Ευτυχώς που οι δικοί μας πολιτικοί δεν πολιτεύονται στον Λίβανο

Οι μαζικές διαδηλώσεις των πολιτών ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Article featured image
Article featured image

Πολλές φορές συζητούμε κατά πόσο η ιδιοσυγκρασία μας, ως Κύπριοι, είναι πιο κοντά στην Ανατολή ή την Ευρώπη. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν εμείς διαθέτουμε δική μας ιδιοσυγκρασία αφού ενώ σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ακόμα και σε χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα, ο κόσμος ξεσηκώνεται σύσσωμος για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, στην Κύπρο ψάχνουμε να βρούμε με τι μοιάζει το χαλάζι που έριξε την Κυριακή.

Στον Λίβανο, από την άλλη, την περασμένη Πέμπτη το «Κίνημα Αμφισβήτησης» κατέβηκε στους δρόμους με αφορμή την ανακοίνωση της κυβέρνησης για νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης – μεταξύ των οποίων και ένα τέλος στα μηνύματα μέσω της εφαρμογής WhatsApp και το αυξημένο κόστος ζωής.


2019-10-19T131213Z_1475301674_RC1BAE3F7C30_RTRMADP_3_LEBANON-PROTESTS.jpg


Από τον νότιο μέχρι τον ανατολικό και τον βόρειο Λίβανο, οι διαδηλωτές έκαναν πορείες, απέκλεισαν δρόμους και έκαψαν λάστιχα, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους μολονότι ένοπλοι πιστοί στο σιιτικό κίνημα Αμάλ έκαναν την εμφάνισή τους για να τους εκφοβίσουν.

Έπειτα από τις μαζικές κινητοποιήσεις που ζητούσαν πρόωρες εκλογές, οπρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι ανακοίνωσε την υιοθέτηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που μέχρι τώρα παρεμποδίζονταν λόγω των διαιρέσεων στον εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. «Έδωσα προθεσμία στους εταίρους στο πλαίσιο της κυβέρνησης προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή ένα ελάχιστο ουσιαστικών και απαραίτητων μέτρων», δήλωσε ο Χαρίρι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Χαρίρι υποσχέθηκε κυρίως έναν «προϋπολογισμό του 2020 χωρίς επιπλέον φόρους για τον πληθυσμό» που θα συνοδευτεί από έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ. Ανακοίνωσε επίσης μια μείωση κατά 50% των μισθών του προέδρου και των πρώην προέδρων, των υπουργών και των βουλευτών, καθώς και νέους φόρους στις τράπεζες.


skynews-lebanon-beirut-protest_4811916.jpg


Οι ανακοινώσεις του Χαρίρι, που μεταδόθηκαν απευθείας από τα μεγάφωνα στα σημεία των μεγάλων συγκεντρώσεων στο κέντρο της Βηρυτού, έγιναν δεκτές από τους διαδηλωτές με τα συνθήματα «Επανάσταση, επανάσταση» και «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», εμβληματικά της αμφισβήτησης.

Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, ο πρωθυπουργός είπε «Οι αποφάσεις αυτές δεν ελήφθησαν για να σας ζητήσουμε να σταματήσετε να διαδηλώνετε ή να εκφράζετε την οργή σας» και πρόσθεσε: «εσείς θα το αποφασίσετε, κανείς δεν σας επιβάλλει προθεσμία». «Εσείς είστε η πυξίδα, από εσάς εξαρτάται να κινήσετε το υπουργικό συμβούλιο, είναι το κίνημά σας που οδήγησε στις αποφάσεις», προσέθεσε ο Χαρίρι.


5dac3a65e94e86771211ea9e.jpg


«Ψέματα, είναι ψέματα», δήλωσε η Σαντάλ, μια διαδηλώτρια 40 ετών, με τη σημαία του Λιβάνου ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της. Όπως είπε, η ανακοίνωση του Χαρίρι «είναι στάχτη στα μάτια». «Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν;»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ