«Η κυρία Αγγέλα είναι η προσωποποίηση των γηρατειών σε μια κοινωνία που είναι αδιάφορη»

Η χαρακτηριστική φιγούρα των Φοινικούδων, ζει πλέον κάτω από το θόλους του Μιναρέ.

Article featured image
Article featured image

Την έχουμε συναντήσει πολλές φορές σε μία βόλτα μας στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, να περιφέρεται με τα παπαγαλάκια της και περαστικοί να σταματούν και να βγάζουν φωτογραφίες ή να την ρωτάνε εάν χρειάζεται κάτι.

Ουκ ολίγες φορές διάφορα Μέσα έχουν ασχοληθεί μαζί της και έχουν προβάλει την ιστορία της, με την ίδια να μιλάει για την οικογένειά της, που την έχει εγκαταλείψει, και για την επιλογή της να ζει στους δρόμους.

Εδώ και λίγο καιρό, η κυρία Αγγέλα αποφάσισε να αφήσει εντελώς το σπίτι της και να ζει στο προαύλιο του Τζαμιού, πίσω από το κάστρο της Λάρνακας, αφού φοβάται πως αν πάθει κάτι στο σπίτι της, κανείς δεν θα την βρει.

Προστατεύεται από το κρύο και τη βροχή με κουβέρτες, παλιά ρούχα, άδεια κιβώτια και τέντες, ενώ κοιμάται πάνω σε ένα πρόχειρο κρεβάτι που η ίδια έχει φτιάξει.


Ο Δρ. Μάριος Κυριαζής, σε ανάρτησή του στο Facebook, μοιράζεται δημόσια δκάποιες σκέψεις για την περίπτωση της κυρίας Αγγέλας .

«Η περίπτωση της κυρίας Αγγέλας, της άστεγης της Λάρνακας, με τα ζωάκια της, είναι ένα μάθημα για όλους μας. Για όσους δεν την γνωρίζουν, είναι μια βασανισμένη γυναίκα που ζει στον δρόμο, αφού δεν θέλει να πάει ούτε σε στέγη ηλικιωμένων, ούτε στο σπίτι που έχει. Μερικοί παρουσιάζουν την περίπτωση της σαν αποτυχία του κράτους να φροντίζει ηλικιωμένους, άλλοι την φωτογραφίζουν σαν αξιοθέατο, και άλλοι προσπαθούν να την προσεγγίσουν με ανθρωπιά.

Η κυρία Αγγέλα θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τον καθένα μας στα γηρατειά. Πληγωμένη από την ζωή, με οικογένεια που την εγκατέλειψε, με τον φόβο του θανάτου, και παθολογική αγάπη προς τα ζώα που δεν μπορούν να την πληγώσουν όσο οι άνθρωποι. Πολύ λίγοι την βλέπουν και από ιατρικής άποψης, και ακόμα πιο λίγοι γνωρίζουν το ψυχο-κοινωνικό ‘σύνδρομο του Διογένη’. Η Κυρία Αγγέλα είναι η προσωποποίηση των γηρατειών σε μια κοινωνία που είναι αδιάφορη, αλλά ταυτόχρονα και ανθρώπινη, φιλάνθρωπη αλλά και εγωιστική, μια κοινωνία με άτομα που έχουν πολύ περισσότερη αξία από ότι φαίνεται αρχικά».

ΥΓ. Πίνακας του Paparazzi


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ