12 από τα πιο εμβληματικά τραγούδια που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος

Ο μουσικός που μας άφησε μια σπουδαία κληρονομιά, από τον αριστουργηματικό «Σταυρό του Νότου» μέχρι την υπέροχη «Ρόζα», μέσω της οποία ο ίδιος, όπως είπε, ανίχνευσε την καινούργια απλότητα.

Article featured image
Article featured image

Χωρίς αυτόν ίσως να μην είχαμε μάθει ποτέ τη βιωματική ποίηση του Νίκου Καββαδία, μεταξύ άλλων μελοποιήσεων που έκανε σε μια διαδρομή μισού αιώνα…

Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι Μαρία Δημητριάδη, η Χαρούλα Αλεξίου και η φημισμένη Ιταλίδα Μίλβα, όπως επίσης και σπουδαίες ανδρικές φωνές, από τον Δημήτρη Μητροπάνο ως τον Μανώλη Μητσιά και από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου ως τον Γιάννη Κούτρα.

Ο Θάνος Μικρούτσικος, ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς μεταπολεμικά, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο το βράδυ από καρδιοαναπνευστική ανακοπή στο Metropolitan, έχοντας δώσει με απίστευτη γενναιότητα την άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Για να τιμήσουμε τη μνήμη του, ας θυμηθούμε 12 από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του.


Ρόζα - Δημήτρης ΜητροπάνοςΕρωτικόΘάλασσα - ΜίλβαΟ Άμλετ της ΣελήνηςΜια πίστα από φώσφορο


Federico Garcia Lorca - Γιάννης Κούτρας


Οι 7 νάνοι στο s/s CyreniaΟ τηλεφωνητής - Χαρούλα ΑλεξίουΘεσσαλονίκηΠάντα γελαστοί - Δημήτρης ΜητροπάνοςΆννα μην κλαις - Μαρία ΔημητριάδηΣαν πλανώδιο τσίρκο
Ο Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947 και με σύμφωνα με το βιογραφικό του, ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο, ενώ σπούδασε μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εμφανίστηκε στα μουσικά πράγματα το 1975, με το δίσκο «Πολιτικά τραγούδια».

Και ενώ είχε καθιερωθεί ως ένας μουσικός του «αριστερού» ρεπερτορίου, ήρθε ο εμβληματικός «Σταυρός του Νότου» το 1979 που άλλαξε τα πάντα. Και για τον ίδιο, και για τον ποιητή Καββαδία και για το ελληνικό πεντάγραμμο. Συνεργάστηκε με κορυφαίες ερμηνεύτριες, όπως η υπέροχη Μαρία Δημητριάδη -πρώτη σύζυγος του αδελφού του, γνωστού τηλεπαρουσιαστή Ανδρέα Μικρούτσικου- η Χαρούλα Αλεξίου και η φημισμένη Ιταλίδα Μίλβα, ενώ τραγούδια του ερμήνευσαν σπουδαίες ανδρικές φωνές, από τον Δημήτρη Μητροπάνο ως τον Μανώλη Μητσιά και από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου ως τον Γιάννη Κούτρα.

Πνεύμα ανήσυχο, ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. «Είμαι εχθρός του τυποποιημένου» είχε εξηγήσει σε μια παλιά του συνέντευξη. Έγραψε όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο -χαρακτηριστικές οι δουλειές του στην «Κόκκινη Μαργαρίτα» (1990) και στο «Ρισάλτο» (2017) του Βασίλη Βαφέα-, πειραματική μουσική. Το ευρύ κοινό βέβαια τον γνώρισε και τον αγάπησε μέσα από τη δουλειά του στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

Όλοι, ακόμα και αυτοί που δεν το παραδέχονται, έχουν σιγοτραγουδήσει τη «Ρόζα» με τον Δημήτρη Μητροπάνο. «Στα έργα μου, ακόμη και στο τραγούδι, νομίζω ότι προχώρησα ανιχνεύοντας την καινούργια απλότητα. Παλιά, φοβόμουν την απλότητα επειδή υπήρχε ο κίνδυνος να πέσω στην απλοϊκότητα. Τώρα πλέον, ύστερα και από τη «Ρόζα» του Δημήτρη Μητροπάνου, δεν έχω τον ίδιο φόβο», είχε πει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ