Η σημαίνουσα και σημαντική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Αμερικανική Βουλή

Και ο αντίκτυπος αυτής για την Τουρκία.

Article featured image
Article featured image

Του Λοΐζου Μιχαήλ*


Η κίνηση της Αμερικανικής Βουλής να αναγνωρίσει μετά από συζητήσεις δεκαετιών τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αποτελεί ορόσημο στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.


Η κίνηση αυτή της Αμερικανικής Βουλής έχει μεν συμβολικό χαρακτήρα, ωστόσο, σίγουρα αποτελεί ιστορική υπέρβαση της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι σε έναν σημαντικό σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ αλλά και στις γεωπολιτικές τους επιδιώξεις. Σαφέστατα, η εν λόγω κίνηση αποτελεί σε κάποιο βαθμό αντίδραση στα όσα η Τουρκία πράττει το τελευταίο διάστημα στη Συρία και αναμφίβολα θα οξύνει ακόμη περισσότερο τις σχετικά τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.


Μπορεί η Γενοκτονία των Αρμενίων να έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα από σημαντικό αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, ωστόσο η αναγνώρισή της από την πλέον υπερδύναμη αποκτά άλλη βαρύτητα ως προς την ιστορική διάσταση των γεγονότων, τα οποία ασφαλώς η Τουρκία αμφισβητεί.



Διχασμένη η πολιτική σκηνή των ΗΠΑ

Με τα όσα τεκταίνονται στη Συρία τον τελευταίο μήνα αλλά και τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές που ακολουθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, η πολιτική σκηνή της χώρας παρουσιάζεται διχασμένη ως προς την αντίδραση απέναντι στις εγκληματικές ενέργειες της Τουρκίας. Από τη μια ο Ντόναλντ Τράμπ -δια απεσταλμένων του- συνάπτει συμφωνίες με τον Τούρκο ομόλογό του και γυρίζει την πλάτη στους άλλοτε Κούρδους συμμάχους του στην περιοχή, την ίδια στιγμή που η Αμερικανική Βουλή -και ενδεχομένως και η Αμερικανική Γερουσία- εγκρίνει αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας και αναγνωρίζει την Αρμενική Γενοκτονία ως έγκλημα πολέμου. Είναι ίσως η πρώτη φορά που παρακολουθούμε τέτοιες σοβαρές διακυμάνσεις σε σχέση με την εξωτερική πολιτική και διπλωματία των ΗΠΑ και σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την κατάληξη.



Η αντίδραση της Τουρκίας

Η αντίδραση της Τουρκίας σε αυτή την απόφαση υπήρξε άμεση και έντονη, τόσο δια στόματος Ερντογάν που χαρακτήρισε την απόφαση «άνευ αξίας» όσο και δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου που μίλησε με σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για επονείδιστη απόφαση. Δεν αναμένεται ότι οι σχέσεις των δυο χωρών θα οδηγηθούν στα άκρα αφού αφενός οι όποιες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις οποίες αποφάσισε η Αμερικανική Βουλή να καλέσει τον Αμερικανό Πρόεδρο να επιβάλει, ενδεχομένως δεν θα γίνουν αποδεκτές από τον Ντόναλντ Τραμπ και αφετέρου οι δυο χώρες έχουν σοβαρή αλληλεξάρτηση σε σχέση με την κατάληξη στη Συρία. Την ίδια ώρα, εκκρεμεί η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στις ΗΠΑ και η συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ που παρόλο που ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει δεύτερες σκέψεις για την πραγματοποίηση της, εκτιμώ ότι θα πραγματοποιηθεί και θα μετριάσει και τις σημερινές αντιδράσεις.



Ο *Λοΐζος Μιχαήλ είναι Διεθνολόγος και Πολιτικός Αναλυτής

71850284_1832715216874467_3451405392301522944_n.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ