Ένας απρόσμενος επισκέπτης στο κέντρο της Λεμεσού

Η ασυνήθιστη πορεία και η ανέλπιστη προσγείωση της Νεφέλης στη Λεμεσό, μετά την απελευθέρωσή της

Article featured image
Article featured image


Πιο κάτω τα όσα αναφέρει το Birdlife Cyprus στη σχετική ανάρτησή του:


Η νεαρή Νεφέλη, ένας από τους δύο Γύπες με πομπούς που απελευθερώθηκαν πρόσφατα, πέρασε τις τελευταίες τρεις μέρες στην καρδιά της Λεμεσού.

Από τότε που απελευθερώθηκε, η ομάδα του έργου #LIFEwithVultures παρακολουθούσε καθημερινά τη Νεφέλη και τον Ίκαρο.

Και τα δύο πουλιά φαίνονταν να πετούν γύρω από τις συνήθεις περιοχές τροφοληψίας των γυπών, αλλά την Παρασκευή το απόγευμα, προς έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι η Νεφέλη ακολούθησε μια ασυνήθιστη πορεία και προσγειώθηκε στο κέντρο της Λεμεσού.

gypas3.jpg


Ο πομπός της εξέπεμπε κοντά στον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού. Μια επιτόπια επίσκεψη επιβεβαίωσε ότι το πουλί ήταν πράγματι εκεί και ευτυχώς κούρνιαζε ψηλά σε ένα ευκάλυπτο, αγνοώντας παντελώς τους Κοράζινους που την ενοχλούσαν σχεδόν αδιάκοπα.

gypas4.jpg


Μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για ένα τέτοιο πουλί, και για αυτό τον λόγο, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και ο Πτηνολογικός βρίσκονταν επί τόπου τις τρεις τελευταίες ημέρες και παρακολουθούσαν το πουλί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προς ανακούφισή μας, γύρω στο μεσημέρι σήμερα (σ.σ. Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου), η Νεφέλη αποφάσισε να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον και πέταξε προς την ενδοχώρα.

gypas2.jpg


Δύο ώρες αργότερα βρισκόταν στα λημέρια των γυπών. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά τους λόγους πίσω από την περιπέτεια της Νεφέλης. Το πιο πιθανό είναι επειδή είναι νεαρό και άρα άπειρο πουλί, να αποπροσανατολίστηκε και καθώς νύχτωνε να έψαχνε κάπου να κουρνιάσει. Ίσως να την προσέλκυσε το πράσινο κοντά στον Ζωολογικό Κήπο. Ελπίζουμε να πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Θα την παρακολουθούμε στενά και θα σας κρατούμε ενήμερους. Ευχαριστούμε τον Ζωολογικό Κήπου Λεμεσού για την υποστήριξη που μας παρείχαν.

gypas.jpg


Έτυχε να δείτε τη Νεφέλη καθώς ήταν στη Λεμεσό; Γράψτε μας στα σχόλια πιο κάτω.

Η ιστορία της Νεφέλης σε σχετικό βίντεο παρακάτω.

Η απελευθέρωση του νεαρού Γύπα

Μετά από περισσότερο από ένα μήνα στον ειδικό κλωβό της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, ο νεαρός Γύπας απελευθερώθηκε με επιτυχία! Μετά από 5 μέρες αγωνίας για το αν θα καταφέρει να σμίξει με τους υπόλοιπους Γύπες, το σήμα του πομπού σήμερα εκπέμπει από την αποικία Γυπών και μάλιστα δίπλα σε άλλον Γύπα ο οποίος επίσης φέρει πομπό και απελευθερώθηκε την ίδια μέρα. Και τώρα είναι ώρα για ψηφοφορία! Τι όνομα να δώσουμε στον νεαρό μας Γύπα; Ζωή ή Νεφέλη; Ψηφίστε εδώ: https://tinyurl.com/wv9vlrv -- After having spent more than a month at the Game and Fauna Service's acclimatization aviary, the young Griffon Vulture that was found stranded at Episkopi Bay, was ringed, tagged and successfully released! After 5 days of worry whether it will be reunited with its fellow vultures, the GPS tag is now transmitting from the vulture colony and in fact, right next to another Griffon Vulture, that was also tagged, ringed and released on the same day. And now it's voting time! What name shall we give it? Zoe or Nepheli? Take part in the voting process 👉 https://tinyurl.com/wv9vlrv

Posted by BirdLife Cyprus on Wednesday, 20 November 2019

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ