Σχέδιο για γήπεδα γκολφ: Τα νούμερα του χθες και η πραγματικότητα του σήμερα

Μέχρι 200.000 γκολφέρ τον χρόνο μπορεί να προσελκύσει η Κύπρος από το εξωτερικό, διαμήνυε το 2005 ο τότε Υπουργός Εμπορίου.

Σχέδιο για γήπεδα γκολφ: Τα νούμερα του χθες και η πραγματικότητα του σήμερα

Μέχρι 200.000 γκολφέρ τον χρόνο μπορεί να προσελκύσει η Κύπρος από το εξωτερικό, διαμήνυε το 2005 ο τότε Υπουργός Εμπορίου.

Article featured image
Article featured image

Για τον λόγο αυτό, η δημιουργία 14 γηπέδων γκολφ θεωρήθηκε έργο προτεραιότητας για την Κύπρο και ως εκ τούτου το Κράτος παραχώρησε πλουσιοπάροχα πολεοδομικά κίνητρα που αντιστοιχούν σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία τους.

Τι πραγματικά ισχύει σήμερα όμως; Έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε τους αναμενόμενους αριθμούς σε γκολφέρ; Ή μας έχουν «μείνει» τα όσα γήπεδα γκολφ από τα 14 που υλοποιήθηκαν μαζί με τις προνομιούχες οικιστικές αναπτύξεις-κίνητρα που τα συνοδεύουν;

Από τα 2,5 εκατομμύρια περίπου τουρίστες που δέχεται το νησί μας κάθε χρόνο τι ποσοστό αναλογεί σήμερα σε τουρισμό γκολφ; Πού βρισκόμαστε σε σχέση με τον αναμενόμενο αριθμό των 200.000 γκολφέρ; Αν και έχουν περάσει 14 χρόνια από την εξαγγελία του τότε Υπουργού δεν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε κάποια επίσημα στοιχεία που να καταδεικνύουν τον ακριβή αριθμό τουριστών που καταφέρνουν να προσελκύουν τα υφιστάμενα γήπεδα γκολφ σήμερα. Κατέχει το Κράτος στατιστικά στοιχεία που να δικαιολογούν σήμερα την ολοκλήρωση του τόσο μεγαλεπήβολου Σχεδίου για ανάπτυξη 14 γηπέδων γκολφ;

Τα γήπεδα γκολφ είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε νερό, ενώ κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το νησί μας αντιμετωπίζει ένα διαχρονικό πρόβλημα λειψυδρίας. Είναι πραγματικά βιώσιμο να διοχετεύονται τόσες ποσότητες νερού για τα γήπεδα γκολφ; Παράλληλα, και πρόσθετα, λόγω του ότι τα γήπεδα γκολφ στην Κύπρο συνοδεύονται και από μεγάλες οικιστικές αναπτύξεις, είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε εκτάσεις εκτός καθορισμένων ορίων ανάπτυξης. Επιπλέον, η χωροθέτηση των περισσότερων από αυτά, υφιστάμενα ή μόνο αδειοδοτημένα, είναι εντός φυσικών περιοχών και σε τοποθεσίες όπου επηρεάζουν προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί τέσσερα γήπεδα γκολφ από τα 14 που προβλέπει το Σχέδιο.

Για παράδειγμα, η Κοιλάδα Έζουσας και το Χα Ποτάμι είναι κάποιες από τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 που έχουν επηρεαστεί από υφιστάμενα γήπεδα γκολφ. Επιπρόσθετα, περιοχές του Δικτύου Natura 2000 όπως η Χερσόνησος Ακρωτηρίου, η παράκτια περιοχή Πόλις-Γιαλιά καθώς και ο Ποταμός Παραμαλιού, αναμένεται να επηρεαστούν από γήπεδα γκολφ που προωθούνται από το Κράτος κι έχουν λάβει αδειοδοτήσεις. Τα γήπεδα αυτά, με τις αναπτύξεις που τα συνοδεύουν, θα επιφέρουν αρνητικές και μη ανατρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον των περιοχών όπου προγραμματίζεται η υλοποίηση τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν εκπονήθηκε καμιά Στρατηγική Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Σχέδια και/ή Προγράμματα, όπως απαιτεί η νομοθεσία, για το Σχέδιο δημιουργίας 14 γηπέδων γκολφ. Ως εκ τούτου, ουδέποτε έγινε μια ολοκληρωτική και αθροιστική εκτίμηση των επιπτώσεων αυτού του Σχεδίου και δεν καθορίστηκαν περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές που θα έπρεπε να αποφεύγονταν.

Με αφορμή την πρόσφατη αρνητική γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος στο πλαίσιο εξέτασης της Μελέτης Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ στο Κάβο Γκρέκο, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου και το Terra Cypria -το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος- εκφράζουν την ικανοποίησή τους, αφού τυχόν υλοποίηση του Έργου θα είχε σοβαρότατες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), του Κάβο Γκρέκο.

Οι δύο Οργανισμοί αναρωτιόνται πως προτίθεται να συνεχίσει η Κυβέρνηση, αφού, όπως διαφαίνεται, η ανάγκη υλοποίησης 14 γηπέδων γκολφ στο νησί μας πιθανόν να μην επιφέρει τους αναμενόμενους αριθμούς τουριστών. Είναι σήμερα η κατάλληλη στιγμή να θυσιάζουμε το φυσικό μας περιβάλλον και να σπαταλούμε νερό, αλλά και άλλους πόρους, ώστε να προσελκύσουμε μια μερίδα τουρισμού, τα νούμερα της οποίας πιθανότατα δεν ανταποκρίνονται στις αρχικές προβλέψεις;

Ο τουρισμός φύσης όπως περιπατητές, πτηνοπαρατηρητές και ποδηλατιστές είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που μπορούμε να προσεγγίσουμε, αναδεικνύοντας το μοναδικό μας φυσικό περιβάλλον και όχι καταστρέφοντας το. Εξάλλου, ο τουρισμός φύσης συνδράμει στην αντιμετώπιση της εποχικότητας και προσφέρει κίνητρα αειφορικής και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της υπαίθρου.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου και το Ίδρυμα Terra Cypria θεωρούν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για προσέλκυση τουρισμού μέσω του Σχεδίου δημιουργίας 14 γηπέδων γκολφ δεν ανταποκρίθηκαν των προσδοκιών και προβληματίζονται παράλληλα προς τι η ανάγκη δημιουργίας των υπολοίπων γηπέδων γκολφ. Παράλληλα καλούν τα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα να στρέψουν την προσοχή τους στην προσέλκυση τουρισμού φύσης στην Κύπρο, που σε άλλες χώρες, παρόμοιες με το νησί μας, φαίνεται να ακμάζει και να προσελκύει χιλιάδες κόσμο κάθε χρόνο, δημιουργώντας παράλληλα πράσινες θέσεις εργασίας.


Διάβασε ένα σχετικό Δημοσίευμα με ημερομηνία δημοσίευσης 30 Μαρτίου 2005.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ