Στην Κύπρο θα κλείνουν σελίδες που προωθούν ρατσιστικό ή ξενοφοβικό υλικό

Ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή φαίνεται να αποκαθιστά την παρεξηγημένη έννοια της δημοκρατίας.

Στην Κύπρο θα κλείνουν σελίδες που προωθούν ρατσιστικό ή ξενοφοβικό υλικό

Ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή φαίνεται να αποκαθιστά την παρεξηγημένη έννοια της δημοκρατίας.

Article featured image
Article featured image

Παρεξηγημένη, αφού φτάσαμε σε σημείο να ονομάζουμε δημοκρατικό δικαίωμα, την ανάγκη του οποιουδήποτε να προωθεί ρητορικές μίσους, περιθωριοποίησης και μένους απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό και να μη βιώνει οποιαδήποτε επίπτωση, καθώς αυτό είναι «δημοκρατικό δικαίωμά» του.

Με το διαδίκτυο να έχει δώσει την ευχέρεια σε όλους αυτούς τους «δημοκρατικούς» να εκφράζονται χωρίς ταυτότητα, χωρίς φόβο και χωρίς επιπτώσεις, βλέπουμε να ξεπηδούν κατά καιρούς διάφορα ακραία μορφώματα που λαϊκίζοντας δημιουργούν εντυπώσεις, στοχοποιόντας πάντα τον εύκολο, αδύναμο στόχο.

Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Χατζηβασίλη στον Φιλελεύθερο, νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προνοεί πως ιστότοποι ή ιστοσελίδες που περιέχουν ρατσιστικό ή ξενοφοβικό υλικό θα μπορούν να κλείνουν με διάταγμα του δικαστηρίου, ώστε οι χρήστες του διαδικτύου που διαμένουν στη Δημοκρατία να μην έχουν πρόσβαση.

Το νομοσχέδιο δίνει την εξουσία σε αστυνομικό στο πλαίσιο έρευνας για δημοσιοποίηση ξενοφοβικού ή ρατσιστικού περιεχομένου, να αιτείται μονομερώς από το δικαστήριο την έκδοση διατάγματος για την κατάργηση ή τη μη πρόσβαση από τους χρήστες, σε ιστότοπους που φιλοξενούν ιστοσελίδες με ρατσιστικό περιεχόμενο, ή μπλοκαρίσματος μόνο του παράνομου υλικού.

Ο αστυνομικός ανακριτής, για να προσφύγει στο δικαστήριο χρειάζεται εντολή από τον Αρχηγό Αστυνομίας και κατόπιν έγκρισης του Γενικού Εισαγγελέα. Το δικαστήριο θα μπορεί να εκδίδει διάταγμα και να διατάζει συμμόρφωση, άμεσα ή εντός εύλογης προθεσμίας ή υπό όρους που το ίδιο το δικαστήριο θα θεωρήσει σκόπιμους, μέχρι και την αποπεράτωση της ποινικής διαδικασίας, αφού ικανοποιηθεί ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως μαρτυρία για τη διάπραξη ενός τέτοιου αδικήματος, μέσω συγκεκριμένου ιστότοπου ή ιστοσελίδας.

Με το νομοσχέδιο ποινικοποιείται επίσης και η μη συμμόρφωση προσώπου εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένα τέτοιο διάταγμα και θα τιμωρείται με φυλάκιση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή και σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 170 χιλιάδες ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η αναφερόμενη τροποποίηση αποτελεί αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση της διανομής ή και διάθεσης παράνομου ρατσιστικού ή ξενοφοβικού υλικού μέσω του διαδικτύου.

Ωστόσο και παρά τις όποιες καλές προθέσεις δεν μπορούμε να μην διακρίνουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, μέχρι την τελική έγκριση, αλλά και να μην εκφράσουμε τους φόβους μας για αλόγιστη χρήση αυτής της δυνατότητας από τους αρμοδίους, για να φιμώνουν όποια σελίδα δεν πληροί τα δικά τους κριτήρια.

Ίδωμεν!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ