Μίλα μου
Οι μαθητές που διακρίθηκαν στο 1ο Φεστιβάλ Επιστήμης μιλούν στη CITY
Οι μικροί ερευνητές και πιθανόν μελλοντικοί επιστήμονες παρουσίασαν καινοτόμες δραστηριότητες και επιστημονικές έρευνες, με τις καλύτερες και πιο ευφάνταστες από αυτές να βραβεύονται.
Στο πλαίσιο του πρωτοποριακού και πολυδιάστατου 1ου Φεστιβάλ Επιστήμης «sCYence Fair 2019», που διοργάνωσε για πρώτη φορά το Ινστιτούτο Κύπρου και στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές από 25 Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου, μεταξύ άλλων βραβεύθηκαν παιδιά από τρία σχολεία, διαγωνιζόμενοι σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες (Δημοτικά, Γυμνάσια, και Λύκεια). Κριτήρια για τις βραβεύσεις αποτέλεσαν τόσο η επιστημονική προσέγγιση από τις ομάδες όσο και η συνολική παρουσίαση.
Νικητές αναδείχθηκαν το Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου Γ’ με τη δραστηριότητα «Υδραυλικό ρομποτικό χέρι», το Γυμνάσιο Καθολικής Λεμεσού με τη δραστηριότητα «Αστέρια: Γέννηση-Ζωή-Θάνατος» και το Λύκειο Αγίου Ιωάννη Λεμεσού με τη δραστηριότητα «Μελέτη του νερού σε περιοχές του Τροόδους».
Η CITY μίλησε με όλους τους νικητές και μεταφέρει μέσω των απαντήσεών τους τον ενθουσιασμό των μελλοντικών επιστημόνων και ερευνητών του νησιού.
ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΔΑΛΙΟΥ Γ’ / ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΧΕΡΙ
Συνολικός αριθμός Δημοτικών: 4
Ονόματα Μαθητριών: Μαρία Ροσς, Ιωάννα Χατζηπαυλή / Στ’ τάξη
Καθηγητής: Δημήτρης Λαζάρου
Το βραβείο έδωσε ο Δρ. Μιχάλης Γιάγκου, Αντιπρόεδρος Διοίκησης Ινστιτούτου Κύπρου
Έχουμε κατασκευάσει ένα ρομποτικό υδραυλικό χέρι. Αποτελείται κυρίως από foamboard, ενώ ο κύριος μηχανισμός του αποτελείται από σύριγγες και χρωματισμένο νερό. Η κατασκευή που έχουμε φτιάξει δείχνει την εφαρμογή του υδραυλικού πιεστηρίου, η οποία σχετίζεται με την Αρχή του Πασκάλ.
Αυτό που μας βοήθησε να κερδίσουμε στο διαγωνισμό είναι ότι δουλέψαμε ομαδικά και παρόλο που υπήρξαν πολλές δυσκολίες, δεν το βάλαμε κάτω. Επίσης, είχαμε πολλή βοήθεια και υποστήριξη από τον δάσκαλό μας, κύριο Δημήτρη Λαζάρου, ο οποίος μας εμπνέει να αγαπήσουμε και να γίνουμε καλύτεροι στην επιστήμη. Ακόμη, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς μας, οι οποίοι μας παρότρυναν να λάβουμε μέρος στον διαγωνισμό και στέκονταν πάντα στο πλευρό μας όταν τους χρειαζόμασταν.
Ένα υδραυλικό πιεστήριο χρησιμοποιείται σε μηχανήματα της καθημερινότητας, όπως τα τρακτέρ και πολλά άλλα μηχανήματα ανύψωσης φορτίων.
Στο Φεστιβάλ μάς έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι όλα τα παιδιά, όλων των σχολείων, έκαναν εξαιρετική δουλειά και όλοι άξιζαν να πάρουν το βραβείο. Επιπρόσθετα, μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα από τις διαλέξεις που έκαναν εκεί.
ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ, ΛΕΜΕΣΟΣ / ΑΣΤΕΡΙΑ: ΓΕΝΝΗΣΗ - ΖΩΗ - ΘΑΝΑΤΟΣ
Συνολικός αριθμός Γυμνασίων: 11
Ονόματα Εμπλεκομένων Μαθητών: Νικόλας Γεωργίου, Μάριος Καραντώνης, Σαβέρης Σαββίδης, Κωνσταντίνος Τσίτσης, Χριστίνα Μάρκαρη
Υπεύθυνος Καθηγητής Δραστηριότητας: Ανδρέου Άντρη
Το βραβείο έδωσε ο Καθ. Κ. Παπανικόλας , Πρόεδρος Ινστιτούτου Κύπρου
Το project μας επικεντρωνόταν γύρω από βασικές αρχές της αστρονομίας και της κοσμολογίας, δηλαδή του κλάδου του αστροφυσικής ο οποίος επιχειρεί να περιγράψει το σύμπαν ως ενιαίο σύνολο. Τα αστέρια σχηματίζονται από ένα νεφέλωμα, δηλαδή αέρια και σκόνη, και με τον καιρό γίνονται μεγαλύτερα. Έχουν λαμπερό φως για λίγο διάστημα, αλλά μετά δεν έχουν πια αρκετά αέρια για να κάψουν και να παράγουν ενέργεια. Σταδιακά, καταρρέουν και πεθαίνουν. Όταν ένα αστέρι πεθαίνει, δημιουργεί αέρια και σκόνη από τα οποία μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία γέννησης νέων αστεριών. Το project μας ήταν θεωρητικό καθώς δεν χρησιμοποιήθηκαν τύποι και δεν διεξήχθησαν πειράματα. Οι επισκέπτες μας είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν το τηλεσκόπιο που είχαμε στο περίπτερό μας, να δουν το τον ήλιο με τη χρήση προστατευτικού φίλτρου καθώς και το φεγγάρι.
Πιστεύουμε ότι εκείνο που μας οδήγησε στο να κερδίσουμε το διαγωνισμό ήταν η αγάπη και το πάθος μας για την επιστήμη και συγκεκριμένα για τον κλάδο της Αστροφυσικής. Αποδείξαμε ότι, για το μικρό της ηλικίας μας, έχουμε αρκετές γνώσεις γύρω από αυτό το θέμα, γεγονός που εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή. Αυτές οι πτυχές, σε συνδυασμό με την ικανότητά μας να απαντάμε σε οποιοδήποτε ερώτημα μας απευθυνόταν καταφέραμε να κερδίσουμε.
Η δραστηριότητά μας στο σύνολό της δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή ζωή, αφού αναφερόταν σε διαδικασίες που απαιτούν εκατομμύρια ή ακόμα και δισεκατομμύρια χρόνια για να ολοκληρωθούν ή και να συμβούν. Το τελικό συμπέρασμα της δραστηριότητά μας όμως μπορεί να βρει εφαρμογή στην καθημερινή ζωή. Αφού στην κλίμακα του σύμπαντος μπορεί να γίνει ανακύκλωση και ναι δημιουργηθεί ένα καινούργιο αστέρι, έτσι και στη μικροσκοπική κλίμακα της Γης μπορεί να γίνει ανακύκλωση ενός πλαστικού μπουκαλιού.
Εκείνο που μας που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στο φεστιβάλ ήταν οι εξαιρετικές παρουσιάσεις των διαλέξεων από καταξιωμένους επιστήμονες. Η ασφάλεια και η οργάνωση του χώρου από το προσωπικό του ινστιτούτου και τους εθελοντές ήταν άψογη. Το Ινστιτούτο Κύπρου, με τη διοργάνωση του φεστιβάλ μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε ένα όνειρό μας πραγματικότητα!
ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΛΥΚΕΙΩΝ: ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, ΛΕΜΕΣΟΣ / ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΤΡΟΟΔΟΥΣ
Συνολικός αριθμός Λυκείων: 11
Ονόματα Εμπλεκόμενων Μαθητών: Κουμουδιού Ραφαελία, Παπαπέτρου Αντελίνα, Χρίστου Μαρία, Κοζάκου Μαρία, Καλλινάκης Αλέξανδρος, Χαραλάμπους Μάριος, Παπαπέτρου Θεοδόσης, Ματθαίου Μαργαρίτα, Λογγίνου Ιωάννα.
Καθηγητής Φυσικής: Νικόλας Νικολάου
Το βραβείο έδωσε ο Δρ. Π. Καρεκλάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου
Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το νερό μετά από την εμπλοκή μας στο πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα τα Γεωπάρκα. Έτσι, μετά από μια συζήτηση τόσο με τους συντονιστές καθηγητές μας όσο και με τη χημικό που ειδικεύεται στο νερό, καταλήξαμε να διερευνήσουμε την ποιότητα του νερού σε χημικές και φυσικές ιδιότητες και να κάνουμε μια σύγκριση ανάμεσα στο νερό από τις πηγές του Τροόδους και το νερό που πίνουμε στη Λεμεσό. Λόγω των αποτελεσμάτων που βρήκαμε μετά από διάφορες χημικές αναλύσεις που κάναμε αποφασίσαμε να διεξάγουμε τα αποτελέσματά μας μέσω ενός θεατρικού δρώμενου στην Κυπριακή διάλεκτο. Επιπρόσθετα θέλαμε να συνδυάσουμε τα αποτελέσματά μας με διάφορα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Κύπρου, θέλοντας να τονίσουμε τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων με βασικό προταγωνιστή το νερό.
Πιστεύουμε πως ο παράγοντας που μας βοήθησε να κερδίσουμε τον διαγωνισμό ήταν ο τρόπος που παρουσιάσαμε την αφίσα μας καθώς και το ενδιαφέρον που είχαμε όλο αυτόν τον καιρό κατά τη διάρκεια της ερευνητικής μας εργασίας. Πιστεύουμε πως η δόση σατιρισμού και γέλιου που δώσαμε στο δρώμενό μας ήταν τα κύρια στοιχεία της επιτυχίας μας. Τα σχόλια που πήραμε από τα παιδιά, τους επιστήμονες καθώς και τους γονείς που παρακολούθησαν το σκετσάκι μας αναφέρονταν στον διαφορετικό τρόπο διεξαγωγής των αποτελεσμάτων αλλά και στο ενδιαφέρον θέμα που επιλέξαμε.
Είναι κοινά παραδεκτό πως το νερό αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες στη ζωή του ανθρώπου. Γι’ αυτό πιστεύουμε πως πολλοί είναι οι άνθρωποι που θέλουν να ενημερωθούν για θέματα που σχετίζονται με το νερό. Έτσι με βάση αυτή την άποψη πιστεύουμε πως η έρευνά μας αυτή θα βοηθήσει αρκετό κόσμο, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Ήδη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αρκετός κόσμος ήθελε να ενημερωθεί για την κατάσταση του νερού σήμερα αλλά και να μάθει τις διαφορές που έχει το νερό στη Λεμεσό με το νερό που υπάρχει στις φυσικές πηγές του Τροόδους. Έπειτα πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν να μάθουν ποια προβήματα υγείας μπορεί να εξουδετερώσει το νερό. Συμπερασματικά, όλοι μας λίγο ή πολύ θέλουμε να ασχοληθούμε με το νερό αφού είναι ένας από τους κύριους παράγοντες για την επιβίωσή μας.
Μεγαλύτερη εντύπωση απ’ όλα όσα είδαμε στο φεστιβάλ μάς έκαναν οι ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που παρακολουθήσαμε. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αποκτήσαμε γνώσεις σε διάφορους τομείς μέσω των παρουσιάσεων και των επιστημόνων αλλά και των μαθητών από σχολεία όλης της Κύπρου. Επιπρόσθετα, εντύπωση μας έκαναν τα διάφορα θέματα με τα οποία εργάστηκαν τα υπόλοιπα σχολεία καθώς είχαμε την ευχέρεια μέσω των περιπτέρων του κάθε σχολείου να ενημερωθούμε για αυτά τα θέματα. Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως μέσω του συνεδρίου αποκτήσαμε σχέσεις φιλίας με παιδιά ακόμη και από την άλλη άκρη της χώρας μας. Τέλος, εντύπωση μας έκανε το γεγονός πως με την εμπλοκή μας στο συνέδριο αυτό συνεργαστήκαμε με άλλα παιδιά του σχολείου μας και αναπτύχθηκαν οι σχέσεις μεταξύ μας.
Εξαιρετικό το feedback για την πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Επιστήμης
Το «sCYence Fair 2019» περιελάμβανε ποικίλες, καινοτόμες και συνάμα διασκεδαστικές εκδηλώσεις, όπως επιστημονικά και εκπαιδευτικά διαδραστικά δρώμενα, πρωτότυπες εκδηλώσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις, προβολές και ενημερωτικές διαλέξεις, πειράματα και εργαστήρια, καθώς και ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες του Ινστιτούτου Κύπρου και του εξωτερικού.
Παράλληλα το Ινστιτούτο Κύπρου άνοιξε τις πόρτες του, δίνοντας τη δυνατότητα στους μικρούς ερευνητές αλλά και στο κοινό ευρύτερα, να περιηγηθούν στα εντυπωσιακά επιστημονικά εργαστήρια και τις εγκαταστάσεις του.
Πάντως, αν κρίνουμε από τις απαντήσεις που μας έδωσαν οι μαθητές, το μόνο σίγουρο είναι πως ο στόχος του Φεστιβάλ Επιστήμης να προσελκύσει το ενδιαφέρον ανθρώπων κάθε ηλικίας για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία, να εμπνεύσει και να παροτρύνει τους νέους να διευρύνουν τις επιστημονικές τους αναζητήσεις και να οραματιστούν μια καριέρα στους τομείς της επιστήμης, επετεύχθη και με το παραπάνω!
Δείτε στο slider παρακάτω πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το Φεστιβάλ: