Πολύ συχνά ακούμε από ειδικούς για τα οικογενειακά βάρη, για τις δυσκολίες του να είσαι γονιός, για τις ιδιοτροπίες των παιδιών…
Μόνο ένας γονιός, όμως, μπορεί να δώσει την πραγματική διάσταση του «προβλήματος», παραθέτοντας παραδείγματα με συγκεκριμένα σενάρια που συχνά-πυκνά παίζουν στο σπίτι ή και έξω από αυτό.
Σενάριο No1
Πέφτεις μαζί του, του διαβάζεις παραμύθι, κοιμάται και τότε ξεκινά η καταδρομική προσπάθεια διαφυγής από το κρεβάτι. Δέκα ολόκληρα λεπτά σε απόλυτη σιγή, μετακινείς ένας προς ένα τα άκρα σου για να μην ακουστεί ο παραμικρός θόρυβος και μόλις πατήσεις το πόδι σου στο έδαφος του υπνοδωματίου, ως δια μαγείας ανοίγει τα μάτια και πτου ξανά απ’ την αρχή. Κι αν δεν ξυπνήσει από μόνο του, σίγουρα θα φροντίσεις εσύ να το ξυπνήσεις, είτε γιατί θα σκουντουφλήσεις στο μπαούλο, είτε γιατί θα τρίξει η πόρτα είτε ακόμα και γιατί θα «τσακρίσουν» τα ακροδάκτυλά σου. Εγώ θα σου πω την τύχη σου.
-Αν είσαι τυχερός, σε μισή ώρα με 40 λεπτά θα μπορείς επιτέλους να διαφύγεις με ασφάλεια.
Σενάριο Νο2
Ενώ η βιβλιοθήκη είναι γεμάτη με 137 διαφορετικά παραμύθια, το δικό σου παιδί επιμένει πεισματικά να του διαβάζεις κάθε βράδυ το ίδιο παραμύθι. Αν παραβλέψουμε το χασμουρητό με το που ανοίγεις την πρώτη σελίδα (αφού anyway σε πιάνει σε όλα τα παραμύθια), κατά τ’ άλλα πόσες φορές να διαβάσεις την ίδια ιστορία; Απλώς και μόνο γιατί είναι χαζοχαρούμενο το εξώφυλλο και του αρέσει. Ποιος φτιάχνει εξώφυλλα για παραμύθια ρε παιδιά. Τι να πεις και τι να κάνεις, όμως, αν αυτό είναι που θέλει το παιδί. Αντί να καταριέσαι για 50στή φορά την κακή σου τύχη, απλώς διάβασέ το με την ελπίδα ότι θα κοιμηθεί πριν προλάβεις να φτάσεις στη δεύτερη σελίδα. Και μετά, βλέπουμε. Ή αν προτιμάς, μετά βλέπε Σενάριο No1.
-Να θυμάσαι ότι απώτερος στόχος σου είναι να καταφέρεις να το κοιμήσεις πριν κοιμηθείς εσύ!
Σενάριο Νο3
Αν δεν έχεις δοκιμάσει να ντύσεις το πρωί για το σχολείο παιδί νηπιακής ηλικίας, δεν μπορείς να μιλάς για βασανιστήρια. Μέχρι να καταλήξετε στο τι θα φορέσει το 4χρονο πριν κατεβείτε για πρόγευμα, συνειδητοποιείς ότι έχεις κατεβάσει από το ερμάρι τις συλλογές Άνοιξη-Καλοκαίρι και Φθινόπωρο-Χειμώνας από 5 διαφορετικούς οίκους μόδας! Παρόλα αυτά, τίποτε δεν του αρέσει του παιδιού σου, το οποίο πάει και παίρνει από τα ασιδέρωτα το μπλουζάκι με τα γλαράκια που του έφερε το προηγούμενο καλοκαίρι η γιαγιά από τη Σέριφο. Αντί να συζητάς, τώρα που επιτέλους έχει αποφασίσει τι θέλει, άναψε τα σίδερο και περίμενέ το να ζεσταθεί για να το σιδερώσεις.
Πάλι καλά να λες που πήγε ταξίδι η πεθερά σου και σου έδωσε τη λύση!
Σενάριο No4
Αν βλέποντας Αδύναμο Κρίκο σκέφτεσαι ότι οι ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι διαγωνιζόμενοι είναι δύσκολες, μάλλον δεν σε έχει ρωτήσει στις 7 το πρωί το παιδί σου «Παπά, τον Θεό ποιος τον εγέννησε;» ή δεν σε έχει ρωτήσει σε ανύποπτο χρόνο «Μάμα, ο Χριστός στον ουρανό στέκεται ή κάθεται σταυροπόδι;».
Κι αν σε παίρνει μη δώσεις ικανοποιητική απάντηση ή έστω μια οποιαδήποτε απάντηση…
Σενάριο Νο5
Τι διαφορά νομίζεις πως έχει το πράσινο πλαστικό ποτήρι από το κίτρινο πλαστικό ποτήρι; Τι είπες; Τίποτα; Τι λες ρε φίλε; Και τότε γιατί το παιδί κάνει σαν το κοριτσάκι του εξορκιστή, από τις 7 τα χαράματα, αν αντί για το πράσινο ποτήρι τόλμησες να του σερβίρεις το γάλα στο κίτρινο; Κάποια διαφορά θα ‘χει για να κάνει έτσι -εκτός από την προφανή που του χρώματος. Έλα, παραδέξου το.
Μόνο με την παραδοχή του προβλήματος θα καταφέρεις να βρεις τη λύση.
Κλείνοντας, ένα μόνο μπορούμε να πούμε. Μακάρι να ‘ναι καλά κι ας μας κάνουν τη ζωή ποδήλατο! Αντέχουμε. Δεν αντέχουμε;
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: 9 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΓΟΝΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ