Ο (έντονος) συμβολισμός του σημείου συνάντησης Αναστασιάδη-Ακκιντζή στο Βερολίνο

Το πολυτελές ξενοδοχείο Adlon, η Πύλη του Βρανδεμβούργου και η ουδέτερη ζώνη.

Article featured image
Article featured image


Λίγες, μόλις, ώρες πριν την πολυαναμενόμενη έναρξη της τριμερούς συνάντησης, απόψε, 25 Νοεμβρίου, στο ιστορικό και πολυτελέστατο ξενοδοχείο «Adlon», μεταξύ Αναστασιάδη – Ακκιντζή, όπου θα φανεί εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνουν επόμενα βήματα με ορίζοντα, ίσως, τη σύγκληση μίας πενταμερούς διασκέψεως με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδος, Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου) τους προσεχείς μήνες, πολλά Μέσα κάνουν λόγο για τους έντονους συμβολισμούς που διαθέτει αυτή η συνάντηση, ένεκα της επιλογής του σημείου.



Η επιλογή του Βερολίνου

berlin-wall-germany.jpg

Η πρωτεύουσα της Γερμανίας υπήρξε για δεκαετίες το σύμβολο μίας Ευρώπης χωρισμένης στα δύο και το Τείχος στεκόταν ως εμπόδιο στην επανένωση της χώρας και της ηπείρου. Το τελευταίο «Τείχος» επί ευρωπαϊκού εδάφους βρίσκεται σήμερα στη Λευκωσία, οπότε μένει να αποδειχθεί αν οι διήμερες συνομιλίες μπορούν να αποφέρουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, ώστε να αναζωογονηθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού που ναυάγησε στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας το 2017.




Το (πολυτελές) ξενοδοχείο Adlon

Κτίσμα του 1907, το ιστορικό ξενοδοχείο Adlon που βρίσκεται στην Πλατεία των Παρισίων (Παρίζα Πλατς, γερμ. Pariser Platz) στο νοτιοδυτικό άκρο της ιστορικής λεωφόρου Ούντερ ντεν Λίντεν (γερμ. Unter den Linden) του Βερολίνου, απέναντι ακριβώς από την Πύλη του Βραδεμβούργου, καταστράφηκε εκτενώς το 1945, στα τέλη του Β’ΠΠ, με το μόνο πράγμα που είχε διασωθεί τότε, να ήταν μία μικρή πτέρυγά που λειτουργούσε μέχρι και το 1984.

Bundesarchiv_Bild_102-13848F,_Berlin,_Hotel_Adlon.jpg


Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του ήδη κατεστραμμένου κτηρίου, κατεδαφίστηκε από την κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας, μετά το τέλος του Β’ΠΠ και τη δημιουργία του τείχους, όπως και όλα τα υπόλοιπα κτήρια επί της πλατείας Pariser, η οποία παρέμεινε εγκαταλελειμμένη και χαρακτηρίστηκε ως ουδέτερη ζώνη, μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας.

Berlin_Hotel_Adlon.jpg

Το 1964 η εναπομείνασα πτέρυγα, ανακαινίστηκε, και 6 χρόνια μετά η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας αποφάσισε να σταματήσει να λειτουργεί ως ξενοδοχείο για πελάτες, και να εξυπηρετεί μόνο τους μαθητευόμενους της Ανατολικής γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό μέχρι το 1984, όπου και το κτήριο κατεδαφίστηκε εντελώς, για να ξαναχτιστεί από την αρχή, μετά την επανένωση της Γερμανίας, ένα νέο ξενοδοχείο με το ίδιο όνομα, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 23 Αυγούστου 1997.





Η Πύλη του Βρανδεμβούργου

Χτισμένη στο κέντρο του Βερολίνου, αποτελούσε παλιότερα την πύλη της πόλης, ενώ σήμερα είναι το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της γερμανικής πρωτεύουσας. Το οικοδόμημα βρίσκεται, επίσης, στην πλατεία Παρίζερ (γερμ. Pariser Platz), την οποία συνδέει με την λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν (γερμ. Unter den Linden).


Berlin in 1945.jpg


Η πύλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πολλά σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Γερμανίας, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, ιδιαίτερα του 20ού αιώνα.

28 χρόνια μετά το χτίσιμο του Τείχους του Βερολίνου, στις 22 Δεκεμβρίου 1989, και παράλληλα με την πτώση του Τείχους, η Πύλη του Βερολίνου άνοιξε, ενώνοντας τα δύο τμήματα της πόλης.


DSC_0001-5c66eb74c9e77c00011b1234.jpg


Η Πύλη του Βρανδεμβούργου αποτέλεσε το επίκεντρο των πανηγυρισμών, το σύμβολο της ένωσης της Γερμανίας και το σύμβολο του τέλους του Ψυχρού Πολέμου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ