Ένα εντυπωσιακό αλακάτι στον κυκλικό κόμβο Μελίνας Μερκούρης στη Λακατάμια

Γιατί αποτελεί σήμα-κατατεθέν της περιοχής.

Article featured image
Article featured image


Με ένα μήνα και κάτι καθυστέρηση, τοποθετήθηκε το αλακάτι –σήμα κατατεθέν της περιοχής- στον κυκλικό κόμβο Μελίνας Μερκούρη στη Λακατάμια, στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης του σημείου μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Climate Proofing Urban Municipalities – Έργο Life UrbanProof.

Η αρχική εκτίμηση, βέβαια, ήταν πως η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωνόταν τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το περασμένο Σάββατο, ωστόσο, όπως διαβάζουμε στο Lakatamia News, τεχνικοί ιδιωτικής εταιρείας που εργάζονται στο χώρο, τοποθέτησαν το μηχανοστάσιο με στόχο να ολοκληρώσουν όλες τις εργασίες πριν τα Χριστούγεννα. Και η αλήθεια είναι πως ελάχιστα έμειναν για να ολοκληρωθεί το έργο.


alakati-exo-780x405.jpg


Ήδη ο κυκλικός κόμβος έχει πάρει τη μορφή του και έχουν τοποθετηθεί και φυτά εποχής. Οι εργασίες άρχισαν από τον Αύγουστο και το έργο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την τοποθέτηση διαπερατών υλικών, ως εναλλακτική λύση στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως οι πλημμύρες, η τσιμεντοποίηση και γενικότερα η σφράγιση εδαφών. Στο χώρο έγινε επίσης εγκατάσταση Μετεωρολογικού σταθμού, καθώς και χώρος αποθήκευσης νερού από τη βροχή το οποίο θα επαναχρησιμοποιείται για σκοπούς άρδευσης του χώρου.


DSC05966.jpg

DSC05969.jpg


Το πρόγραμμα UrbanProof στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δήμων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, εξοπλίζοντας τους με ένα ισχυρό εργαλείο για την υποστήριξη της ενημερωμένης λήψης αποφάσεων στο σχεδιασμό της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.


DSC05968.jpg


Γιατί το αλακάτι θεωρείται το σήμα-κατατεθέν της Λακατάμιας;

Ο λόγος έγκειται στην πιθανότερη καταγωγή του ονόματος της Λακατάμιας. Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα, κατά τα παλαιότερα χρόνια υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή πολλά αλακάτια που για αιώνες ήταν μέρος της αγροτικής ζωής των κατοίκων της.

Καθώς ήταν πλούσια σε υπόγεια (σε μικρό βάθος) νερά η περιοχή, τα αλακάτια ήταν ο μοναδικός τρόπος άντλησης για την άρδευση κατά τους θερινούς μήνες. Μέχρι το 1945 ήταν καταγραμμένοι περίπου 80 τέτοιοι αλακατόλακκοι που αντλούσαν από βάθος μέχρι 30 πόδια. Ο Ρώσος μοναχός Βασίλιϊ Γρηγόροβιτς Μπάρσκυ επισκέφθηκε το 1735 τη Μονή Αρχαγγέλου όπου φιλοξενήθηκε τρεις μέρες και σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής για την παραμονή του. «Η μονή αυτή ονομάζεται Ελληνιστί ο Αρχάγγελος της «Αλακαταμίας» δηλαδή ο Αρχάγγελος του φρέατος, διότι υπάρχουν πολλά φρέατα εις την μονήν και εις το παρακείμενο χωρίον, ένεκεν του μαλακού εδάφους δι εκσκαφή και των πολλών εν αυτώ πηγών».

Το χειροκίνητο αλακάτι ήταν επίσης ευρύτατα διαδεδομένο στους λάκκους που σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού είχαν στα σπίτια τους για να αντλούν νερό για οικιακή χρήση. Αυτό το χειροκίνητο αλακάτι υιοθετήθηκε και ως το έμβλημα της Λακατάμιας όταν ανακηρύχθηκε σε δήμο το 1986.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ