικές αμυχές στο δέρμα οι οποίες διευκολύνουν τη μετάδοση των ΣΜΝ, ειδικά του έρπη και άλλων δερματικών μολύνσεων, καθώς διεισδύουν ευκολότερα στον οργανισμό. Ή ίσως οι άνθρωποι που αποτριχώνουν το λεγόμενο «μπικίνι» να μοιράζονται τα αποτριχωτικά τους σύνεργα, όπως τα ξυράφια, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης ΣΜΝ. Η τρίτη θεωρία που παρουσιάστηκε από τους ερευνητές είναι ότι οι άνθρωποι που αποτριχώνουν τα απόκρυφα σημεία τους, ίσως να έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιδεικνύουν «ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά», κάτι που μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσής τους σε ΣΜΝ.

Τα ευρήματα αυτά έχουν προκύψει καθαρά μέσω συσχετισμών, όμως μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες. Το ποσοστό των γυναικών (84%) που ανέφερε καλλωπισμό του εφηβαίου ήταν υψηλότερο σε σχέση με τον ανδρικό πληθυσμό (66%) και οι περισσότεροι ακραίοι καλλωπιστές ήταν νεαρές γυναίκες. Άλλη έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες, στο σύνολό τους, ισχυρίζονται ότι αποτριχώνουν τα γεννητικά τους όργανα λιγότερο από τις γυναίκες.

Παρ' όλο που έχει υπάρξει διαδικτυακό κίνημα για την αποδοχή της τριχοφυΐας του γυναικείου σώματος, φαίνεται ότι οι γυναίκες, σε μεγάλο βαθμό, δεν έχουν αποφασίσει να σταματήσουν να αποτριχώνουν την περιοχή των γεννητικών τους οργάνων. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα μέσα στη χρονιά από την καθηγήτρια Tami Rowen, διαπίστωσε ότι ένα συντριπτικό ποσοστό που ανέρχεται στο 84% των αμερικανίδων γυναικών, καλλωπίζουν το εφήβαιό τους και, όπως και στην έρευνα του Breyer, αυτές οι γυναίκες αναφέρουν επίσης περισσότερες σεξουαλικές συνευρέσεις σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είναι fan του grooming.

Σε συνέντευξή του στο Broadly, ο Breyer εξήγησε ότι «αυτοί που περιποιούνται συχνότερα και εντονότερα το εφήβαιό τους έχουν περισσότερες πιθανότητες μόλυνσης από κάποιο ΣΜΝ». Παρ' όλο που οι αριθμοί δείχνουν ότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες, ο Breyer λέει ότι ο συσχετισμός μεταξύ των ΣΜΝ και τις αποτρίχωσης δεν έχει να κάνει με το φύλο.

Αν οι άνδρες ανέφεραν συνολικά αυξημένη συχνότητα αποτρίχωσης των γεννητικών τους οργάνων, θα βλέπαμε και υψηλότερα ποσοστά ΣΜΝ. «Είτε είσαι άνδρας, είτε γυναίκα», λέει ο Breyer, «όσο πιο πολύ καλλωπίζεσαι, τόσο πιο πολύ ρισκάρεις.»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ