Η εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision μιλά αποκλειστικά στη CITY

Η φετινή εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision, λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση του κομματιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Τελ Αβίβ, δίνει την πρώτη της συνέντευξη στην Κύπρο και τον Γιάννη Πέτεβη.

Η εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision μιλά αποκλειστικά στη CITY

Η φετινή εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision, λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση του κομματιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Τελ Αβίβ, δίνει την πρώτη της συνέντευξη στην Κύπρο και τον Γιάννη Πέτεβη.

Article featured image
Article featured image

«Ποια είναι η Ντούσκα», «Τι στέλνει πάλι η ΕΡΤ»; Αυτές ήταν κάποιες από τις αντιδράσεις όσων δεν είχαν ακούσει το όνομα της Ελληνοκαναδέζας Κατερίνας Ντούσκα ξανά.

Εν μέρει λογικό, δεν είναι και το πιο mainstream όνομα, ό,τι και να σημαίνει τελικά mainstream. Ας πούμε, απλώς, πως η μουσική της (πιο δυτικός ήχος, αγγλόφωνα τραγούδια) δεν είναι κι ό,τι πιο «εύπεπτο» με βάση τα σημερινά ελληνικά μουσικά δεδομένα άρα και το ευρύ κοινό, εκ των πραγμάτων, δεν την ήξερε. Αυτό, όμως, άμα την ανακοίνωση του ονόματος της από την ΕΡΤ άλλαξε εν μια νυχτί.

Γιατί τότε μπήκαμε στο λούκι να απαντήσουμε στo «Ποια είναι η Ντούσκα» και στο «Τι στέλνει πάλι η ΕΡΤ», ειδικά οι eurofan. Και κάπου εκεί, ανακαλύπτεις-ανακαλύπτουμε- μια καλλιτεχνάρα. Μια ταξιδιάρικη φωνή που είναι εφάμιλλη των ειδώλων της, των Lykke Li, Banks, Nina Simone και Jessie Ware και που δικαίως οι ερμηνείες της έχουν παρομοιαστεί με αυτές της Amy Winehouse. Που κάνει καριέρα στα μέσα και στο κοινό που θέλει αυτή.

Αυτό θέλει η Eurovision; Και γιατί η Eurovision να θέλει κάτι συγκεκριμένο; Πόσες φορές μας έχει εκπλήξει και πόσες φορές κέρδισε ή πήγε στα ψηλά τραγούδι που δεν ακολούθησε τη ντεμέκ πεπατημένη του διαγωνισμού; Κάνε τη σούμα και θα δεις πως ίσως αυτές οι φορές, είναι και περισσότερες.

Eν αναμονή της επίσημης «πρώτης» του ‘Better Love’, ενός δυναμικού mid tempo τραγουδιού ευρωπαϊκού χαρακτήρα (σε μουσική των Katerine Duska, Leon of Athens & David Sneddon και στίχους των Katerine Duska & David Sneddon), οι δρόμοι της CITY και της Κατερίνας Ντούσκα συναντήθηκαν για μια ωραία κουβέντα.

50196340_770907096576597_2085906714762149888_n.jpg

Ανήκεις σε εκείνους τους «τυχερούς» καλλιτέχνες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν από το διαδίκτυο. Πώς έγινε η επαφή με την δισκογραφική και πώς το ίντερνετ έγινε τελικά το «όχημα» για μια δισκογραφική καριέρα;

Ανέβασα ένα ντέμο του τραγουδιού μου ‘One in a million’ το 2013. Ήταν η πρώτη μου απόπειρα να εκθέσω προσωπική μου δουλειά και χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες. Το έκανα με σκοπό να προσεγγίσω μουσικούς, να δημιουργήσω μια ομάδα συνεργατών, γιατί δεν υπήρχα στο μουσικό χάρτη. Ήταν τελείως απρόσμενο το ότι πριν καταφέρω αυτό, ξεκίνησε να παίζεται το ντέμο στο ραδιόφωνο και να με προσεγγίζουν μάνατζερ και δισκογραφικές εταιρίες.

Δεν είναι λίγο χαοτικό το ίντερνετ για να ξεκινήσεις από εκεί;

Στην εποχή που ζούμε είναι απαραίτητο. Κάποτε οι καλλιτέχνες χτυπούσαν τις πόρτες των δικογραφικών, ενώ πλέον μπορούν να αυτοδιαφημιστούν μέσω των μουσικών πλατφόρμων και των κοινωνικών δικτύων και να αποκτήσουν κοινό. Δεν σημαίνει πως δεν έχουν δύναμη πλέον οι δισκογραφικές απλώς έχουν και οι καλλιτέχνες και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το διαδίκτυο είναι τόσο χαοτικό όσο και ο κόσμος. Δεν έχει διαφορά. Είναι άπειροι οι καλλιτέχνες παγκοσμίως που διεκδικούν να τους δοθεί μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά αν αυτό είναι αποθαρρυντικό για κάποιον τότε σίγουρα δεν θα το πετύχει. Ο καλλιτεχνικός δρόμος είναι πολύ μακρύς και απαιτεί τεράστια επιμονή και πίστη.




Ποια είναι τα ινδάλματα σου. Και γιατί τους θαυμάζεις;

Καλλιτέχνες που σπρώχνουν τη μουσική μπροστά, που δεν φοβούνται να πειραματιστούν και που καταθέτουν την αλήθειά τους. Αυτοί που δεν κρίνουν τα τραγούδια τους βάση του πόσο έχουν πουλήσει. Είναι εύκολο στην εποχή που ζούμε να καταλήξεις περισσότερο επιχειρηματίας παρά καλλιτέχνης και να «κατασκευάζεις» μουσική. Πιστεύω αντιθέτως πως η αυθεντικότητα είναι κάτι που θα ανταμείβει πάντα τον καλλιτέχνη. Η Nina Simone είναι σίγουρα από τις αγαπημένες μου. Ήταν όλα αυτά και παραπάνω.

Ποτέ κατάλαβες ότι η μουσική είναι το «κάλεσμα» σου;

Από πολύ μικρή, αλλά ήμουν τόσο ντροπαλή που άργησα πολύ να το εκδηλώσω. Ένιωθα μια φυσική κλίση προς τη μουσική και μ´ έκανε πάντα να νιώθω πολύ όμορφα.

Η αυθεντικότητα είναι κάτι που θα ανταμείβει πάντα τον καλλιτέχνη

Δέχεσαι τον χαρακτηρισμό της Ελληνίδας «Amy Winehouse»;

Δεν είναι κάτι που δέχομαι ή δεν δέχομαι. Η Amy είναι θρύλος. Είναι τρομερά τιμητική σύγκριση. Δεν θα μπορούσα ποτέ να με συγκρίνω η ίδια με μια τόσο τεράστια καλλιτέχνιδα. Θα ήταν πολύ άβολο.

Ποια τα πρώτα σου μουσικά βήματα, ποιο το πιο τρελό πράγμα που έκανες για την μουσική και ποια η σημαντικότερη στιγμή σου έως σήμερα (μέχρι την επόμενη);

Ίσως το ότι παράτησα τη Νομική να θεωρείται τρέλα για κάποιους. Όλες οι στιγμές είναι σημαντικές. Όταν ωριμάζεις καλλιτεχνικά, καταλαβαίνεις πόσο έχει συμβάλλει σε αυτό η κάθε στιγμή και η κάθε εμπειρία, ειδικά η δύσκολες, οπότε είσαι απλά ευγνώμων.

Γιατί επιλέγεις ως έδρα της καριέρας σου την Ελλάδα και όχι τον Καναδά; Είναι πιο μεγάλο το challenge;
Νομίζω πως ίσως είναι μεγαλύτερο challenge να γράφω τη μουσική που γράφω στην Ελλάδα,
δηλαδή το να γράφω στα Αγγλικά και να έχω δυτικό ήχο. Έχω σαν βάση την Αθήνα και αυτό δεν χρειάζεται να με περιορίζει. Την αγαπώ πολύ την Ελλάδα, αντλώ μεγάλη έμπνευση αλλά ταξιδεύω αρκετά, και θέλω να δραστηριοποιούμαι και εκτός.



Θεωρείς πως το είδος μουσικής που εκπροσωπείς απευθύνεται σε εκλεκτικούς; Δεν είναι λίγο «ταμπέλες» αυτά; Τι εμποδίζει κάποιον από το να ακούει (και να του αρέσουν) και Ντούσκα, και Φουρέιρα και Παντέλιδη φερ ειπείν;

Φυσικά και είναι ταμπέλες. Όλα μουσική είναι και οι νέες γενιές δεν έχουν τέτοια κολλήματα. Υπάρχουν μουσικές που σε ψυχαγωγούν, μουσικές που σε συγκινούν, μουσικές που σε προβληματίζουν. Όλες χρειάζονται.

Τι να περιμένουμε από εσένα στην σκηνή της Eurovision;

Μ΄ ενδιαφέρει να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό σε όλα τα επίπεδα. Όταν μου έγινε η πρόταση, την αποδέχτηκα με τεράστια χαρά! Ο στόχος είναι να παρουσιάσουμε ένα τραγούδι που στέκεται σε ένα διεθνές φεστιβάλ. Σύγχρονο αλλά και με ταυτότητα. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει η Έφη Γούση, οπότε θα είναι σίγουρα μια εικόνα με έντονη σφραγίδα. Όλη μου η αφοσίωση είναι στο διαγωνισμό.

Τι θεωρείς πως έχεις να κερδίσεις εσύ, καλλιτεχνικά από έναν τέτοιο διαγωνισμό;

Τεράστια εμπειρία πρωτίστως. Μέσα απ’ αυτούς τους λίγους μήνες προετοιμασίας κερδίζεις χρόνια εμπειρίας. Είναι μια τεράστια παραγωγή και ένα τεράστιο stage που σου δίνει την ευκαιρία παγκόσμιας προβολής.

Katerine Duska 02.jpg


Τι έχεις να πεις σε αυτούς που αναφέρονται στον διαγωνισμό ως πιο ποπ, πιο mainstream, πιο... «εύπεπτο».

Να ακούσουν το νικητή του 2017! Η Eurovision τα έχει όλα, δεν αποκλείει ποτέ κανένα είδος μουσικής και καμία αισθητική. Έχει αναδείξει τους Abba και την Celine Dion και έχουμε δει από τον Sebastien Tellier έως τη Μαρίζα Κώχ.

Την Κύπρο στον φετινό διαγωνισμό θα εκπροσωπήσει η Τάμτα. Αν και ακολουθείτε διαφορετικά μουσικά μονοπάτια, πιστεύεις πώς έχει ελπίδες διάκρισης;

Φυσικά! Είναι από τις καλύτερες επιλογές και πιστεύω πως θα είναι στους πιο δυνατούς φέτος. Έχει πολύ μεγάλη εμπειρία, φανταστική φωνή και τρομερό στυλ.



Who is who

Katerine Duska 01.jpg

H Katerine Duska είναι Ελληνοκαναδέζα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός και ζει μόνιμα στην Αθήνα. Το album της «Embodiment» κυκλοφόρησε το 2016 από τη Minos EMI / Universal, και το 2018 το single της «Fire Away» επιλέχθηκε για να ντύσει μουσικά την επίσημη τηλεοπτική καμπάνια της Nescafe Canada.

Το μουσικό ύφος της περιλαμβάνει σκοτεινούς ήχους που θυμίζουν τα πρότυπά της όπως η Lykke Li, η Banks και η Jessie Ware και ο αξιοσημείωτος τρόπος που ερμηνεύει τα τραγούδια της έχει κατά καιρούς παρομοιαστεί με αυτόν της Amy Winehouse.

Η Katerine έγινε γνωστή με το hit της «One in a Million» και τη διασκευή της στο «Do I Wanna Know» των Arctic Monkeys η οποία έχει ξεπεράσει τις 2.000.000 προβολές στο YouTube.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς διεθνείς καλλιτέχνες όπως η LP, ο Albin Lee Meldau, ο Tom Baxter, η Yasmine Hamdan, o Oddisee, οι Kadebostany ενώ έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε μεγάλες σκηνές και φεστιβάλ σε Ελλάδα και Ευρώπη όπως στα The 02 Academy London, Rockwave Festival, Stavros Niarchos Cultural Center Foundation, Megaron Concert Hall και στο διεθνές φεστιβάλ "Give a home" του Sofarsound's /Amnesty International όπου ήταν μια εκ των 300+ καλλιτεχνών που συμμετείχαν με σκοπό την υποστήριξη των προσφύγων ανά τον κόσμο.

Η Katerine Duska ανήκει στο δυναμικό της Minos EMI / Universal Music Group

instagram.com/katerineduska

facebook.com/katerineduska

youtube.com/katerineduska

https://open.spotify.com/artist/40tNdcLMkz7RoHcykLSNwB

https://www.youtube.com/user/KaterineDuskaVEVO/videos

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ