Η Μαρία Κιουρί ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ, αλλά σκανδάλισε τη Γαλλία για μια σχέση της
Γεννήθηκε σαν σήμερα, 7 Νοεμβρίου 1867.
Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2019
2
λεπτά
Μια μεγάλη επιστήμονας, μια σπουδαία προσωπικότητα, με δύο μεγάλα πάθη, την επιστήμη της και τους άνδρες.
Ο λόγος για την Μαρί Κιουρί, την πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ, τον πρώτο άνθρωπο που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ και η μοναδική έως σήμερα που έχει κερδίσει δύο βραβεία Νόμπελ σε διαφορετικές επιστήμες.
«Δεν υπάρχουν προνόμια. Δουλεύουμε για το συμφέρον της επιστήμης. Το ράδιο δεν βρέθηκε για να κάνει πλούσιο κανέναν. Το ράδιο είναι ένα στοιχείο, ανήκει στην ανθρωπότητα».
Το 1911, πέντε μόνο χρόνια μετά τον ξαφνικό θάνατο του άνδρα της και σε τροχαίο, τα γαλλικά μέσα τής χρέωσαν παράνομη ερωτική σχέση με ένα από τους μαθητές του Πιερ, τον Πολ Λανζεβίν.
Ο Πολ ήταν παντρεμένος με παιδιά και αναγκάστηκε να χωρίσει έπειτα από τη γνωστοποίησης της σχέσης. Η σύζυγός του ανακάλυψε τα ερωτικά γράμματα που του είχε γράψει η Μαρία Κιουρί και σύντομα αυτά άρχισαν να κυκλοφορούν.
Η Μαρία για πολύ καιρό δεν μπορούσε να βγει ούτε από το σπίτι της χωρίς να την ακολουθεί ο γαλλικός Τύπος ο οποίος δεν παρέλειπε σε κάθε ευκαιρία να την αποκαλεί «αντροχωρίστρα» και πολλοί ενοχλημένοι πολίτες που την κατηγορούσαν για το γεγονός ότι είχε συνάψει ερωτική σχέση με έναν άντρα παντρεμένο με τρία παιδιά και ένα... στο δρόμο, καθώς η γυναίκα του ήταν έγκυος.
Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία της τροφοδότησε την ξενοφοβία της εποχής και προκάλεσε διάφορα ξεσπάσματα κυρίως από ακραία στοιχεία. Εκείνη την περίοδο ο αντισημιτισμός και η ξενοφοβία είχαν ενταθεί αρκετά τη Γαλλία, και η Κιουρί καθώς ήταν από την Πολωνία, έγινε εύκολος στόχος.
«Δεν υπάρχουν προνόμια. Δουλεύουμε για το συμφέρον της επιστήμης. Το ράδιο δεν βρέθηκε για να κάνει πλούσιο κανέναν. Το ράδιο είναι ένα στοιχείο, ανήκει στην ανθρωπότητα».
Η κατάσταση έγινε τόσο άσχημη ώστε μια νύχτα, η Κιουρί επιστρέφοντας από μια διάσκεψη στο Βέλγιο, συνάντησε έναν θυμωμένο όχλο γύρω από το σπίτι της ο οποίος βασάνιζε τις δύο κόρες της. Πήρε γρήγορα τα δύο κορίτσια και κατέφυγε στο σπίτι ενός φίλου.
Όταν τα νέα άρχισαν να διαδίδονται, πέρα από τα σύνορα της Γαλλίας, η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών προσπάθησε να την αποτρέψει από το να πάει στη Στοκχόλμη για να παραλάβει το 2ο για την ίδια βραβείο Νόμπελ, ώστε «η μοιχαλίδα να μην χρειαστεί να χαιρετήσει τον Σουηδό βασιλιά». Η Μαρία Κιουρί ένιωσε προσβεβλημένη και απάντησε: «Το βραβείο απονεμήθηκε για την ανακάλυψη του ραδίου και του πολωνίου. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της επιστημονικής μου δουλειάς και της προσωπικής μου ζωής. Δεν μπορώ να δεχθώ...ότι η εκτίμηση της αξίας της επιστημονικής μου εργασίας μπορεί να επηρεαστεί από συκοφαντίες για την προσωπική μου ζωή». Τελικά η Μαρία Κιουρί εμφανίστηκε στην τελετή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ερωτευμένο ζευγάρι παρότι είχε νοικιάσει και διαμέρισμα στη Σορβόννη για να έχει το χώρο του και το χρόνο του, τελικά δεν κατάφερε να είναι εν τέλει μαζί. Ο Πολ δεν χώρισε ποτέ την γυναίκα του και η Κιουρί σε μια προσπάθεια να εξιλεωθεί γύρισε όλη τη Γαλλία με το «ακτινολογικό» βανάκι της βοηθώντας στα μέτωπα του πολέμου τραυματίες και αρρώστους.