Φωτογραφία: Flickr/ fluffballs
Το για χρόνια εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του ΣΟΠΑΖ (από το 2015), περιήλθε –χωρίς κανείς να το περιμένει- στην ιδιοκτησία του Δήμου Λευκωσίας, ο οποίος έπειτα από δανεισμό το αγόρασε στην τιμή των 2,1 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, διαβάζοντας την επίσημη ανακοίνωση αντιληφθήκαμε πως της αγοράς δεν είχε προηγηθεί μία σύσκεψη για brainstorming ούτως ώστε να ξέρουν τι θα κάνουν με το εργοστάσιο. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο Δήμος, «η τελική χρήση του κτηρίου και του περιβάλλοντα χώρου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί θα συζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα βασίζεται σε πρώτη φάση στο υπό μελέτη «Σχέδιο Περιοχής ΣΟΠΑΖ. Θέλουμε η μελλοντική του χρήση να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη προς όλη την περιοχή, μια περιοχή που εφάπτεται της πράσινης γραμμής. Θα προτιμούσαμε το ΣΟΠΑΖ να αξιοποιηθεί είτε για ακαδημαϊκή χρήση, είτε για ερευνητικά προγράμματα ή γενικότερα με τρόπο που να βοηθά να αναπτυχθεί η περιοχή με πιο ορθολογιστικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη ότι τελευταία χρόνια αναπτύσσονται ραγδαία οικιστικές χρήσεις».
Στην ουσία δηλαδή, καμία συγκεκριμένη πρόταση εκτός από μερικές γενικότητες που δεν δίνουν το στίγμα του πώς θα αξιοποιηθεί η εν λόγω περιουσία.
Τη λύση έδωσαν, για ακόμη, μία φορά οι πολίτες, οι οποίοι πρότειναν διάφορες (πολύ καλές) ιδέες για την αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου, οι οποίες για να είμαστε ειλικρινείς μας άρεσαν πολύ και ελπίζουν οι υπεύθυνοι του Δήμου Λευκωσίας να τις δουν και να τις λάβουν υπόψη.
Μεταξύ άλλων λοιπόν, οι Λευκωσιάτες προτείνουν το παλιό εργοστάσιο του ΣΟΠΑΖ και ο περιβάλλοντας χώρος να γίνει μια κυπριακή τεχνόπολη, εφάμιλλη αυτής της αθηναϊκής περιοχής στο Γκάζι..
Άλλοι θα ήθελαν να δουν το σημείο να μετατρέπεται σε ένα αθλητικό κέντρο με δραστηριότητες όπως skateboard, ξιφασκία, τένις, καλαθόσφαιρα κ.ο.κ.
Πολλοί είναι δε αυτοί που θα έβλεπαν το παλιό εργοστάσιο του ΣΟΠΑΖ, να μετατρέπεται σε καθαρά χώρο πολιτισμού για εκθέσεις καλλιτεχνών και άλλα δρώμενα.
Ενδιαφέρουσα ιδέα είναι και η αξιοποίησή του χώρου σε υπαίθριο market το οποίο θα πουλά από βιβλία μέχρι φρούτα και λαχανικά, αλλά παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων πάσης φύσης. Ακόμη μία ιδέα που ξεχωρίσαμε ήταν αυτή της μετατροπής του χώρου σε υπαίθριο συναυλιακό χώρο ή μια industrial δημόσια βιβλιοθήκη. Τέλος, μία ιδέα που πραγματικά θα είχε ουσία, ήταν αυτή της μετατροπής του χώρους, σε κέντρο φιλοξενίας και φροντίδας άπορων και άστεγων συμπολιτών μας.
Όποια ιδέα και αν εφαρμοστεί, όπως και να αξιοποιηθεί ο χώρος, ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο και δεν θα περάσουν 15 χρόνια μέχρι να δούμε το τελικό αποτέλεσμα.