«Αν το σκεφτείς, θα γεμίσουν με δάκρυα τα μάτια σου… Σε μια εποχή, όπου, στη χώρα μας, οικογένειες προσφύγων, που αναζητούν άσυλο στα σύνορά μας, χωρίζονται άθελά τους ο ένας από τον άλλον, αυτό μας θυμίζει την πιο γνωστή οικογένεια προσφύγων στον κόσμο: Την οικογένεια του Ιωσήφ και της Μαρίας. Λίγο μετά τη γέννηση του Ιησού, ο Ιωσήφ και η Μαρία αναγκάστηκαν να φύγουν με τον νέο τους γιο από τη Ναζαρέτ στην Αίγυπτο, για να ξεφύγουν από τον τύραννο βασιλιά Ηρώδη. Φανταστείτε ότι ο Ιωσήφ και η Μαρία χωρίστηκαν στα σύνορα και ότι ο Ιησούς δεν ήταν μεγαλύτερος από δύο χρονών όταν τον πήραν από τη μητέρα του, και τοποθετήθηκε πίσω από τους φράκτες ενός κέντρου κράτησης στα σύνορα, καθώς πάνω από 5.500 παιδιά βρίσκονταν ήδη εκεί για περισσότερα από τρία χρόνια. Ο Ιησούς μεγάλωσε για να μας διδάξει την καλοσύνη, το έλεος και την αποδοχή όλων των ανθρώπων».
Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια της Κάρεν Ριστάιν, η οποία είναι ιερέας στην εκκλησίας Claremont United Methodist και η οποία ανέβασε την εν λόγω φωτογραφία στον λογαριασμό της στο Facebook, μαζεύοντας μέχρι στιγμής χιλιάδες likes και περισσότερα από 23.000 shares.
Πρόκειται στην ουσία για μια καλλιτεχνική εγκατάσταση, μια άλλη ματιά της σκηνής της γέννησης του Χριστού, που έχει γίνει θέμα αντιπαράθεσης και έντονης συζήτησης σε μια πόλη της νότιας Καλιφόρνιας, κοντά στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό. Σε αυτή τη διαφορετική σκηνή της γέννησης ο Ιωσήφ, η Παναγία και ο μικρός Ιησούς δεν βρίσκονται σε μια φάτνη, αλλά ο καθένας ξεχωριστά σε συρμάτινα κλουβιά.
Μια διαμαρτυρία για τις καταστάσεις που ζουν οικογένειες μεταναστών στα αμερικανικά σύνορα.
Πάντως, η ίδια η ιερέας Κάρεν Ριστάιν ανέφερε πως στην εκκλησία υπάρχει και μία δεύτερη φάτνη, με τον Ιησού, τη Μαρία και τον Ιωσήφ να είναι πάλι μαζί, ώστε να παρουσιάσουν, με τον τρόπο αυτό, την επανένωση των οικογενειών.