Είναι λογικό να χάνονται οι πρόσκοποι;

Ένας βαθμοφόρος του Προσκοπικού Σώματος παίρνει θέση για τα γεγονότα του προηγούμενου Σαββάτου και εξηγεί τι ήταν αυτό που τον θύμωσε.

 


Article featured image
Article featured image

Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα: Σώμα Προσκόπων Κύπρου



17 ανήλικα παιδιά, μαζί με τους 4 ενήλικες συνοδούς τους, χάθηκαν σε περιοχή του Τροόδους ενώ πραγματοποιούσαν πεζοπορία προς την Κακοπετρία. Οι 21 πρόσκοποι, έπειτα από έρευνα της Αστυνομίας και των διασωστικών Αρχών, βρέθηκαν σε δύσβατη περιοχή σε πλαγιά στη διαδρομή από το Τρόοδος για τον Άγιο Νικόλαο Στέγης, όπου στη συνέχεια απεγκλωβίστηκαν, όλοι καλά στην υγεία τους, και επέστρεψαν στη βάση τους.

Μια πρωτόγνωρη ιστορία για τα κυπριακά δεδομένα που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια, όσον αφορά τον προσκοπισμό και τη δράση του, αλλά και για την ικανότητα των αρχηγών της αποστολής να προστατεύσουν τα ανήλικα παιδιά από τέτοιους κινδύνους.

Είναι γεγονός πως το να χάνεται μία προσκοπική ομάδα ηχεί περίεργα στ’ αυτιά μας, ωστόσο το να δαιμονοποιείς μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων για ένα λάθος και να ακυρώνεις τη δράση και τη δουλειά δεκαετιών, κι αυτό είναι κάτι που επίσης ηχεί περίεργα στ’ αυτιά μας.

Ο Κώστας, βαθμοφόρος τους Σώματος Προσκόπων, μίλησε στη CITY για το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου, εξηγώντας κάποια πράγματα, ενώ παράλληλα μίλησε για όσα τον θύμωσαν και τον στεναχώρησαν.

 

Δεν είναι λίγο περίεργο να χάνεται μία ομάδα προσκόπων; Υποτίθεται ότι ο καλός προσανατολισμός, είναι βασικό σας προσόν.

Δεν θα έλεγα ότι είναι περίεργο, θα έλεγα ότι είναι ένα ατυχές περιστατικό. Μία ομάδα προσκόπων με 4 βαθμοφόρους έχασε τον προσανατολισμό της λόγω απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών. Αυτό ήταν, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Και ναι, ο προσανατολισμός είναι το ατού μας.

 

Δηλαδή, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά; Εννοώ να χάνουν τον προσανατολισμό τους οι πρόσκοποι;

Εννοείται πως δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, όπως σου είπα πριν, έτυχε αυτή η περίπτωση να είναι τέτοια. Απλώς θεωρώ ότι το ζήτημα μεγαλοποιήθηκε από τα media. Μην ξεχνάτε ότι οι βαθμοφόροι ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τις Αρχές από την πρώτη στιγμή, δεν είναι ότι έχασαν κάθε ίχνος τους.

 

Προηγουμένως μίλησες για κακές καιρικές συνθήκες. Δηλαδή;

Εξ όσων γνωρίζω στο σημείο είχαν προκύψει καθιζήσεις εδάφους από την κακοκαιρία, γεγονός που πρέπει να άλλαξε και τη μορφολογία της περιοχής όπως ήταν γνωστή.

 

Είσαι 23 χρόνια πρόσκοπος. Σου έτυχε ποτέ κάτι αντίστοιχο;

Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν μου έτυχε ποτέ να χαθώ. Ούτε ως πρόσκοπος, ούτε αργότερα ως βαθμοφόρος με την ομάδα μου και είμαι στο Πρόσκοπο Σώμα από 7 χρονών.

 

Βλέποντας τα δημοσιεύματα που έπαιξαν στον Τύπο, εντόπισες ανακρίβειες και υπερβολές;

Σαφώς και υπήρξαν, αλλά δεν υπάρχει λόγος να αναφερθώ σε συγκεκριμένα περιστατικά. Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο και με θύμωσε, ήταν που διασύρθηκε το όνομα των προσκόπων, δίνοντας το δικαίωμα στον κάθε ένα να μας χαρακτηρίζει με διάφορα ανυπόστατα κοσμητικά επίθετα.

 

Τι σημαίνει να είσαι πρόσκοπος;

Το να είσαι πρόσκοπος δεν σημαίνει μόνο ένα πράγμα, είναι μια στάση ζωής. Ο προσκοπισμός γίνεται μέρος της ζωής σου, δεν σταματά στις ώρες που είσαι μαζί με τους άλλους προσκόπους ή σε μία πορεία.

Μαθαίνεις να προσφέρεις στην κοινωνία, να βοηθάς, να συμμετέχεις, μαθαίνεις την αξία και τη σημασία του εθελοντισμού. Είσαι παρόν όπου σε χρειάζονται και δίνεις ανιδιοτελώς. Αυτό πάει να πει να είσαι πρόσκοπος.



 

Βίντεο από τη στιγμή διάσωσης των προσκόπων το Σάββατο 2/2

 

Πριν από κάθε δράση...

Ο Κώστας σημειώνει πως πριν από κάθε δράση/εξόρμηση που γίνεται, προηγείται μεγάλη γραφειοκρατία ούτως ώστε να εγκριθεί, ενώ είναι δεδομένη η έγκριση των κηδεμόνων. «Το συγκεκριμένο μονοπάτι, μάλιστα, το είχαν περπατήσει λίγες μέρες προηγουμένως βαθμοφόροι για να ελέγξουν εάν είναι προσβάσιμο και ασφαλές».

Κάθε φορά που ξεκινάει μία πορεία, οι πρόσκοποι είναι εξοπλισμένοι με χάρτες, πυξίδα και άλλα εργαλεία, ενώ συνήθως παρέχεται στην ομάδα και αυτοκίνητο το οποίο τους ακολουθεί για ασφάλεια. «Κάθε πορεία χαρτογραφείται και ελέγχεται, άρα οι πιθανότητες λάθους είναι λίγες, δεν παύουν όμως να υπάρχουν», σημειώνει ο Κώστας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ