Πώς οδηγηθήκαμε στα ένοπλα περίπολα στο κέντρο της Λευκωσίας;

-Ρωτήσαμε πολίτες να μας πουν πώς νιώθουν για το αμφιλεγόμενο κυβερνητικό μέτρο.

-Πώς τοποθετείται ο Υπουργός Εσωτερικών και ποια η θέση της Αστυνομίας Κύπρου.

Article featured image
Article featured image


Σε μία πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα κίνηση -έπειτα από την ανασυγκρότηση του κράτους το 1974- προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο, με τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Άμυνας και Εσωτερικών να ηγούνται της πρωτοβουλίας, τοποθετώντας ένοπλα περίπολα της αστυνομίας στην Λήδρας, την Ονασαγόρου και την Πλατεία Φανερωμένης, όπως και περίπολα της Εθνικής Φρουράς κατά μήκος της πράσινης γραμμής.

Αφορμή για την απόφαση στάθηκε -σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές πηγές αλλά και την Αστυνομία- η έντονη ανασφάλεια που επικρατούσε στο κέντρο της πόλης, ένεκα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην περιοχή, από την μέχρι πρότινος αφύλακτη πράσινη γραμμή, αλλά και διάφορα περιστατικά που σημειώθηκαν -κατά καιρούς- από αλλοδαπούς που κινούνται στο κέντρο και αφορούσαν είτε διαπληκτισμούς και οχληρία είτε πιο σοβαρά περιστατικά, όπως απόπειρες δολοφονίας ή πρόκληση σωματικής βλάβης.

«Ήταν κάτι το οποίο είχαμε παρατηρήσει κι εμείς. Τις ανησυχίες μας επιβεβαίωσαν και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής και άλλοι πολίτες που συχνάζουν εκεί, οι οποίοι ζητούσαν από την αστυνομία να αναλάβει δράση, καθώς ένιωθαν ανασφάλεια να κινούνται στο κέντρο της πόλης υπ’ αυτές τις συνθήκες», σημειώνει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, κος Χρήστος Ανδρέου.

«Οποιοδήποτε μέτρο ασφαλείας, είτε συχνές περιπολίες αστυνομικών είτε κάμερες σε πολυσύχναστα σημεία μεγάλων πόλεων, το κρίνω θετικά», λέει ο Θοδωρής Παπαδάκης.



Ένα μέτρο το οποίο δίχασε την κοινωνία και την προβλημάτισε ως προς τις προθέσεις του, αλλά και την αποτελεσματικότητά του. Όντως, ο στόχος της Πολιτείας είναι η προστασία του πολίτη και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας ή πρόκειται για κάτι άλλο;

Συνήθως, τέτοιες πρακτικές (ένοπλων περιπολιών) -στην υπόλοιπη Ευρώπη- εφαρμόζονται έπειτα από κάποια τρομοκρατική επίθεση ή άλλο σοβαρό περιστατικό που πλήττει την ασφάλεια του εκάστοτε κράτους. Στην Κύπρο, ποια ανάγκη οδήγησε το κράτος σε μία τέτοια απόφαση;

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, κάποια περιστατικά που προηγήθηκαν μεταξύ αλλοδαπών στο κέντρο της πόλης, όπως οχληρία, κάποιες διενέξεις αλλά και πιο σοβαρά περιστατικά όπως η απόπειρα δολοφονίας στην πλατεία Σολωμού, ήταν η αφορμή για την προώθηση του μέτρου.


Είναι αυτά τα περιστατικά, τόσο σοβαρά, ώστε να χρειάζεται η παρουσία της αστυνομίας και της Ε.Φ στο κέντρο της πρωτεύουσας επί 24ωρου βάσεως;

Το ζητούμενο για εμάς αυτή τη στιγμή είναι η πρόληψη. Θέλουμε να εμπεδώσουμε στους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας και αυτό ήδη έχει επιτευχθεί από την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου. Παράλληλα, θέλουμε οι επίδοξοι παραβάτες να νιώθουν πως δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς συνέπειες. Όπως σας είπα, όλο αυτό το διάστημα είχαμε αρκετά παράπονα από πολίτες και κατοίκους της περιοχής για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πόλης. Σήμερα, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την εφαρμογή του μέτρου, λαμβάνουμε πολύ θετικά σχόλια από τον κόσμο.

«Δουλεύοντας στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια, έχω αντιληφθεί ότι κάποιοι προσπαθούν με κάθε μέσο και τρόπο να μας πείσουν πως ζούμε στην πιο επικίνδυνη περιοχή της Κύπρου», υποστηρίζει η Γιώτα Χατζηκώστα.



Τα αστυνομικά περίπολα κινούνται στις περιοχές της Λήδρας, της Ονασαγόρου και την Πλατεία Φανερωμένης (δεν αποκαλύπτεται ακριβής αριθμός ατόμων) όλο το 24ωρο, με την παρουσία τους να γίνεται εντονότερη κατά την εορταστική περίοδο που διανύουμε.

Υπάρχουν περίπολα πεζά, μηχανοκίνητα, και ομάδες αστυνομικών που κινούνται σε συγκεκριμένα σημεία, πιο σταθερά ούτως ώστε να γνωρίζει ο κόσμος που θα τους βρει και να απευθυνθεί σε αυτούς όταν παραστεί ανάγκη. Τα περίπολα απαρτίζονται με προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας και της ΜΑΑΔ.

Τα μέλη της Εθνικής Φρουράς κινούνται κατά μήκος της πράσινης γραμμής, από την Πύλη Πάφου έως την παλιά Δημοτική Αγορά, σε περίπολα που περιλαμβάνουν και έναν αστυνομικό.



Το ότι κινούνται ένοπλοι ανάμεσα στους πολίτες δεν δημιουργεί έναν φόβο, μια άσκοπη ανασφάλεια πως κάτι κακό θα συμβεί;

Αν κρίνω από τα σχόλια που λαμβάνουμε μέχρι στιγμής, όχι, δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση. Σαφώς και κάποιοι ενοχλούνται, αλλά η γενική εικόνα ανάμεσα στον κόσμο είναι θετική. Ίσως γιατί το μέτρο απέδωσε ήδη καρπούς από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του.

Όπως εξηγεί ο κος Ανδρέου, με την έναρξη των ένοπλων περιπόλων, άτομα που συνήθιζαν να προβαίνουν σε άνομες πράξεις, το σκέφτονται δύο ή και τρεις φορές πριν πράξουν κάτι και παρότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, θεωρούμε πως το μέτρο θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Με την έναρξη των ένοπλων περιπόλων, άτομα που συνήθιζαν να προβαίνουν σε άνομες πράξεις το σκέφτονται δύο ή και τρεις φορές πριν πράξουν κάτι.


Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζουν αυτή την εξέλιξη άτομα που επιλέγουν το κέντρο για την έξοδό τους;

Χωρίς διάθεση εξαγωγής συμπερασμάτων -άλλωστε το δείγμα είναι μικρό-, απευθυνθήκαμε σε κόσμο που επιλέγει το κέντρο της πρωτεύουσας για την έξοδό του, ζητώντας να μας πει πώς νιώθει με την εφαρμογή του νέου μέτρου που αποφάσισε το υπουργικό.



Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Αθλητικογράφος – Πρόεδρος ΕΑΚ

Οι εποχές που ζούμε είναι πλέον διαφορετικές, λόγω της παγκόσμιας τρομοκρατίας και φυσικά και στην Κύπρο, ως δυτική και ευρωπαϊκή χώρα, πρέπει πάντα να είμαστε σε εγρήγορση. Όμως, θεωρώ πως η παρουσία ένοπλων ανδρών ασφαλείας δεν φέρνει κανένα αίσθημα ασφάλειας, ούτε πρακτικά θα κάνει κάποια διαφορά. Μάλλον, το αντίθετο, διότι η εικόνα όπλων και στρατιωτών φέρνει μόνο αρνητικά συναισθήματα. Μου έρχεται στο μυαλό η Ολυμπιάδα του 2016, όπου στο Ρίο βλέπαμε παντού στρατό, άρματα μάχης, στρατιώτες κοκ και νιώθαμε απλώς περισσότερη ανασφάλεια! Αν θέλουμε να είμαστε πιο ασφαλείς, καλύτερα οι αρμόδιοι να βάλουν σε σημεία-κλειδιά (π.χ. Λήδρας, Ανεξαρτησίας κτλ) εκείνα τα ειδικά μπλοκ για αποτροπή εισόδου βαριών οχημάτων (όπως έγινε σε Μασσαλία, Βαρκελώνη) και να συνεχίσουν να συνεργάζονται με αρχές ασφαλείας άλλων χωρών για αποτροπή συμβάντων.




Κωνσταντίνος Χάμπαλης, Δημοσιογράφος

Την ίδια ακριβώς ασφάλεια που μπορούν να παρέχουν και οι κάμερες φωτοεπισήμανσης στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή: Υπάρχουν, αλλά εξακολουθούμε να κινούμαστε με ταχύτητα άνω του προβλεπόμενου ορίου. Έτσι και τα ένοπλα περίπολα στη Λήδρας: Ένστολοι εντεταλμένοι μπρατσαράδες σ' ένα φτωχικό χριστουγεννιάτικο διάκοσμο να γίνονται ένα με το ντεκόρ του Δήμου Λευκωσίας.





Θοδωρής Παπαδάκης, Βιολόγος

Οποιοδήποτε μέτρο ασφαλείας, είτε συχνές περιπολίες αστυνομικών είτε κάμερες σε πολυσύχναστα σημεία μεγάλων πόλεων, το κρίνω θετικά. Τέτοια μέτρα είναι πιθανόν να αποτρέψουν συγκρούσεις, διενέξεις, φασαρίες και άλλες παράνομες ενέργειες, αλλά ακόμα και όσα γίνουν θα υπάρχει άμεση αντίδραση από τις Αρχές. Για τη Λευκωσία, εκείνο το σημείο είναι το πιο πολυσύχναστο.




Θεοδώρα Παναγιώτου, Διαφημίστρια

Το να βλέπεις ένοπλους στον περίπατό σου δεν σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια. Το αντίθετο, θα έλεγα. Σου προκαλεί το αίσθημα της ανασφάλειας, σε κάνει να αισθάνεσαι ότι υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να φοβάσαι.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έτυχε να φοβηθώ ποτέ κατά τον περίπατό μου σε εκείνες τις περιοχές. Αν όντως θέλουν να συγκρατήσουν ή να αποτρέψουν τις μεταναστευτικές ροές, όπως υποστηρίζουν, πώς ακριβώς θα το πετύχουν με τους ένοπλους από τη στιγμή που ως ευρωπαϊκό κράτος υποχρεούσαι να παρέχεις άσυλο. Δεν καταλαβαίνω σε τι θα εξυπηρετήσουν οι ένοπλοι.


79486690_10157426852950831_7978236798423793664_n.jpg
Facebook/Nicos Trimikliniotis





Χρήστος Μιχάλαρος, Δημοσιογράφος

Το συγκεκριμένο ασφαλώς και αποτελεί σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, η παρουσία ένστολων περιπολιών και δη με τη συμμετοχή του στρατού δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει αυξημένο το αίσθημα του φόβου της σωματικής ακεραιότητας (όπως είναι η εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας) η παρουσία ένστολων κι ένοπλων ομάδων θα μπορούσε να προκαλέσει φόβο και να δημιουργήσει από το πουθενά ένα αίσθημα ανασφάλειας και όχι ασφαλείας.

Ποιος θα ήθελε σε μια από τις πιο εμπορικές, τουριστικές, καλλιτεχνικές περιοχές της πρωτεύουσας να κυκλοφορεί έχοντας κατά νου ότι μπορεί να συναντήσει μια τέτοια περίπολο;

Εξάλλου, υπάρχουν σημεία κατά μήκος της νεκρής ζώνης, πολύ μακριά από την Λευκωσία, όπου είναι πολύ πιο εύκολο να περάσει κανείς από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Αν η Πολιτεία θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει αυξημένος έλεγχος λόγω παράνομης εισόδου από την Πράσινη Γραμμή, θα μπορούσε είτε να το πράξει είτε στα οδοφράγματα είτε στον αστικό ιστό, με μεγάλη διακριτικότητα. Όχι κάνοντας αισθητή την παρουσία των όπλων.




Μιχάλης Ιωάννου, Pr Specialist

Όταν άκουσα για το μέτρο βρισκόμουν στη Σουηδία και τώρα που σου γράφω εδώ είμαι. Σε κάθε βήμα υπάρχουν κάμερες και αστυνομία. Και αυτό που νομίζουμε πως είναι η Σουηδία δεν είναι τελικά. Δεν είναι μια χώρα φιλελεύθερη και απαλλαγμένη από ρατσισμό και ισότητα, όπως νομίζουμε. Δεν το ένιωσα αυτό εδώ... Ρόλος της αστυνομίας είναι η προστασία των πολιτών. Αν η πράξη αυτή γίνεται με γνώμονα τον πολίτη της Λευκωσίας, Κύπριο και μη, τότε καλώς γίνεται. Όπως ακριβώς γίνεται και στην περιοχή της Λευκωσίας που ζω. Τώρα, αν η παρουσία της αστυνομίας εκεί έρχεται για να εκφοβίσει ανθρώπους από άλλες χώρες, με υποτιθέμενο σκοπό την ασφάλεια των ντόπιων Κυπρίων, τότε αυτό ενέχει ρατσιστικά κίνητρα και σπέρνει τον φόβο και την καχυποψία μεταξύ εμάς και των ανθρώπων που ζουν στη Λευκωσία από άλλες χώρες. Σκοπός θεωρώ πρέπει να είναι η συνύπαρξη και όχι η έχθρα και ο εκφοβισμός.




Γιώτα Χατζηκώστα, Δημοσιογράφος

Δουλεύοντας στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια, έχω αντιληφθεί ότι κάποιοι προσπαθούν με κάθε μέσο και τρόπο να μας πείσουν πως ζούμε στην πιο επικίνδυνη περιοχή της Κύπρου. Σαφέστατα ανασφάλεια νιώθουμε γενικά, όχι όμως για τους λόγους που κάποιοι θέλουν να λένε. Η Λευκωσία φυσικά πρέπει να αστυνομεύεται, όπως κάθε ευρωπαϊκή πόλη. Ωστόσο, διαφωνώ με τη παρουσία του στρατού. Η Λευκωσία είναι ασφαλής πόλη. Δεν ξέρω αν όλοι όσοι φωνάζουν περί ανασφάλειας κατεβαίνουν στο κέντρο. Και επειδή προφανώς για κάποιους το πρόβλημα είναι οι μετανάστες, να πούμε ότι εάν η Κύπρος προσπαθούσε να εντάξει ορθά τους μετανάστες στην κοινωνία σίγουρα όλα θα ήταν διαφορετικά. Η αστυνόμευση ωφελεί. Ο στρατός, όμως, παραπέμπει σε άλλες εποχές.


78699999_10157426853070831_2969093896539209728_n.jpg
Facebook/Nicos Trimikliniotis




Γιώργος Κυπριανίδης, Ιδιωτικός Υπάλληλος

Θεωρώ ότι φτάσαμε στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών, σε θέμα τάξης και ασφάλειας των πολιτών. Έχουμε ακούσει να συμβαίνουν πρωτόγνωρα περιστατικά στις περιοχές της Λήδρας, της Ονασαγόρου και της Φανερωμένης, με τους πολίτες να αισθάνονται απροστάτευτοι. Η συγκεκριμένη περιοχή πριν από μερικά χρόνια ήταν ο πρώτος προορισμός των οικογενειών που ήθελαν να απολαύσουν τη βόλτα τους, τον καφέ και τα ψώνια τους. Δυστυχώς, όμως, χρόνο με το χρόνο η κατάσταση ξεφεύγει επικίνδυνα φτάνοντας στο σήμερα με τα ένοπλα περίπολα να κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Ένα θέαμα που στο εξωτερικό όλοι έχουμε αντικρίσει και απορήσαμε ή και τρομάξαμε, όμως το πρόβλημα της ασφάλειας είναι πολύ σοβαρό. Προσωπικά, θεωρώ ότι η αυξημένη αστυνόμευση στην περιοχή είναι ένα καλό μέτρο, σε μια σειρά, όμως, αλλαγών που πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα για να επανέλθει το αίσθημα της ασφάλειας στην περιοχή και να ξαναδούμε εκατοντάδες οικογένειες να απολαμβάνουν την βόλτα τους ξέγνοιαστα. Θα προκαλούσα όσους διαφωνούν με το μέτρο αυτό να περάσουν αργά το βράδυ από τα στενά της οδού Λήδρας και να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει το αίσθημα του φόβου.




Δημήτρης Τοκαρής, Σεναριογράφος

Η εξέλιξη αυτή με χαροποιεί ιδιαιτέρως, όπως φαντάζομαι και όλους τους στρατόκαβλους του τόπου μας που θέλουν οι δρόμοι μας να θυμίζουν τη λωρίδα της Γάζας ή τα υψώματα Γκολάν. Πάντως, θα ήθελα να περικυκλώσουν και τη Βουλή και το Προεδρικό, καθότι νιώθω μεγαλύτερη ανασφάλεια από τα όσα συμβαίνουν εκεί, παρά αυτά που συμβαίνουν στη Λήδρας.




Αλεξάνδρα Κυριάκου, Λογίστρια

Είμαι υπέρ ης απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών. Γενικότερα, λόγω του προβλήματος με το μεταναστευτικό, οι αριθμοί από τις έρευνες επιβάλουν τολμηρές αποφάσεις, υπάρχουν δύο περίπου αιτήσεις ασύλου, ανά 100 Κύπριους. Το μέγιστο πρόβλημα στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου είναι πως έχει γκετοποιηθεί, με την εγκληματικότητα να έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η αστυνόμευση, λοιπόν, επιβάλλεται. Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.




Ανδρέας Στυλιανού, Επιχειρηματίας

Ούτε ως σκέψη μου αρέσει ούτε και ως εικόνα. Νιώθω πως είμαστε τριτοκοσμική χώρα.




Παναγιώτης Κωνσταντίνου, Δημόσιες Σχέσεις

Ομολογουμένως είναι μια περιοχή η οποία χρειάζεται περισσότερη αστυνομική προστασία/παρουσία. Καλώς ή κακώς, ήδη πάρα πολλοί πολίτες αποφεύγουν την παλιά πόλη λόγω «ανασφάλειας». Σίγουρα, η οπλοφορία πρέπει να είναι διακριτική.




Χαράλαμπος Ιωάννου, Νομικός

Θεωρώ ότι το μέτρο εφαρμόζεται σε μία περιοχή που όντως συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό του πληθυσμού, όταν αυτό αποφασίσει να ψυχαγωγηθεί, επομένως ως μέτρο το κρίνω ωφέλιμο. Η προβληματική πτυχή του μέτρου είναι η εφαρμογή του στο σύνολο της κοινωνίας, σε ολόκληρο το εδάφους της Κύπρου. Για ποιο σκοπό να υπάρχει αυτή η ανάγκη και να εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο μέρος και να μην εφαρμόζεται σε άλλα μέρη -που συχνάζει αρκετός κόσμος- όπως για παράδειγμα στις πλατείες άλλων πόλεων που είναι γνωστό ότι συχνάζει αρκετή μερίδα κοινού. Αυτή η εξέλιξη, δυστυχώς, μου δημιουργεί μια καχυποψία καθώς θεωρώ ότι η εφαρμογή της στην παρούσα φάση κρύβει σκοπιμότητες και συμφέροντα, που βεβαίως δεν μπορούν ούτε να επιβεβαιωθούν ούτε να απορριφθούν από κανένα.




Μάριος Κυριάκου,
Ιδιωτικός Υπάλληλος

Θεωρώ υπερβολική την τόση φρούρηση, παρά το συνωστισμό του κόσμου που πρόκειται να δημιουργηθεί κατά τις εορταστικές μέρες. Δεν υπάρχουν περιστατικά που να δικαιολογούν τα ένοπλα περίπολα σε τέτοιο βαθμό. Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν εντάσεις και να γίνουν λάθος χειρισμοί. Η παρουσία τους δημιουργεί περισσότερο φόβο παρά ασφάλεια.





Η θέση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Νίκου Νουρή


Ως ένα από τα άμεσα εμπλεκόμενα υπουργεία, το υπουργείο Εσωτερικών και ο υπουργός κος Νίκος Νουρής, έχουν ξεκάθαρη θέση για την εφαρμογή του μέτρου.


«Είναι κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση. Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να εμπεδώσουμε αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των πολιτών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, πρόσφατα, έχει αποφασίσει μια σειρά από μέτρα τα οποία έχουν ήδη προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενημέρωση, επειδή αφορά τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε εισαγάγει τον θεσμό των περιπόλων στη Λευκωσία με σκοπό και στόχο τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Η προσπάθεια συμπληρώνεται με περίπολα της ΜΜΑΔ.

Σκοπός μας δεν είναι να στρατιωτικοποιήσουμε το θέμα αλλά να στείλουμε μήνυμα ασφάλειας. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να είμαστε αποτελεσματικοί και όχι επικοινωνιακοί».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ