Ετοιμαστείτε για νέα περίοδο βαρυχειμωνιάς [από σήμερα Τετάρτη]

Το νέο βαρομετρικό χαμηλό, φαίνεται πολλά υποσχόμενο όσον αφορά τη βροχόπτωση, η οποία θα καλύψει όλο το νησί, ενώ κάποιες περιοχές θα δεχτούν μεγάλες ποσότητες νερού. Παράλληλα θα φέρει και σκόνη.

Article featured image
Article featured image

Έτσι είναι ο Μάρτης, εκεί που ετοιμάζεσαι να φυλάξεις τα χειμερινά σου ρούχα, σου σκάει μια σφήνα έξαρσης της κακοκαιρίας, και φέρνει πίσω τον χειμώνα.

Σύμφωνα με το kitasweather.com, από σήμερα Τετάρτη, ισχυρή σφήνα έξαρσης (Ridge) η οποία θα εγκατασταθεί και πάλι τις επόμενες ημέρες στη δυτική με κεντρική Ευρώπη, με αποτέλεσμα τον καλό και σχετικά θερμό καιρό (για την εποχή) στις εκεί περιοχές, κατά τις τελευταίες ημέρες του μήνα, ενώ η σφήνα ύφεσης – πλανητικής κλίμακας (Long Wave Trough – Planetary Scale), που θα περικλείει κι άλλες μικρότερες, δευτερεύουσες και αβαθέστερες υφέσεις (Short Wave Troughs), θα έρθει προς τα μέρη μας και θα φέρει κακοκαιρία.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα κυκλογένεση (δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού) στη βόρεια Λιβύη, που θα κινηθεί προς την περιοχή μας και αναμένεται να βαθύνει αρκετά.

Φτάνοντας στην περιοχή μας το βαρομετρικό χαμηλό, θα γίνει πολύ αργό και θα παραμείνει για μερικές ημέρες, πριν κινηθεί ανατολικά. Με βάση τα πιο πάνω, αυτό το χαμηλό φαίνεται πολύ υποσχόμενο όσον αφορά τις βροχές, όπου στο σύνολό τους θα καλύψουν όλο το νησί, με αρκετές περιοχές να δέχονται πολύ μεγάλες ποσότητες. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι συνολικές ποσότητες βροχής που φαίνονται είναι από περίπου 20 έως 100 χιλιοστά. Επίσης αυτό το χαμηλό, προερχόμενο από τη Λιβύη, αναμένεται να μεταφέρει σκόνη στην περιοχή μας την Πέμπτη και την Παρασκευή.

54799531_163299294581646_9204577590679961600_n.png


Όσο πλησιάζουν οι ημέρες, θα υπάρχει πιο λεπτομερής ενημέρωση όσον αφορά την εξέλιξη του χαμηλού και το πως θα επηρεάσει το νησί μας, αναφέρει το kitasweather.com.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα Τετάρτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος χωρίς να αποκλείονται μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα παράλια. Σταδιακά, νεφώσεις θα αρχίσουν να αναπτύσσονται, κυρίως σε ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά σε περιοχές του εσωτερικού και αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι βροχές/καταιγίδες θα ακολουθούν ανατολική/νοτιοανατολική πορεία και αναμένεται να επηρεάσουν τοπικά τα νότια και ανατολικά τμήματα του νησιού, αργότερα το απόγευμα. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και τοπικά θα συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με μικρή πιθανότητα χαλαζόστρωσης.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ στα παράλια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, 19 έως 21 στα παράλια και στους 7 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε, ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, 8 έως 10 στα παράλια και στους 0 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος χωρίς να αποκλείονται μεμονωμένες βροχές. Οι νεφώσεις θα αυξηθούν μετά το μεσημέρι και αναμένεται να σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και τοπικά θα συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με μικρή πιθανότητα χαλαζόστρωσης.

Την περιοχή θα επηρεάζει σκόνη από τη Λιβύη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια μέτριοι 4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, 18 έως 20 στα παράλια και στους 8 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ της Πέμπτης ο καιρός αναμένεται να καταστεί σταδιακά συννεφιασμένος με βροχές και καταιγίδες όπου, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, θα πρέπει να έχουν επηρεάσει όλο το νησί.

Την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να είναι έντονες και παρατεταμένες. Η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή την Παρασκευή ενώ το Σάββατο αναμένεται πτώση και αναμένεται σταδιακά να αρχίσουν χιονοπτώσεις στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ