Πώς ξεκίνησε την καριέρα της η Σοφία Βέμπο

Η Σοφία Βέμπο, η «Τραγουδίστρια της Νίκης» όπως έγινε γνωστή εξαιτίας των εθνικών τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης στις 10 Φεβρουαρίου 1910 και πέθανε στην Αθήνα, στις 11 Μαρτίου 1978.

Article featured image
Article featured image

Η κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια και ηθοποιός, της οποίας η καλλιτεχνική πορεία εκτείνεται από το Μεσοπόλεμο έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και τη δεκαετία του ’50, έκανε το όνομά της «Βέμπο» από Μπέμπου που ήταν στην πραγματικότητα, επειδή έτσι είχε συνηθίσει να προφέρει το όνομά της το κοινό.

Το 1912 η οικογένειά της μετεγκαταστάθηκε στη Κωνσταντινούπολη.

Το 1914 με την υπογραφή της ελληνοτουρκικής συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών που συνομολόγησε η κυβέρνηση Ε. Βενιζέλου, η οικογένειά της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη και επέστρεψε στη Τσαριτσάνη και από εκεί εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Βόλο.

3b8fafb7938601969e57c65a09d885e1.jpg

Στο Βόλο η Έφη Μπέμπο, αναγκάστηκε λόγω φτώχειας να δουλεύει για να βοηθήσει την οικογένειά της.

Έτσι ξεκίνησε να δουλεύει ταμίας στο κατάστημα «Φλωρία» του Βόλου.

Παράλληλα της άρεσε η μουσική και αγοράζοντας μία κιθάρα άρχισε να εξασκείται σ΄ αυτή με τη βοήθεια της φίλης της Μαρίτσας Χασάπη.

348f9e23bf6c398f690b9f6646ddd52a.jpg

Τον Σεπτέμβριο του 1933 αποφάσισε να πάει στη Θεσσαλονίκη να βρει τον αδελφό της Τζώρτζη που σπούδαζε. Έτσι παίρνοντας την κιθάρα της επιβιβάστηκε στο Α/Π «ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ» όπου στη διάρκεια του ταξιδιού της άρχισε με την κιθάρα της το τραγούδι. Σε ελάχιστο χρόνο όλοι οι επιβάτες του πλοίου και το πλήρωμα βρίσκονταν γύρω της και την χειροκροτούσαν ενθουσιασμένοι από τη φωνή της.

Αυτή θεωρητικά ήταν και η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Σοφίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ