Είναι το σχήμα του χαλουμιού αφιερωμένο στη Θεά Αφροδίτη;

Για να είμαστε πιο ακριβείς, το δίπλωμα που κάνουν στο χαλούμι έχει, λένε κάποιοι, το σχήμα των γυναικείων γεννητικών οργάνων και είναι αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη.

 


Article featured image
Article featured image

Το διεκδικούν πολλοί και κατά καιρούς γίνεται μήλον της έριδος για την κυριότητά του και την καταγωγή του, ενώ κανείς δεν λησμονεί τα πρόσφατα γεγονότα με την απώλεια της εμπορικής επωνυμίας του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ένας νέος ισχυρισμός που αφορά το σχήμα και συγκεκριμένα το δίπλωμα του δημοφιλούς κυπριακού τυριού, μας έβαλες σε σκέψεις και στη διαδικασία να ανακαλύψουμε εάν όντως ισχύει ή είναι ακόμη μία κίτρινη φήμη που προσπαθεί να αμαυρώσει το αγνό μας χαλούμι.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, σε διαδικτυακό φόρουμ με την ονομασία Talk: Halloumi αναφέρεται πως το κυπριακό χαλούμι είναι αφιερωμένο στη θεά του έρωτα και της ομορφιάς, Αφροδίτη, και ότι προς τιμήν του αιδοίου της οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έδωσαν το συγκεκριμένο σχήμα στο χαλούμι, διπλώνοντάς το.

 



 

Σε ελεύθερη μετάφραση:

Χαλούμι, ένα τυρί αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη:

Το αρχικό σχήμα του χαλουμιού είναι το σχήμα των γυναικείων γεννητικών οργάνων και είναι αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη, η οποία σύμφωνα με τη μυθολογία είχε αναδυθεί από τα νερά της Πάφου.

 

Σχετική εικόνα

 

Πόσο, όμως, ευσταθεί αυτός ο ισχυρισμός;

Για να διαπιστώσουμε εάν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, επικοινωνήσαμε με την κυρία Χρυσταλλένη Λαζάρου - Πρόεδρο του Εικονικού Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, η οποία όπως μας εξήγησε μια τέτοια εκδοχή δεν έχει αναφερθεί επίσημα, ποτέ ως σήμερα. Ενώ, όπως διευκρίνισε, ένας τέτοιος ισχυρισμός δεν μπορεί να έχει υπόσταση καθώς η πιο παλαιά πηγή που αναφέρεται στο χαλούμι τοποθετείται στον 16ο αιώνα και βρέθηκε στα αρχεία του Βατικανού. Η πηγή αυτή, μάλιστα, κατατέθηκε το 1993 στο Υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου και ήταν ο λόγος που η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει τότε τη δικαστική μάχη για το χαλούμι που διεξαγόταν στην Αμερική, με αντίδικο τη Δανία, η οποία επίσης διεκδικούσε την πατρότητά του. «Θεωρώ πως αυτός ο ισχυρισμός είναι εντελώς ανυπόστατος αφού δεν βασίζεται ούτε σε αρχαιολογικά στοιχεία ούτε σε κάποια επιστημονική έρευνα. Είναι απλώς ένας ακόμη ισχυρισμός, κάποιου με μεγάλη φαντασία».

Παράλληλα, όπως αναφέρει η κυρία Λαζάρου, το δίπλωμα του χαλουμιού είναι μία μεταγενέστερη διαδικασία αφού στο παρελθόν οι περισσότεροι το άφηναν μονό. «Ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιοχές στην Κύπρο που δεν το διπλώνουν, αλλά προτιμούν να το αφήνουν μονό», αναφέρει.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 9 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία του Εικονικού Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, θα διοργανωθεί στο Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, ένα εκτενές σεμινάριο για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κύπρου, με πρωταγωνιστή το χαλούμι, όπου πολλοί ερευνητές και επιστήμονες θα μιλήσουν για την ιστορία και τη δημιουργία του δημοφιλούς τυριού στην Κύπρο.

Το Παγκύπριο συνέδριο για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κύπρου, «Τα γενόμενα παρά του γάλακτος»,  είναι μια θεματική, πρωτότυπη δράση η οποία στοχεύει στην πολύπλευρη ενημέρωση του γενικού κοινού, αλλά και των επαγγελματιών για τα κυπριακά παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα, δίνοντας έμφαση στην ιστορία, τη διαχρονική τους εξέλιξη και σε θέματα νομικής κατοχύρωσης, διατροφικής αξίας, τεχνολογίας και προώθησης.

Η προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο συγκέντρωσης στοιχείων για τη συμπλήρωση του φακέλου υποβολής για εγγραφή του χαλλουμιού και των γαλακτοκομικών προϊόντων της Κύπρου στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για εγγραφή στον παγκόσμιο κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η εγγραφή σε αυτόν τον κατάλογο θεωρείται ότι θα βοηθήσει στην αναγνώριση των προϊόντων αυτών ως κυπριακά, ανά το παγκόσμιο και έτσι θα βοηθήσει στην κατοχύρωσή τους.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ