Πέντε κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο (μας)

Από την Ruby Bridges, μέχρι και την Greta Thunberg, αυτά τα κορίτσια –παρά το νεαρό της ηλικίας τους- κατάφεραν να κάνουν λίγο καλύτερη την ανθρωπότητα.

Article featured image
Article featured image


Αν και μικρές, δεν δίστασαν να αντισταθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά σε πιο συλλογικό, σε παγκόσμιο. Η πρόσφατη ιστορία της 16χρονης ακτιβίστριας από τη Σουηδία Greta Thunberg, και τα όσα είπε από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ήταν αρκετά για να ξεσηκώσουν ένα παγκόσμιο κίνημα εναντίον της κλιματικής αλλαγής και των προσπαθειών που γίνονται από τα διάφορα κράτη, στην αποσιώπηση τού προβλήματος.

Σήμερα, 11 Οκτωβρίου, έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ ως η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού, και αφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων και της βίας σε κορίτσια, σε διάφορα μέρη του κόσμου. Κορίτσια που εξαναγκάζονται σε γάμο, σε παιδική ηλικία, κορίτσια που θεωρούνται ως αντικείμενα και ιδιοκτησία των γονιών τους, κορίτσια που υποφέρουν και υπομένουν την καταπίεση, τον πόνο και την εξαθλίωση.

Πρόσφατες εκτιμήσεις της UNICEF δείχνουν ότι περίπου 70 εκατομμύρια νεαρές γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών (σχεδόν η μία στις τρεις) παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών, με τα 23 εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν παντρευτεί πριν από τα 15. Παγκοσμίως, σχεδόν 400 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-49 ή πάνω από το 40% παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία.

Με αφορμή την επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Κοριτσιού, η CITY ετοίμασε ένα αφιέρωμα σε πέντε κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο δια παντός.



Ruby Bridges


ruby_bridges_1.jpg


Το 1960, στην ηλικία των 6 ετών, η Ruby Bridges έγινε η πρώτη μαύρη μαθήτρια που φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο William Frantz Elementary στη Νέα Ορλεάνη. Η πρωτοετής μαθήτρια, αντιμετώπισε σωρεία αντιδράσεων και διαμαρτυριών για την απόφασή της να φοιτήσει στο εν λόγω σχολείο και χρειάστηκε να μεταβεί στο σχολείο συνοδεία αστυνομικών. Η πράξη της Ruby και η ίδια, έγιναν σύμβολο και έμπνευση για το κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.





Alexandra Scott

3KM3OVSS7BEIROVWWCCJEWKE2U.jpg

Λίγο πριν κλείσει τον πρώτο χρόνο ζωής της, η Alexandra διεγνώσθη με μια μορφή παιδικού καρκίνου που ονομάζεται νευροβλάστωμα. Τρία χρόνια αργότερα οργάνωσε την πρώτη της φιλανθρωπική εκδήλωση στην αυλή του σπιτιού της, πουλώντας λεμονάδες με σκοπό να μαζέψει χρήματα για να βοηθήσει στην έρευνα κατά του παιδικού καρκίνου. Η κίνησή της ενέπνευσε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι με τη σειρά τους έστησαν πάγκους με λεμονάδες για να μαζέψουν χρήματα για το σκοπό αυτό. Μέχρι το 2004, όπου και πέθανε, είχε μαζέψει 1 εκατομμύριο δολάρια. Σήμερα οι γονείς της συνεχίζουν τη δράση τους μέσω του Ιδρύματος «Alex’s Lemonade Stand Foundation».





Malala Yousafzai

Malala-Yousafzai-2013.jpg

Η Malala Yousafzai με καταγωγή από το Πακιστάν, το 2012 σε ηλικία μόλις 15 ετών, χτυπήθηκε από πυρά Ταλιμπάν τρομοκράτη, στην προσπάθειά της να μεταβεί στη δουλειά. Αφού κατάφερε να σωθεί και να ξεφύγει από την φρίκη του πολέμου, η Μαλάλα ξεκίνησε έναν αγώνα ενημέρωσης για την αναγκαιότητα της μόρφωσης στα κορίτσια, ενώ το 2014, στα 17 της χρόνια, έγινε η νεότερη κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης. Πλέον η Μαλάλα είναι εργάζεται ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων.





Jazz Jennings

190110_ntl_jazz_jennings_1253_hpMain_16x9_992.jpg

Στην ηλικία των 6, η Jazz μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για την transgender φύση της, θέλοντας να ενημερώσει τον κόσμο όσο καλύτερα γίνεται γύρω από το ζήτημα. Από τότε έως και σήμερα, στα 17 της χρόνια, συνεχίζει να εκπαιδεύει και να ενημερώνει το κοινό για το τι είναι transgender, ενώ παράλληλα διατηρεί και το δικό της show στο συνδρομητικό κανάλι TLC με τον τίτλο «I Am Jazz». Παράλληλα έχει εκδώσει και παιδικό βιβλίο με το ίδιο όνομα.






Greta Thunberg

greta.jpg

Παρά το γεγονός ότι η ακτιβιστική της δράση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, το ευρύ κοινό την γνώρισε ένα χρόνο μετά, όταν βρέθηκε στο βήμα της Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό να μιλήσει για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική καταστροφή.

Η ολιγόλεπτη ομιλία της, χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο επιδραστικές που έγιναν ποτέ σε σχέση με την οικολογική καταστροφή, καταφέρνοντας ο λόγος της να φτάσει σε κάθε άκρη του πλανήτη.

Αμφιλεγόμενη περίπτωση για πολλούς, η Greta συνεχίζει την έντονη ακτιβιστική της δράση, παρά τις έντονες κριτικές που δέχεται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ