Το «who is who» του Steve Jobs

Ο Steve Jobs ήταν ο απόλυτος γκουρού της τεχνολογίας.

Article featured image
Article featured image

Η πορεία του Jobs ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή της Apple.

Εμπνεύστηκε και δημιούργησε προϊόντα όπως το ipod, το iphone ή το ipad τα οποία δεν είναι απλώς συσκευές, ή gadgets αλλά από πολλούς θεωρούνται κάτι σαν αντικείμενα τέχνης.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά την αποχώρησή του από το Reed College του Oregon, συγκεντρώθηκε στο Homebrew Computer Club και έγινε τεχνικός στην εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Atari.


Αυτή η δουλειά του έδωσε τα χρήματα για το ταξίδι του στην Ινδία, μετά από το οποίο επέστρεψε με ξυρισμένο κεφάλι, φορώντας ινδική αμφίεση και έχοντας στη βαλίτσα του εμπειρίες από LSD. Έπειτα από μόλις δύο χρόνια έγινε συνιδρυτής της Apple.

Ο φίλος του, Steve Wozniak, έδειξε στον Jobs τον πρώτο υπολογιστή στον οποίο… όταν πατούσε ένα γράμμα, αυτό παρουσιαζόταν στη οθόνη.


Αυτή η δημιουργία οδήγησε στο πρώτο Apple I, το οποίο συναρμολογήθηκε αρχικά στο γκαράζ του Jobs, το 1976.


Ένα χρόνο αργότερα το Apple II λανσαρίστηκε, παρέχοντας στον κόσμο τον πρώτο φιλικό στο χρήστη υπολογιστή.


Η προσωπική ζωή του Jobs είχε και αυτή σκαμπανεβάσματα, αφού στα 23 του χρόνια αρχικά δεν αναγνώρισε ένα παιδί που απέκτησε με την τότε φίλη του Chrisann Brennan, διορθώνοντας την απόφασή του αυτή αρκετό καιρό αργότερα.


Ο Jobs κατέληξε να παντρευτεί την Laurene Powell, με Βουδιστικό γάμο, το 1991. Απέκτησε τρία παιδιά, τον Reed, την Erin και την Eve.


Ο Steve είχε, βέβαια, ήδη αρχίσει να «οργώνει» τον κόσμο, ψάχνοντας τους πιο ταλαντούχους μηχανικούς υπολογιστών, designers και προγραμματιστές, οι οποίοι θα έκαναν το όραμά του πραγματικότητα. Ένα από αυτούς ήταν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pepsi, John Sculley.


Η συνεργασία μεταξύ των δύο ανδρών δεν στέφθηκε με επιτυχία, με τον δεύτερο να διώχνει τον Jobs από την ίδια του την εταιρεία, κάτι το οποίο οδήγησε άμεσα στην ίδρυση της νέας επιχείρησης του Jobs, NeXT.


Ο τελευταίος λόγος ειπώθηκε από τον Jobs, αφού, μετά την αγορά της –διάσημης πια- Pixar από τη NeXT, η Apple έκανε πρόταση αγοράς της νέας εταιρείας για 429 εκατομμύρια δολάρια, με τον Jobs ως ενδιάμεσο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple.


Μετά το νέο «χτύπημα» του καρκίνου, ο Jobs τελικά ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple στις 24 Αυγούστου του 2011, αντικαθιστάμενος από τον Tim Cook.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ