Όταν μέσα σε δυο βδομάδες, το 2004, ο Κούρρης «κατάπιε» ολόκληρη την εκκλησία

Οι ποσότητες νερού, τότε, ήταν απίστευτα μεγάλες!

Όταν μέσα σε δυο βδομάδες, το 2004, ο Κούρρης «κατάπιε» ολόκληρη την εκκλησία

Οι ποσότητες νερού, τότε, ήταν απίστευτα μεγάλες!

Article featured image
Article featured image

Τρεις δεκαετίες πριν, εκεί που σήμερα βρίσκεται το φράγμα του Κούρρη, το μεγαλύτερο στην Κύπρο, βρισκόταν το χωριό Άλασσα.

Μετά την κατασκευή του, όμως, οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν παραδίπλα, ενώ το παλιό χωριό βυθίστηκε στα νερά. Το μόνο που καταμαρτυρεί πως κάποτε εκεί υπήρχε ανθρώπινη ζωή είναι τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, με το καμπαναριό να παραμένει αγέρωχο πάνω από το νερό, δημιουργώντας μια άκρως μαγευτική εικόνα.

Μετά τη λειτουργία του, το φράγμα υπερχείλισε δύο φορές. Η πρώτη ήταν το 2004, 15 χρόνια μετά τη λειτουργία του και έπειτα το 2012, μετά τη μεγάλη ανομβρία του 2008, όπου σχεδόν όλα τα φράγματα της Κύπρου είχαν στερέψει εντελώς!


kourris1.jpg

kourris2.jpg

kourris3.jpg


Σε σχέση με το 2004, οι ποσότητες νερού ήταν πολύ μεγάλες, εξ ου και όπως φαίνεται από τις πιο πάνω εικόνες που ανήρτησε στο γκρουπ ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ ο χρήστης Λούης Κυριάκου, μέσα σε μόλις δυο βδομάδες (από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 14 Φεβρουαρίου), το εκκλησάκι χάθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά κάτω από το νερό!


kourris5.jpg

kourris6.jpg


Αρκεί να καταλάβουμε πόσο πολύ ήταν το νερό το 2004, βλέποντας τις δύο πιο πάνω φωτογραφίες που επίσης ανέβασε στο γκρουπ ο χρήστης Ρένος Αντρέου. Ξέροντας πως οι φωτογραφίες του τραβήχτηκαν μόλις πριν από δύο βδομάδες, μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο πολύ νερό έριξε το 2004 όταν η εκκλησία είναι ακόμα ολόκληρη εκτός του νερού παρά το 77% της σημερινής πληρότητας του φράγματος.

Πιο κάτω και μία κάτοψη του ναού, από μια εντυπωσιακή σημερινή φωτογραφία που ανέβασε η Μαρία Ευρυπίδου, αποδεικνύοντας πως ο ναός έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά, εκτός φυσικά από το καμπαναριό.


kourris 4.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ