Κάποιος έφαγε την μπανάνα-έργο τέχνης, αξίας 120.000 δολαρίων

Τροφή για σκέψη!

Article featured image
Article featured image


Το «έργο» με τον τίτλο «Comedian», από τον Ιταλό καλλιτέχνη παρουσιάστηκε στη διεθνή γκαλερί Perrotin στο Art Basel στο Μαϊάμι, την περασμένη εβδομάδα, και έγινε viral, καθώς η απλότητα του έργου, μια μπανάνα κολλημένη με γκρίζα ταινία πάνω σε ένα τοίχο, δεν ήταν αυτό που λέμε, υψηλή τέχνη. Ωστόσο αυτό το έργο κόστιζε 120.000 ευρώ, και φυσικά πουλήθηκε. Μόνο που πριν προλάβει ο αγοραστής να πάρει το έργο στο νέο του σπίτι, ένας άλλος καλλιτέχνης, ο David Datuna, που βρέθηκε στην έκθεση, ξεκόλλησε την μπανάνα από τον τοίχο και την έφαγε, αφού πείνασε.



ΠΡΙΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΔΕΣ ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Αυτό που έγινε το Σάββατο έδωσε μια εντελώς νέα σημασία στα σχόλια του ιδρυτή της γκαλερί Emmanuel Perrotin νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο οποίος είπε: «Το έργο του Κατελάν δεν είναι μόνο αντικείμενα, αλλά και πώς τα αντικείμενα μετακινούνται στον κόσμο».

O Datuna άρπαξε την μπανάνα από τον τοίχο, την ξεφλούδισε και άρχισε να την τρώει ενώ λάτρεις της τέχνης ήταν στην έκθεση και μεταξύ άλλων θαύμαζαν το έργο, όπως μεταδίδουν οι New York Times. Ο David Datuna δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram που τον δείχνει να καταβροχθίζει τη μπανάνα.

Ωστόσο το γεγονός πως η μπανάνα φαγώθηκε δεν σημαίνει πως χάθηκε η αξία του έργου για τον αγοραστή. Το έργο συνοδεύεται με ένα πιστοποιητικό γνησιότητας και οι ιδιοκτήτες μπορούν να αντικαταστήσουν την μπανάνα με οποιαδήποτε άλλη. «Ο Datuna δεν κατέστρεψε το έργο τέχνης. Η μπανάνα είναι ιδέα» είπε ο Lucien Terras, διευθυντής της γκαλερί.


Μια φρέσκια μπανάνα τοποθετήθηκε από τον Perrotin στη θέση της παλιάς λίγα λεπτά αργότερα. «Αυτό που έγινε ήταν ενδιαφέρον», δήλωσε ο αστυνομικός Steven Feldman, του Μαϊάμι Μπιτς, ο οποίος κλήθηκε στο σημείο καθώς προκλήθηκε αναστάτωση. Ένας εκπρόσωπος της Galerie Perrotin, που εκπροσωπεί τον Κατελάν, δήλωσε σε συνέντευξή του το Σάββατο, ότι η γκαλερί δεν θα κινηθεί νομικά εναντίον του Datuna.

Το έργο τέχνης αρχικά χαιρετίστηκε από τον Perrotin ως «σύμβολο του παγκόσμιου εμπορίου», ενώ είναι γνωστό πως ο Κατελάν αγόρασε την μπανάνα σε μια τοπική αγορά φρούτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ