Μουσική
Επιστρέφει στην Κύπρο το Musical Bridges
Η τρίτη σειρά συναυλιών του μουσικού project είναι γεγονός.
Τέσσερις πιανίστριες, οκτώ χέρια και ένα πιάνο ενώθηκαν για να δημιουργήσουν το Piano Quartet, ακολουθώντας την ανάγκη τους να αφήσουν για λίγο πίσω τους την μοναξιά της σόλο εμφάνισης πάνω στη σκηνή. «Μια μοναξιά με την οποία μεγαλώνουμε ως σολίστες αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε μοναχικοί χαρακτήρες» δηλώνει η δημιουργός του project Musical Bridges, Dr. Galina Dimova-Georgieva.
Κάπως έτσι το Piano Quartet, που αποτελείται από τη Dr. Galina Dimova Georgieva, τη Natalia Lezedova, Nina Ιωαννίδου και Ivelina Ruseva, ξεκίνησε τις εμφανίσεις του το 2017 και έφτασε σήμερα στη τρίτη σειρά για το μουσικό project Musical Bridges.
Συναυλίες θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα μέρη της Κύπρου, με στόχο να χαρίσουν στο κοινό μοναδικές μουσικές στιγμές. Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή στις 8 Νοεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, στη συνέχεια το μουσικό σύνολο θα ταξιδέψει στο Μαρκίδειο Θέατρο στην Πάφο στις 10 Νοεμβρίου και τέλος στο Θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία στις 15 Νοεμβρίου. Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 20:30.
Ο διάσημος συνθέτης της Βουλγαρίας, Pancho Vladigerov αντιπροσωπεύεται με δύο κομμάτια, με το Bulgarian Rhapsody Vardar και το lyrical Song στο ρεπερτόριο της βραδιάς. Η συναυλία περιλαμβάνει επίσης κομμάτια όπως το γνωστό Sabre Dance του Aram Khachaturian και το αινιγματικό Elegy από τον Arno Babajanian καθώς επίσης και αφιέρωμα στον Κύπριο συνθέτη Νικολάου Οικονόμου μέσα από τα Three Pieces for Chick (Corea). Το κουαρτέτο έχει αναθέσει στον Έλληνα συνθέτη Δημήτρη Τσούκα την μεταγραφή τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, για οκτώ χέρια, έργα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.
Εισιτήρια διατίθενται στην τιμή των €12 το κανονικό και στα €7 το μειωμένο το μαθητικό στο Θέατρο Παλλάς και στο www.soldoutticketbox.com για τη Λευκωσία και σε επιλεγμένα μέρη για την Πάφο και τη Λεμεσό.
Χορηγοί της βραδιάς είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτσιμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και η Aristo Developers και υποστηρικτής το Paphos Music Lovers.
Πληροφορίες και εισιτήρια
Λεμεσός: Θέατρο Ριάλτο, Τηλ. 25343900, www.rialto.interticket.com
Πάφος: Time Out Kiosk, Ακαμάντιδος 2, Τηλ. 26949522,www.paphosmusiclovers.com
Λευκωσία: D & Me Kiosk, Γρηγορίου Ξενόπουλου 13, Τηλ. 96404084, www.soldoutticketbox.com
Περισσότερα για το Piano Quartet και του μουσικό Project Musical Bridges
Η δημιουργία του Piano Quartet, προέκυψε από την ανάγκη τεσσάρων πιανιστριών να αφήσουν πίσω τη μοναξιά μιας σόλο εμφάνισης. Μετά τη συμμετοχή τους στο Winter Music Festival 2017 στην Πάφο, η Dr. Galina Dimova Georgieva παρέα με τις Natalia Lezedova, Nina Ιωαννίδου και Ivelina Ruseva, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν έξι ή οκτώ χέρια, παρά τα γνωστά σόλο ή ντουέτα. Τρεις συναυλίες προέκυψαν κάτω από αυτή την ιδέα και το Musical Bridges αποτελεί την τρίτη σειρά συναυλιών. Οι πιανίστριες που έχουν ως βάση την Πάφο, προέρχονται από διάφορες χώρες, όπως είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρωσία.
Βιογραφικά:
Γκαλίνα Ντίμοβα-Γεωργίεβα
Η Γκαλίνα Ντίμοβα-Γεωργίεβα σπούδασε πιάνο στο Μουσικό Λύκειο «Χριστίνα Μορφοβα» στην Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Αποφοίτησε με «άριστα» από την Ακαδημία Μουσικής, Χορού και Τέχνης της Φιλιππούπολης, παίρνοντας στη συνέχεια Μεταπτυχιακό (Masters) στη Μουσική Αγωγή και Διδασκαλία του πιάνου το 1990. Το 2017 πήρε διδακτορικό από τη Ακαδημία Μουσικής, Χορού και Τέχνης της Φιλιππούπολης για την έρευνα της στις συνθέσεις για πιάνο του Κύπριου πιανίστα και συνθέτη Νικόλα Οικονόμου υπο την καθοδήγηση του Προφ. Ρομέο Σμίλκοβ. Παρουσίασε τη δουλειά της στo Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο “Τέχνη και εκπαίδευση”,Φιλιππούπολη, Βουλγαρία(2014); ”Modus-Modi-Modality”- Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Λευκωσία(2017); Moesgaard Museum – Aarhus, Δανια (2017); Κρατική Μουσική Ακαδημία της Σόφιας, Βουλγαρια (2017); ECMTA Autumn Gathering – Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Λευκωσία (2018). Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευτεί στα αγγλικά και βουλγαρικά. Δίνει εκτεταμένα κονσέρτα ως σολίστ πιάνου και σε σύνολα μουσικής δωματίου, ενώ μέσω της μουσικής της συνεργάζεται συχνά με τον video artist Γιάννο Οικονόμου. Είναι η συντονίστρια καθηγήτρια της μουσικής στη Διεθνή Σχολή της Πάφου και παράλληλα διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Λύκειο Πάφου.
Νατάλια Λεζέντοβα
Η Νατάλια Λεζέντοβα είναι απόφοιτος της Σχολής Μουσικής του Κρατικού Πανεπιστημίου Παιδαγωγικών Σπουδών της Ρωσίας, είναι δε κάτοχος μεταπτυχιακού στη «Μουσική Τέχνη» (2012). Παρακολούθησε ανώτατου επιπέδου εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης στο Κρατικό Ωδείο του Rimsky-Korsakov στην Αγία Πετρούπολη (2013). Επιπλέον, έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς: ως Σολίστ στην Αγ.Πετρούπολη και Μόσχα (2012), ως η νικήτρια στο Grand-Prix "Severnaya Venetsia" (2012) και με το Πρώτο Βραβείο Συνοδείας Πιάνου στον Μουσικό Διαγωνισμό στις Τέχνες του Θεάματος, επίσης στην Αγία Πετρούπολη, το 2013. Τα τελευταία χρόνια έχει διοργανώσει πολλά κονσέρτα στην Κύπρο, τα πλείστα εκ των οποίων για φιλανθρωπικούς σκοπούς και συνεργάζεται με μουσικούς από τη Ρωσία, Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Νίνα Ιωαννίδου
Η Νίνα Ιωαννίδου γεννήθηκε στη Σταυρούπολη της Ρωσίας το 1982. Από την ηλικία των επτά άρχισε να μελετά πιάνο και θεωρητικά της μουσικής. Αργότερα, σπούδασε στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Σταυρούπολης της Ρωσίας και συνέχισε στη Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Το 2003 - 2004 πήρε μέρος σε διαγωνισμούς στην Αθήνα και κέρδισε το πρώτο και το δεύτερο βραβείο. Έχει διδάξει πιάνο και συνόδευσε χορωδίες στο ετήσιο Χατζηδάκιο Φεστιβάλ στην Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα μουσικά σύνολα και συνοδεύει τακτικά διάφορους οργανοπαίχτες και τραγουδιστές.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια διδάσκει σε μουσικές σχολές στην Πάφο και τη Λεμεσό.
Ιβελίνα Ρούσεβα
Η Ιβελίνα Ρούσεβα γεννήθηκε στη Ρούσε της Βουλγαρίας. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία επτά ετών και τρία χρόνια αργότερα, έγινε δεκτή στη μουσική σχολή "Vesselin Stoyanov" στη Ρούσε. Το 1992 έγινε δεκτή στην Εθνική Μουσική Ακαδημία "Pancho Vladigerov" στη Σόφια από την οποία αποφοίτησε με διακρίσεις το 1997. Συμμετείχε σε πολλές συναυλίες και διαγωνισμούς για σόλο πιάνο κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Το 2019, η Ivelina ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό (Master) της στη Μουσική Εκτέλεση με ειδίκευση στο πιάνο υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ludmil Angelov στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Ζει στην Πάφο από το 1999 όπου διδάσκει πιάνο και συνεχίζει την καριέρα της παίζοντας σε συναυλίες ως σολίστ, αλλά και σε διάφορα μουσικά σύνολα. Απο το 2019 δυδάσκει στο Μουσικό Σχολείο στιν Πάφο.