Γιατί ποτέ δεν έχουμε πρόβλεψη του καιρού για τα Κατεχόμενα;

Αν κι εσύ αναρωτήθηκες για το πιο πάνω, μάθε πως υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό.

 


Article featured image
Article featured image

Σε μια πρόσφατη κουβέντα μας με τον Έρικ Κίτας, τον γνωστό μετεωρολόγο του Kitasweather, του θέσαμε το πιο πάνω ερώτημα* και πήραμε μια εύλογη απάντηση.

«Ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για την πρόγνωση είναι η κλιματολογία και οι live μετρήσεις (θερμοκρασία, βροχή κλπ). Από τη στιγμή που δεν έχουμε πρόσβαση σε μετεωρολογικούς σταθμούς, αυτό δυσκολεύει πολύ την πρόγνωση», αναφέρει αρχικά ο Κύπριος μετεωρολόγος.

«Από τη στιγμή που δεν έχεις αναφορές και μετεωρολογικά δεδομένα, δεν μπορείς για παράδειγμα να βελτιώσεις μια πρόγνωση που έχεις. Μπορείς στο περίπου να υπολογίσεις, αλλά σίγουρα θα έχεις αποκλίσεις σε σχέση με άλλες περιοχές.

Να δώσω ένα παράδειγμα. Αν ξέρω ότι στην Κερύνεια η θερμοκρασία δεν βγήκε ποτέ πάνω από 35 βαθμούς, έστω κι αν η πρόβλεψη λέει ότι μπορεί να έχεις 38 βαθμούς σήμερα, είναι εκεί που θα έρθει η κλιματολογία να σου δώσει ένα χαστούκι, αφού μπορεί τα μικροκλίματα σε μια περιοχή να μην αφήνουν ποτέ τη θερμοκρασία να βγει πάνω από 35 βαθμούς.

Πρέπει να λάβεις υπόψη ότι η τοπογραφία, τα μικροκλίματα αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν τη συγκεκριμένη μέρα, είναι παράγοντες που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη.

Από την άλλη, όμως, επειδή τα ρεκόρ υπάρχουν για να σπάζουν, μπορείς να το κοιτάξεις προσεκτικά και να δώσεις μια πρόβλεψη.

Και επειδή στο Kitasweather δεν μου αρέσει να γράφω πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, προτιμώ να μην γράψω τίποτα για κάτι που δεν έχω στοιχεία. Φυσικά, αν στο μέλλον καταφέρουμε να έχουμε πρόσβαση σε κάποιο σταθμό, ίσως τότε να μπορούμε να βγάζουμε προγνώσεις και για το βόρειο κομμάτι του νησιού».

 

* Η απορία αυτή υπήρχε από πάντα, έγινε όμως πιο έντονη μετά που η ‘Γαία’ κόστισε τον περασμένο Δεκέμβριο (3-7 Δεκεμβρίου 2018) τη ζωή σε 4 άτομα στα Κατεχόμενα.



Φωτογραφία: CNN Greece


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ