Το προκλητικό μήνυμα της PETA για το θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ

Συλλυπητήρια μεν, αλλά…

Article featured image
Article featured image

Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση του θανάτου του διάσημου Γερμανού σχεδιαστή μόδας Καρλ Λάγκερφελντ, η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Άνθρωποι για την ηθική μεταχείριση των ζώων» (PETA) δημοσίευσε μια ανακοίνωση μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, η οποία προκάλεσε σάλο αντιδράσεων.

Ειδικότερα, το κείμενο που δημοσιοποίησε διαδικτυακά η ΜΚΟ εξ ονόματος της ιδρύτριας της, Ίνγκριντ Νιούκιρκ αναφέρει: «Ο Καρλ Λάγκερφελτν ‘έφυγε' και ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, όπου οι γούνες και τα δέρματα ζώων θεωρούνταν αποδεκτά. Η ΡΕΤΑ στέλνει τα συλλυπητήριά της στους αγαπημένους του παλιού της εχθρού».

Οι αντιδράσεις στο συλλυπητήριο μήνυμα της PETA ήταν εξίσου γρήγορες: Πρώτη της ‘επίθεσης’ στην ΜΚΟ ηγήθηκε η βρετανίδα δημοσιογράφος Σάλι Χιουζ, η οποία έγραψε: «Μόλις έλαβα ένα εκπληκτικό δελτίο τύπου από την PETA - το έλαβε κι άλλος; Ο Καρλ Λάγκερφελτν ‘έφυγε' και ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, όπου οι γούνες και τα δέρματα ζώων θεωρούνταν αποδεκτά. Η ΡΕΤΑ στέλνει τα συλλυπητήριά της στους αγαπημένους του παλιού της εχθρού’. Χριστέ μου. Πάρτε ρεπό».

Ακολούθησαν δεκάδες αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που καταδίκασαν τη ΜΚΟ ότι με πικρόχολα σχόλια επιδεικνύει μικροψυχία, λίγη μόλις ώρα μετά τον θάνατο του Γερμανού σχεδίαστη, για να τραβήξει την προσοχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λάγκερφελντ είχε στη μακρά ιστορία του ως σχεδιαστής χρησιμοποιήσει πολλές φορές γούνες, δέρματα ζώων, κροκόδειλων και φιδιών στα ρούχα που σχεδίασε για τον οίκο Chanel, τον οίκο Fendi και τον δικό του οίκο με την επωνυμία του. Είχε μάλιστα υπερασπιστεί σθεναρά την επιλογή του αυτή. Τον Δεκέμβριο η Chanel ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί στο εξής αληθινή γούνα και δέρματα ζώων στις δημιουργίες της.

Η PETA έχει ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη φήμη για το πώς διαχειρίζεται τη δημόσια εικόνα της. ως προς το πώς χρησιμοποιεί τη δημοσιότητα δημοσιότητας: Μέλη της είχαν φορέσει κουκούλες της Κου Κλουξ Κλαν για να διαμαρτυρηθούν για την «Επίδειξη Σκύλων» στο Γουέστμινστερ, συγκρίνοντας τη βία κατά των ζώων με το έγκλημα του βιασμού, τη δουλεία, ακόμη και το Ολοκαύτωμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ