«Σταματήστε την πρωτοφανή διαπόμπευση της 19χρονης Βρετανίδας»

11 κυπριακές οργανώσεις κάνουν έκκληση στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό Αστυνομίας να θέσουν τέρμα στον δημόσιο εξευτελισμό ενός ανθρώπου.

Article featured image
Article featured image

Η πρωτοφανής διαπόμπευση της 19χρονης Βρετανίδας που κρατείται από τον περασμένο Ιούλιο με την κατηγορία της ψευδούς καταγγελίας για βιασμό της, η ανεπαρκής προστασία της από την έκθεση στα ΜΜΕ, η παρατεταμένη ταλαιπωρία της από το δικαστικό Σώμα, αλλά και οι ισχυρισμοί της για απαράδεκτη μεταχείριση από αστυνομικούς οι οποίοι έλαβαν την αρχική της κατάθεση στο ΤΑΕ Αμμοχώστου, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα, τόσο προς τον Αρχηγό Αστυνομίας όσο και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Ζητούμε αρχικά την άμεση παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης έκθεσης της υπόπτου σε κάμερες και φωτογραφικές των ΜΜΕ αλλά ακόμη και διερχομένων έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου.

Ζητούμε επίσης να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο αναστολής της δίωξης της, απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον της και άμεση απελευθέρωση της.

Ζητούμε, τέλος, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο Αρχηγός Αστυνομίας να προχωρήσουν άμεσα στα ακόλουθα:

 1. Διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο το ΤΑΕ Αμμοχώστου εξασφάλισε την αρχική κατάθεση της 19χρονης Βρετανίδας, ώστε να εξεταστούν σε βάθος και με την ανάλογη σοβαρότητα οι καταγγελίες της σχετικά με κακομεταχείριση από τις Αρχές.
 2. Με αφορμή αυτήν την υπόθεση, να επανεξεταστεί η εφαρμογή των Πρωτοκόλλων Διαχείρισης Καταγγελιών Σεξουαλικών Επιθέσεων και οι διαδικασίες στήριξης των θυμάτων, τόσο από την Αστυνομία όσο και από το Δικαστήριο. Ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, αυτό που διαφαίνεται για άλλη μια φορά είναι η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ στις καταγγελίες βιασμών.

Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις προτιθέμεθα να υποβάλουμε παράπονο στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων σχετικά με τα πιο πάνω, καθώς παρατηρείται πρωτοφανής διαπόμπευση μιας γυναίκας η οποία, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αθώα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Ταυτόχρονα, προτιθέμεθα να υποβάλουμε παράπονο στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για τον τρόπο παρουσίασης της υπόθεσης στα ΜΜΕ.

Συνυπογράφουν

 • Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS)
 • Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ)
 • Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ)
 • Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση
 • Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων ΓΥΚΟ
 • Ίδρυμα Ισότητας «Υπατία»
 • Οργάνωση Προστασίας Θυμάτων Σεξουαλικής Βίας και Εκμετάλλευσης «ΣΤΙΓΜΑ»
 • Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων
 • Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS και CY Checkpoint
 • Οργάνωση ACCEPT-ΛΟΑΤΙ Κύπρου
 • Σύνδεσμος για Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ