Γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση επειδή είναι γυναίκες


Σοκάρουν τα στοιχεία του ΟΗΕ για την παγκόσμια μάστιγα των γυναικοκτονιών. Οι, εξίσου σοκαριστικοί, αριθμοί για την Κύπρο.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Anna Simk/ Pixabay




Σε παγκόσμια μάστιγα έχουν μετατραπεί οι γυναικοκτονίες, με τα στοιχεία που δίνει ο ΟΗΕ στη δημοσιότητα, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών» στις 25 Νοεμβρίου, να σοκάρουν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), «γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση επειδή είναι γυναίκες». Κατά μέσον όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το σπίτι είναι το πιθανότερο μέρος διάπραξης εγκλήματος εις βάρος μιας γυναίκας». Περισσότερες από τις μισές από τις 87.000 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2017 φέρεται ότι έπεσαν νεκρές από τα χέρια των πιο στενών τους ανθρώπων.

Από αυτές, σχεδόν 30.000 σκοτώθηκαν από τον σύντροφό τους και άλλες 20.000 από έναν συγγενή τους. Στην έκθεση σημειώνεται ότι περισσότερα από 8 από τα 10 θύματα ανθρωποκτονιών που διαπράχτηκαν από συντρόφους τους ήταν γυναίκες. «Η βία από κάποιον σύντροφο συνεχίζει να έχει δυσανάλογα βαρύ τίμημα εις βάρος των γυναικών», αναφέρεται στην έκθεση.

Τα στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών συνοψίζουν τις διαπιστώσεις για το 2017 που βασίζονται σε πληροφορίες για ανθρωποκτονίες, τις οποίες παρείχαν κυβερνητικές πηγές.

Το BBC πραγματοποίησε δική του έρευνα καταγράφοντας την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης των γυναικοκτονιών την 1η Οκτωβρίου του 2018 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ανταποκριτές του δικτύου σε διάφορα σημεία του κόσμου μέτρησαν ότι τα ΜΜΕ ανέφεραν τις δολοφονίες 47 γυναικών, προφανώς για λόγους που συνδέονται με το φύλο τους, σε 21 διαφορετικές χώρες. Οι περισσότερες από αυτές τις δολοφονίες ερευνώνται ακόμη.


- Τον μεγαλύτερο κίνδυνο (69%) να χάσουν τη ζωή τους από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους διατρέχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στην Αφρική, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ που κάνει λόγο για 3,1 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους.

- Τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών που δολοφονήθηκαν από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους για το 2017 κατέγραψε η Ασία με συνολικά 20.000 γυναικοκτονίες.

- Ακολουθεί η Αφρική με 19.000, η Βόρεια Αμερική, η Κεντρική και Νότια Αμερική (8.000), η Ευρώπη (3.000) και η Ωκεανία (300).

-Το 2017 στο Σαλβαδόρ σημειώθηκαν οι περισσότερες ανθρωποκτονίες από πρόθεση παγκοσμίως: 13,9 στις 100.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ. Ακολουθεί η Τζαμάικα (11 στις 100.000), η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής (9,1 στις 100.000 με στοιχεία του 2011) και η Ονδούρα (8,4 στις 100.000 με βάση στοιχεία του 2017).

- Από τα 5.000 «εγκλήματα τιμής» που σημειώνονται κάθε χρόνο περίπου 1.000 σημειώνονται στην Ινδία. Στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, μια βαθιά πατριαρχική κοινωνία, «243 εγκλήματα τιμή σημειώθηκαν από τον Απρίλιο του 2011 ως τον Αύγουστο του 2013».

-Στις εμπόλεμες ζώνες ο βιασμός γυναικών θεωρείται «πολεμικό όπλο» που τρομοκρατεί τον πληθυσμό και καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό. Το 2014 το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μια εκστρατεία με διαστάσεις γενοκτονίας στο βορειοδυτικό Ιράκ εις βάρος των Γιαζίντι και συνέλαβε ως σκλάβες του σεξ πολλές γυναίκες από αυτή την μειονότητα. Περισσότερες από 6.400 Γιαζίντι υποχρεώθηκαν σε σκλαβιά και μόνο 3.300 διασώθηκαν ή διέφυγαν.

-Στο Κίβου της Λ.Δ. Κονγκό οι γυναίκες και τα κορίτσια πέφτουν συχνά θύματα σεξουαλικής βίας






Μία στις πέντε γυναίκες, στην Κύπρο, βιώνει σωματική βία, λέει η Επ. Ισότητας των Φύλων



Μία στις 5 γυναίκες βιώνει σωματική βία τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής της, τουλάχιστον μία στις 10 βιώνει σεξουαλική βία, ενώ μία στις 5 γυναίκες βιώνει βία στην οικογένεια, μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με σχετικές έρευνες στην Ευρώπη και στην Κύπρο.



Αυτό αναφέρει σε μήνυμα της για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, η οποία επισημαίνει ότι η βία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και στερεί από το άτομο κάθε διάθεση για ελεύθερη ανάπτυξη, δημιουργία και πρόοδο.


Η στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών, αναφέρει, οι οποίες δραπετεύουν από το φαύλο κύκλο της βίας είναι εξαιρετικά σημαντική, για την προστασία και ενδυνάμωσή τους, καθώς επίσης για την ομαλή επανένταξή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.


Προς τούτο, προσθέτει, έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας σημαντικά βήματα προόδου, με επιστέγασμα την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και την ετοιμασία ειδικών νομοθεσιών με στόχο την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή της.


Παράλληλα, υλοποιήθηκαν και βρίσκονται σε συνεχή πορεία υλοποίησης σωρεία δράσεων, προγραμμάτων και μέτρων που έχουν ως στόχο την πλήρη εξάλειψη της έμφυλης βίας.


Σημειώνει ότι ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, του οποίου προεδρεύει, στέκεται πάντοτε αρωγός σε τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες, μέσω επιχορηγήσεων που παρέχει σε Γυναικείες, Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους φορείς προς ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων, αλλά και μέσω συνεργειών και δράσεων που αναλαμβάνει η ειδική Επιτροπή του που ασχολείται με θέματα καταπολέμησης της έμφυλης βίας.


Τονίζει ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αφορά ολόκληρη την κοινωνία και είναι ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας.


«Η αποσιώπηση αυτού του ανομολόγητου εγκλήματος – το οποίο είναι το πιο διαδεδομένο στον κόσμο- πλήττει τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα του μισού πληθυσμού της γης και υποβαθμίζει κάθε κοινωνία ηθικά, πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά. Είναι καθήκον όλων μας να εργαστούμε συλλογικά και συντονισμένα για την πλήρη εξάλειψή του», καταλήγει στο μήνυμα της, η κ. Αντωνίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP / BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ