Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει αποτραβηχτεί στο παρασκήνιο, ωστόσο η Γερμανία ποτέ δεν ξαποσταίνει. Αυτή τη φορά κάνει come back με ένα ιδιαίτερο ζήτημα που αφορά την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 69 χρόνια για άντρες και γυναίκες.
Τα γερμανικά σχέδια για μια Ευρώπη όπου οι άνθρωποι θα δουλεύουν λίγο προτού μπουν στην όγδοη δεκαετία της ζωής τους, περιγράφονται σε έκθεση της Μπούντεσμπανκ που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Δευτέρα.
Όπως σημείωσε το γαλλικό δίκτυο La Chaîne Info (LCI), ο λόγος για την πρόταση επέκτασης των ορίων συνταξιοδότησης των Γερμανών και των Γερμανίδων στα 69 χρόνια, δεν είναι άλλος από το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.
Και αφού αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες –είναι ιδιαίτερα οξυμένο και στην Κύπρο- μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η γερμανική πρόταση μάς αφορά όλους.
Η υπογεννητικότητα των Γερμανών στερεί από τη χώρα ενεργό πληθυσμό, εξήγησε στην έκθεσή της η Μπούντεσμπανκ, η οποία προτείνει η ηλικία συνταξιοδότησης των μισθωτών να πάει περίπου στα 69 χρόνια.
Η γερμανική κεντρική τράπεζα προβλέπει μια κρίση του Ασφαλιστικού στην επόμενη δεκαετία, κυρίως στα μέσα αυτής. «Η ηλικία συνταξιοδότησης είναι μια λύση για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις» σημειώνει στο μηνιαίο δελτίο της η Μπούντεσμπανκ.
Η τελευταία τέτοια «μεταρρύθμιση» είχε γίνει το 2012 και είχε αυξήσει προοδευτικά τα όρια συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 με στόχο την δεκαετία του 2030. Ωστόσο, όμως αναφέρεται, αυτή η αλλαγή δεν αρκεί καθώς οι baby-boomers θα αρχίσουν να βγαίνουν μαζικά στη σύνταξη περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 2020.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, οι γεννηθέντες το 2001 που τώρα μπαίνουν στην αγορά εργασίας θα πρέπει να υπολογίζουν ότι θα μπορούν να δικαιούνται σύνταξης τον Μάιο του 2070, σε ηλικία δηλαδή 69 ετών και τεσσάρων μηνών!
Το θέμα έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς υπάρχει και ένας άλλος προβληματισμός. Τα χαμηλά, έως και αρνητικά επιτόκια, που ισχύουν στη Γερμανία, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση πολλούς Γερμανούς που αποταμιεύουν είτε στις τράπεζες είτε σε ασφαλιστικά συμβόλαια για να έχουν μια καλύτερη σύνταξη.
Με πληροφορίες από https://www.protagon.gr