Πλέον θα πληρώνουμε όσα σκουπίδια πετάμε

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των σκυβάλων.

Article featured image
Article featured image

Μέχρι το τέλος του 2019 φιλοδοξεί ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής να έχει εγκριθεί ο νόμος για τον νέο τρόπο υπολογισμού των σκυβάλων, που θα επιτρέψει την εφαρμογή προγραμμάτων στη βάση της φιλοσοφίας «πληρώνω όσο πετώ».

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι αφού μελετώνται διάφορα μοντέλα, ωστόσο θεωρείται επικρατέστερο ένα πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και βασίζεται στην αγορά συγκεκριμένης σακούλας απορριμμάτων, με σχετικά υψηλό κόστος.

«Ο πολίτης θα προσπαθεί να γεμίζει όσο το δυνατόν λιγότερες σακούλες απορριμμάτων γιατί με περισσότερες σακούλες θα πληρώνει περισσότερο. Άρα θα ωθείται στο να στέλνει σε άλλη πορεία τα υλικά τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν και οι σακούλες να γεμίζουν μόνο με αυτά που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν», ανέφερε.

images.jpg

Τα απορρίμματα που θα πηγαίνουν στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, όπως αυτές της Κόσιης και του Πεντακώμου, θα μπορούν να απορριφθούν μόνο στη συγκεκριμένη σακούλα, το κόστος της οποία θα λειτουργεί ως κίνητρο για να κάνει κάποιος περισσότερη ανακύκλωση.

«Θα διαφοροποιηθεί ο τρόπος υπολογισμού των σκυβάλων, ο οποίος θα στηρίζεται σε μια πιο δίκαιη προσέγγιση, δηλαδή στο τι παράγει ο καθένας», διευκρίνισε ο Υπουργός.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που προβλέπει προγράμματα «διαλογής στην πηγή» και «πληρώνω όσο πετώ» βρίσκεται αυτή την περίοδο σε δημόσια διαβούλευση, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες ο Υπουργός θα έχει συναντήσεις για το θέμα και με την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ