«Η παράσταση "Φωτογραφία 51" απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως που τους αφορά η ΖΩΗ»
Το θεατρικό έργο «Φωτογραφία 51» της Άννα Ζίγκλερ, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Λονδίνο, το 2015, με τη Νικόλ Κίντμαν να ενσαρκώνει τον ρόλο της σπουδαίας επιστήμονα Ρόζαλιντ Φράνκλιν, σκηνοθετεί αυτό το διάστημα ο Ανδρέας Αραούζος.
Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2019
Από τον Μιχάλη Μιχαηλίδη
3
λεπτά
Έναυσμα για το ανέβασμα της παράστασης στην Κύπρο αποτέλεσε σαφώς το γεγονός πως το όνομα της Βρετανίδας επιστήμονα επανέρχεται σήμερα στην επικαιρότητα, λόγω του ότι θα το φέρει το ρόβερ της ευρωρωσικής αποστολής ExoMars, το οποίο συναρμολογείται στη Βρετανία και θα σταλεί στον πλανήτη Άρη το 2020 -αναμένεται να φτάσει εκεί τον Μάρτιο του 2021.
Με αφορμή την ίδια την παράσταση αλλά και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει μετά την παράσταση της 8ης Δεκεμβρίου, έχοντας ως θέμα την προώθηση και ενδυνάμωση των γυναικών στον τομέα της επιστήμης, μιλήσαμε με τον Ανδρέα Αραούζο.
Για ποιο λόγο είναι και πάλι στην επικαιρότητα το όνομα της Βρετανίδας επιστήμονα Ρόζαλιντ Φράνκλιν;
Το όνομα αυτής της σπουδαίας Βρετανίδας επιστήμονα επανέρχεται σήμερα στην επικαιρότητα, αφού θα το φέρει το ρόβερ της ευρωρωσικής αποστολής ExoMars, το οποίο συναρμολογείται στη Βρετανία και θα σταλεί στον πλανήτη Άρη το 2020, και αναμένεται να φτάσει τον Μάρτιο του 2021. Η απόφαση για την ονομασία αυτή βασίστηκε στο ότι «η εξερεύνηση είναι στο DNA του ανθρώπου».
Ποια χαρακτηριστικά αυτής της γυναίκας, αυτής της σπουδαίας επιστήμονα, αναδεικνύονται μέσα από το θεατρικό έργο «Φωτογραφία 51»;
Η αγάπη της για την επιστήμη της, για την πραγματικότητα, για την αδιαμφισβήτητη επεξήγηση του κόσμου. Ψάχνει πεισματικά την ακρίβεια και έχει πάθος για τα πειράματα και τις αποδείξεις της. Ίσως αυτό και να της στοίχισε… Αγαπάει τη ζωή και τη δουλειά της, και έχω την εντύπωση ότι δεν ευτύχησε. Είναι τραγικό και άδικο, αισθάνομαι. Φαίνεται ότι ο δυναμισμός στην προσωπικότητα, γιατί προφανέστατα τον είχε, δεν είναι αρκετός για την επιτυχία.
Τι είχατε κατά νου σκηνοθετώντας το έργο της Άννα Ζίγκλερ; Τι επιδιώξατε να πετύχετε;
Με ενθουσίασε η παράδοξη δομή του έργου και η αίσθηση της «κούρσας» για τον Νόμπελ, ενώ άλλοτε η «κούρσα» φαίνεται να είναι, υποσυνείδητα, για την ευτυχία… Όλων των επιστημόνων που παρουσιάζονται στο έργο. Και έχω 6 υπέροχους ηθοποιούς για αυτό!
Σε ποιους απευθύνεται η παράσταση;
Σε όλους ανεξαιρέτως που τους αφορά η ΖΩΗ - κάτω από όλες τις έννοιες: από το DNA που εξηγεί πώς και ποιοι είμαστε, μέχρι την προσωπική ευτυχία και την πορεία της καριέρας μας.
Θα γίνει κάποια παράλληλη δράση κατά τη διάρκεια των παραστάσεων;
Ως έναυσμα για μια επίκαιρη συζήτηση, μέσα στο πλαίσιο της διαχρονικής πρωτοβουλίας της «Women in Science» για την προώθηση και ενδυνάμωση των γυναικών στον τομέα της επιστήμης, η AIPFE Κύπρου-Γυναίκες της Ευρώπης στηρίζει τη νέα παράσταση του Ανδρέα Αραούζου. Ως εκ τούτου, την Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου αμέσως μετά την παράσταση, θα γίνει μία συζήτηση με τη συμμετοχή των συντελεστών του έργου.
Επιπρόσθετα, θα συμβάλλουν στη συζήτηση η Δρ. Μαργαρίτα Ζαχαρίου (Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, Υπεύθυνη Προγράμματος ‘Women in Science’) και ο Δρ. Δημήτρης Τσάλτας (Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΤΕΠΑΚ και Υπεύθυνος Προγράμματος GENDER Smart), υπό τον συντονισμό του Παύλου Κορωνή (Μέλος ΔΣ ΑΙΠΦΕ Κύπρου).
Πλοκή Το έργο διαδραματίζεται στο King’s College του Λονδίνου, 1951-1953. Ένα συγκινητικό και χιουμοριστικό πορτρέτο της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, μιας από τις πιο σπουδαίες γυναίκες επιστήμονες του 20ου αιώνα, και του παθιασμένου της στόχου να καθορίσει το περίγραμμα του μορίου του DNA. Μια ομάδα από φυσικούς ξαναζούν το κυνηγητό, αποκαλύπτοντας τα αδόξαστα κατορθώματα αυτής της πρωτοπόρου και της ισχυρά ανεξάρτητης γυναίκας. ‘Ένα έργο για τη φιλοδοξία, την απομόνωση και τον αγώνα για μεγαλείο.
Συντελεστές
Σε μετάφραση της Ανθής Ζαχαριάδου, ο Ανδρέας Αραούζος σκηνοθετεί την Παναγιώτα Παπαγεωργίου, τον Ανδρέα Τσέλεπο, τον Φώτη Αποστολίδη, τον Πάνο Μακρή, τον Ηρόδοτο Μιλτιάδους και τον Γιάννη Καραούλη. Σκηνικά και κοστούμια σχεδιάζει η Έλενα Κατσούρη και τους φωτισμούς ο Βασίλης Πετεινάρης ενώ μουσική συνθέτει ο Γιώργος Κολιάς.
Παραστάσεις
Πρεμιέρα: Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019
Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία
Κάθε Σάββατο (8.30 μμ) και Κυριακή (6.30 μμ)
για τον μήνα Δεκέμβριο
Λεμεσός: Θέατρο Ριάλτο
Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020, στις 8.30 μμ
www.rialto.com.cy | 7777 7745
Πάφος: Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020, στις 8.30 μμ
* Μέρος των εσόδων από την παράσταση της Πάφου θα διατεθεί στο Ανοικτό Θεραπευτικό Κέντρο Εξαρτημένων Ατόμων Τόλμη, Πάφου
Εισιτήρια: €15 και €12 (φοιτητές, συνταξιούχοι, ηθοποιοί)
για Λευκωσία και Πάφο από www.tickethour.com.cy και όλα τα ACS Courier.