Ο Αντρέας και ο Ερμάν μιλούν στη Guardian για το στράτευμα στην Κύπρο

Η Guardian εστιάζει σε μια μερίδα νέων της Κύπρου οι οποίοι ως αντιρρησίες συνείδησης διακινδυνεύουν να φυλακιστούν -ενίοτε και να γίνουν δέκτες της περιφρόνησης των μεγαλύτερων- αρνούμενοι να πάρουν τα όπλα ο ένας ενάντια στον άλλο.

Article featured image
Article featured image

Τα τελευταία 45 χρόνια η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, μετά την παράνομη τουρκική εισβολή.

Κατάλοιπο της εισβολής είναι σαφέστατα και το τείχος που μοιράζει τη Λευκωσία στα δύο, καθιστώντας την την τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα στον κόσμο.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είναι και μια νέα γενιά ανθρώπων, αντιρρησιών συνείδησης, οι οποίοι διακινδυνεύουν να φυλακιστούν -ενίοτε και να γίνουν δέκτες της περιφρόνησης των μεγαλύτερων- αρνούμενοι να πάρουν τα όπλα και να τα στρέψουν ο ένας ενάντια στον άλλο.

Έχει ενδιαφέρον, πάντως, όπως φαίνεται και στο ρεπορτάζ της Guardian, το πόσο σε αρκετές περιπτώσεις διαφέρουν οι αντιλήψεις των ανθρώπων ακόμα και μέσα στο στενό οικογενειακό περιβάλλον.




*Σύμφωνα με τον περί Εθνικής Φρουράς Νόμο του 2011:

Αντιρρησίας συνείδησης, ο οποίος απουσιάζει χωρίς άδεια από το φορέα του Ε .Ε . Π α ρ .Ι(I), Α ρ .4271, 25/2/2011 19(I)/2011 -35- δημόσιου τομέα στον οποίο εκπληρώνει εναλλακτική κοινωνική θητεία, για χρονικό διάστημα πέραν των τριών (3) ημερών, διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000,00) ή και στις δύο αυτές ποινές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ