Όσο πιο εύκολη γίνεται η ζωή τόσο πιο δύσκολα την αντιμετωπίζουμε

Γιατί έτσι μας έμαθαν!

Article featured image
Article featured image

Γραφει η Κωνσταντίνα Γ. Παύλου, Φιλόλογος

Στη σημερινή κοινωνία, η οποία κατακλύζεται από συνεχείς μεταβολές με ένα από τα πιο έντονα χαρακτηριστικά της να είναι το στρες και οι γρήγοροι ρυθμοί, πολλοί νέοι καταφεύγουν σε διάφορες ουσίες όπως το αλκοόλ, τα χάπια ή τα ναρκωτικά, θεωρώντας πως έτσι θα χαλαρώσουν. Φταίνε όμως οι ρυθμοί της ζωής; Ή μήπως οι αιτίες είναι πιο βαθιές από όσο νομίζουμε;

Κάποτε, η κοινωνία αποτελούσε το «θεμέλιο λίθο» της παιδείας. Προωθούσε πρότυπα ηθικών πολιτών και η νεολαία –τότε- είχε άλλα ιδανικά και αξίες. Μήπως παλαιότερα ο κόσμος δεν είχε προβλήματα; Σας πληροφορώ λοιπόν ότι, είχε και μάλιστα περισσότερα, καθώς η ζωή ήταν πιο δύσκολη.

Μα όσο πιο εύκολη γίνεται η ζωή, τόσο πιο δύσκολα αντιμετωπίζουμε ακόμα και τα μικρά προβλήματα, που στα μάτια μας φαντάζουν μεγάλα. Γιατί έτσι μας έμαθαν!

Κάποτε, ο κόσμος προσπαθούσε να μοιάσει σε κάτι άλλο, που σήμερα θεωρείται ξεπερασμένο, καθώς πρότυπα βίας, αλητείας και ναρκωτικών δημιουργούνται και αναπαράγονται καθημερινά γύρω μας, στα social media, στις κινηματογραφικές ταινίες και μπαίνουν στα σπίτια μας, στα σχολεία και στα νυχτερινά κέντρα. Εκείνος που δεν τα ακολουθεί είναι ο ξενέρωτος. Εκείνος που πάει ενάντια στον όχλο είναι χαζός. Μήπως τελικά η κοινωνία μας έχει διαβρωθεί στις ρίζες της; Γιατί αν το καλοσκεφτείς, δεν φταίνε οι νέοι που αναπαράγουν τα πρότυπα αυτά, αλλά εκείνοι που τα δημιουργούν.

Ένα, λοιπόν, από τα φλέγοντα ζητήματα που μαστίζουν τη σημερινή κοινωνία είναι τα «Ναρκωτικά». Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για το θέμα αυτό, χρήστες αποκαλύπτουν τους λόγους που αποφάσισαν να δοκιμάσουν, αρχικά, ναρκωτικά:

  • Για επίδειξη δύναμης
  • Γιατί το κάνουν όλοι
  • Για να χαλαρώσουν
  • Για να πειραματιστούν
  • Για να επαναστατήσουν
  • Για να ξεφύγουν και να βρουν λύση στα προβλήματά τους

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, στην πραγματικότητα «τα ναρκωτικά είναι ουσίες που άλλοτε διεγείρουν και άλλοτε χαλαρώνουν το άτομο ή το βυθίζουν σε βαθύ ύπνο». Η υπερβολική δόση, εν τούτοις, μπορεί ακόμα και να σκοτώσει.


Η χρήση των ναρκωτικών ουσιών επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις στον άνθρωπο όπως:

  • Αλλοιώνουν την αντίληψη: Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε πως κάποιος είναι χρήστης, το αντιλαμβανόμαστε από τον παράξενο και παράλογο τρόπο με τον οποίο ενεργεί.
  • Μπλοκάρουν τις αισθήσεις: Οι χρήστες δεν νιώθουν πόνο, δεν σκέφτονται καθαρά ενώ τα αντανακλαστικά τους είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
  • Καταστρέφουν την λειτουργία του εγκεφάλου: Η πληροφορία που στέλνετε στον εγκέφαλο αργεί να τεθεί σε επεξεργασία, κάνοντας το άτομο να νιώθει χαζό. Αυτό έχει άμεση επίπτωση σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο χρήστης οδηγείται σε ένα φαύλο κύκλο αποτυχιών. Ο ψεύτικος κόσμος των ναρκωτικών τελειώνει εκεί που τελειώνει κάθε φορά η επίδρασή τους και τα προβλήματα φαντάζουν πολύ μεγαλύτερα, κάθε φορά που το άτομο επανέρχεται στην πραγματικότητα.

Να θυμάστε «Η δύναμη είναι μέσα μας, όχι στα ναρκωτικά. Η δύναμη είμαστε εμείς οι ίδιοι». Πώς είναι δυνατόν ο άνθρωπος να θέλει να ξεπεράσει τα προβλήματα του δημιουργώντας καινούρια και πολύ περισσότερο σκοτώνοντας σταδιακά τον εαυτό του; Ας προβληματιστούμε επιτέλους σαν κοινωνία και ας ψάξουμε τις αιτίες του κακού στην ρίζα του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ