Η κλασσική μουσική στην Κύπρο έχει τη θέση που της αξίζει;

Ούτε «σοβαρή» ούτε «βαρετή» είναι, αλλά μια μουσική διαφορετική, γεμάτη εικόνες και συναισθήματα.

 


Article featured image
Article featured image

Κάπως έτσι θα είναι σίγουρα και το αφιέρωμα στον μεγάλο Αυστριακό μουσουργό, που αποτέλεσε αφορμή για μια κουβέντα με την Έλενα Μουζάλα, τη μία εκ των τριών πιανιστών της παράστασης με τίτλο «Αφιέρωμα στον Μότσαρτ».

 

Τι είναι αυτό που βοήθησε τον Μότσαρτ να αποκτήσει τόσο μεγάλη φήμη ως συνθέτης;

Ο Μότσαρτ ως παιδί ήταν διάνοια, αφού στα έξι του συνέθεσε τα πρώτα έργα του. Απέκτησε και μεγάλη φήμη σε όλη την Ευρώπη μέσα από συναυλίες που έδινε. Αυτό όμως που τον βοήθησε να ξεχωρίσει είναι και ο τεράστιος όγκος έργων που συνέθεσε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (29 χρόνια), και ειδικά γιατί το στυλ του επεκτεινόταν σε όλα τα είδη και μορφές της εποχής.

 

Ποια χαρακτηριστικά γνωρίσματά του τον κάνουν να ξεχωρίζει από άλλους μεγάλους μουσουργούς;

Τα έργα του Μότσαρτ χαρακτηρίζονται από μελωδικές, ρυθμικές και δυναμικές αντιθέσεις, κάτι που τα κάνει τόσο προσιτά από όλους. Έχει συνθέσει μελωδίες τόσο χαρακτηριστικές και μοναδικές, που όλοι ανεξαιρέτως έχουν αποστηθίσει κάποια δίχως το γνωρίζουν. Έχει ένα μοναδικό συνθετικό στυλ, το οποίο επηρέασε και πολλούς μεταγενέστερους συνθέτες, με την καθαρότητα και τον λυρισμό που διαγράφεται στα έργα του.

 




Τα έργα του Μότσαρτ χαρακτηρίζονται από μελωδικές, ρυθμικές και δυναμικές αντιθέσεις, κάτι που τα κάνει τόσο προσιτά από όλους. 






Οι τρεις πιανίστες της παράστασης, Μανώλης Νεοφύτου, Νικόλας Μελής και Έλενα Μουζάλα

 

Θα ερμηνεύσετε τα τέσσερα κοντσέρτα για πιάνο με αριθμούς 11, 12, 13 και 14, που ο Μότσαρτ έγραψε «για εκτέλεση με ορχήστρα ή ακόμα για εκτέλεση a quattro (με κουαρτέτο)»;

Ο ίδιος ο Μότσαρτ τα ξεχώριζε τα κονσέρτα αυτά, καθ’ ότι μόνο αυτά από τα 27 κονσέρτα για πιάνο κι ορχήστρα που έγραψε τα μετέγραψε και συνοδεία με κουαρτέτο εγχόρδων, με απώτερο σκοπό να μπορούν να ερμηνεύονται πιο συχνά.

 




Είναι καλό να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, διότι ποιος ξέρει, μπορεί κάτι να μας αγγίξει κάποια ευαίσθητη χορδή μέσα μας, ανοίγοντας νέους δρόμους σε ανεξερεύνητους κόσμους.




 

Με ποια επιχειρήματα θα προσπαθούσατε να πείσετε κάποιον να πάει σε συναυλία κλασσικής μουσικής;

Ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα είναι να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, δίχως προκαταλήψεις του στυλ «σοβαρή μουσική», «βαρετή μουσική», αλλά μια μουσική διαφορετική, γεμάτη εικόνες και συναισθήματα. Είναι καλό να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, διότι ποιος ξέρει, μπορεί κάτι να μας αγγίξει κάποια ευαίσθητη χορδή μέσα μας, ανοίγοντας νέους δρόμους σε ανεξερεύνητους κόσμους.

 



Το Κουαρτέτο Εγχόρδων «Προμηθέας»

 

Η κλασσική μουσική στην Κύπρο έχει τη θέση που της αξίζει;

Σε αυτό δυστυχώς υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Κάτι τα σχόλια περί σοβαρής μουσικής, κάτι που δεν γίνονται αρκετές συναυλίες ώστε να έρθει και το κοινό σε επαφή και μεγαλύτερη τριβή με αυτό το είδος, δυστυχώς η κλασική μουσική, δεν έχει την απήχηση που θα έπρεπε. Και το λυπηρό είναι πως το ταλέντο στην Κύπρο δεν λείπει, αντιθέτως περισσεύει βγάζοντας εξαιρετικούς μουσικούς, οι οποίοι αναγκάζονται να φεύγουν για καριέρα στο εξωτερικό.

 

Το αφιέρωμα παρουσιάζουν οι Κύπριοι πιανίστες Νικόλας Μελής, Μανώλης Νεοφύτου και Έλενα Μουζάλα. Συνοδεύει το Κουαρτέτο Εγχόρδων «Προμηθέας».

 

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30, €13, €10 & €8. Πληρ. 77777745.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ