Πώς προέκυψε ο αριθμός των 8,500 αμβλώσεων για την Κύπρο;

Ο αριθμός που αναπαράγεται από χθες σε διάφορα Μέσα και σχολιάζεται από βουλευτές και άλλους αρμόδιους, κανείς δεν γνωρίζει πώς προέκυψε.

Πώς προέκυψε ο αριθμός των 8,500 αμβλώσεων για την Κύπρο;

Ο αριθμός που αναπαράγεται από χθες σε διάφορα Μέσα και σχολιάζεται από βουλευτές και άλλους αρμόδιους, κανείς δεν γνωρίζει πώς προέκυψε.

Article featured image
Article featured image

Το δημογραφικό πρόβλημα και τους τρόπους αντιμετώπισής του συζήτησε χθες Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, η Υποεπιτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπό την προεδρία της βουλευτού του ΑΚΕΛ, κας Σκεύης Κουκουμά.

Στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, ήταν παρόντες και μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της, Ντίνου Ολύμπιου, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Κύπρο, τα ελλιπή οικονομικά κίνητρα που δίνει το κράτος στα νέα ζευγάρια για να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της συζήτησης θίχτηκε και το ζήτημα των αμβλώσεων, αφού αναφέρθηκε πως «σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, στην Κύπρο, έχουμε περί τις 8,500 αμβλώσεις ετησίως».

Ένας, ομολογουμένως, αρκετά μεγάλος αριθμός αμβλώσεων ο οποίος, ωστόσο, μας δημιούργησε κάποιες απορίες ως προς την εγκυρότητά του, αφού οι αμβλώσεις στην Κύπρο νομιμοποιήθηκαν μόλις πριν ένα χρόνο, άρα είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρχουν καταγραφές των αμβλώσεων που γίνονταν προηγουμένως στην Κύπρο, αφού αυτές γίνονταν βάσει σιωπηρής συμφωνίας γιατρού και πελάτη.

Παρόλα αυτά, αφού η δήλωση που προέκυψε μέσω της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων ανέφερε ως πηγή την Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, ενώ ουκ ολίγοι «αρμόδιοι» αναπαρήγαγαν τον αριθμό, θέλοντας να προωθήσουν τις δικές τους πολιτικές, πάνω σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα, το ψάξαμε έτσι ώστε να μάθουμε τι ισχύει τελικά, εάν ισχύει.

«Η Στατιστική Υπηρεσία δεν διαθέτει κανένα τέτοιο στοιχείο για αμβλώσεις, ούτε έχουμε κάνει ποτέ τέτοιου είδους έρευνα, αφού μέχρι πρόσφατα οι αμβλώσεις ήταν παράνομες, άρα θα ήταν αδύνατο να συλλέξουμε τέτοια στοιχεία», ήταν το σχόλιο από λειτουργό της Υπηρεσίας, η οποία απέρριψε τους ισχυρισμούς.


Στο ίδιο μήκος κύματος και η Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, με την πρόεδρό της Δρ. Αφροδίτη Ελισσαίου να πνέει τα μένεα εναντίον όσων διαδίδουν αριθμούς και στοιχεία για μία κατάσταση η οποία δεν έχει καταγραφεί ποτέ έως σήμερα σε επίσημο επίπεδο και από κανέναν φορέα. «Αυτό το νούμερο πάει και έρχεται εδώ και καιρό και στη βουλή και από δημοσιογράφους και κανείς δεν αναρωτήθηκε πως προέκυψε. Εμείς, ως εταιρεία, δεν αναφερθήκαμε ποτέ σε κανένα νούμερο, γιατί πολύ απλά δεν έχουμε κάποιο τέτοιο στοιχείο, και είναι επικίνδυνο να κυκλοφορούν στοιχεία που είναι ανυπόστατα. Ενημερώσαμε πολλές φορές και διαψεύσαμε άλλες τόσες, αλλά εξακολουθώ να βλέπω να γίνεται διασπορά ψευδών ειδήσεων». Όπως τονίζει η Δρ. Ελισσαίου έχουμε αρκετό μέλλον μέχρι να έχουμε καταγεγραμμένα στοιχεία για τις αμβλώσεις στην Κύπρο, εξέλιξη που θα επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσω της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ.


Τα μοναδικά στοιχεία που υπάρχουν καταγεγραμμένα είναι αυτά της θνησιγονίας εμβρύων και αφορούν έμβρυα τα οποία γεννήθηκαν νεκρά, μετά τις 22 εβδομάδες κύησης, ξεκαθαρίζει η Θεοπίστη Κυπριανού, λειτουργός της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας. «Είμαστε στη διαδικασία ψηφιοποίησης του αρχείου μας, όπου εκεί θα προσθέσουμε και την μεταβλητή των αμβλώσεων, αλλά και άλλες σημαντικές μεταβλητές που θα βοηθήσουν στην πιο ολοκληρωμένη εικόνα ζητημάτων υγείας».


Για το ζήτημα μιλήσαμε και την πρόεδρο της Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Σκεύη Κουκουμά, η οποία, όπως μας ανέφερε, εξεπλάγην όταν άκουσε τον αριθμό των αμβλώσεων, αφού η ίδια δεν είχε κανένα επίσημο στοιχείο στα χέρια της που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. «Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία και είναι αναμενόμενο καθώς μέχρι πρότινος οι αμβλώσεις ήταν παράνομες. Δεν γνωρίζω που βρήκε αυτά τα στοιχεία ο κος Ολύμπιος».


Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο βουλευτής των Οικολόγων, κος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος σε παλαιότερη τοποθέτησή του είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο αριθμό αμβλώσεων, για να στηρίξει την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει σχετικά με την υποχρεωτική διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, και τη δημιουργία κέντρων στήριξης γυναικών που βιώνουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. «Η αλήθεια είναι πως το νούμερο αυτό προέκυψε από στόμα σε στόμα και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία καταγεγραμμένα. Ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως υπάρχει ελλιπής ενημέρωση των παιδιών από νωρίς και αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει».


Όπως διευκρίνισε ο κος Θεοπέμπτου, με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, θα υπάρχει καταγραφή των αμβλώσεων και θα γνωρίζουμε αριθμούς. Αυτά τα στοιχεία θα μπορούν να μας βοηθήσουν στο να εντοπίζουμε τα κενά του συστήματος, όσο αφορά την ενημέρωση των νέων σε θέματα σεξουαλικής αγωγής.


Τι συμβαίνει με τη διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία;

Παρότι υπάρχει η πρόνοια και αυτό ήταν προϋπόθεση που υπήρχε στη νομοθεσία για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων, ο συντηρητισμός του Υπουργείου Παιδείας, δεν επιτρέπει την πλήρη και ορθή εφαρμογή του μαθήματος από το δημοτικό, όπως προνοείται και η εξέλιξή του, ανάλογα με την ηλικία των μαθητών. «Αυτή τη στιγμή γίνονται κάποιες σπασμωδικές κινήσεις από το Υπουργείο, μέσω του μαθήματος ‘Αγωγή Ζωής’, αλλά αυτό δεν αρκεί. Το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς ή ειδικούς, οι οποίοι θα μπορούν να μεταφέρουν στα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία, τα σωστά δεδομένα τα οποία θα μπορούν να κατανοήσουν. Και ξέρετε αυτό το μάθημα δεν αφορά μόνο την σεξουαλική επαφή και τις εγκυμοσύνες. Υπάρχουν διάφορα νοσήματα, υπάρχει η προστασία της ιδιωτικότητας και του σώματός μας από επιτηδείους. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά μας στην άγνοια».


Υπέρ της εφαρμογής της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία είναι και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιος, ο οποίος θεωρεί πως θα βοηθήσει στη μείωση των ανεπιθύμητων κυήσεων και κυρίως στη μείωση των εκτρώσεων, οι οποίες εντείνουν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Κύπρο. «Το ζήτημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το έθεσα και στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, με σκοπό να βοηθήσει στην εφαρμογή του στα δημόσια σχολεία ή να διοργανώσει η εκκλησία ενημερωτικά σεμινάρια και για σεξουαλική αγωγή και για τις αμβλώσεις. Του ζήτησα παράλληλα να πιέσει το κράτος να δώσει κίνητρα στα ζευγάρια για να κάνουν παιδιά. Στην πλειοψηφία τους οι εκτρώσεις σήμερα γίνονται από γυναίκες που ήδη έχουν δύο ή τρία παιδιά και τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν ένα ακόμη παιδί. Αυτό πρέπει να αλλάξει».



Στατιστικά στοιχεία γεννήσεων για την Κύπρο:

  • Με βάση τα στοιχεία, ο πληθυσμός στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία ανέρχεται στις 875,900 κατοίκους τα τέλη του 2018 με αύξηση 1,4% σε σχέση με το 2017.
  • Τα άτομα κάτω των 15 χρόνων ανέρχονται στο 16,1 % και τα άτομα άνω των 65 σε 22,3% ,σε σύγκριση με 11,3% το 2000. Δηλαδή, καταγράφεται μια σταδιακή αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων και μείωση του ποσοστού των παιδιών.
  • Τα άτομα ηλικίας από 45-64 χρόνων παρουσιάζουν αύξηση 24,1% από 21,7% το 2000.
  • Ο δείκτης γονιμότητας για φέτος ανέρχεται στο 1,30 δηλαδή κάθε γυναίκα γεννά στατιστικά 1,30 παιδιά ενώ ο δείκτης αναπλήρωσης του πληθυσμού είναι 2,1 παιδιά και για να επέλθει ανάπτυξη στο τόπο χρειάζονται 2,3 παιδιά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ