Τι σημαίνει στ’ αλήθεια να είσαι Τουρκόσπορος;

Ο γνωστός, για τις απόψεις του, Δημοτικός Σύμβουλος του ΔΗΣΥ ξαναχτύπησε και ανατίναξε την μπάνκα.

Τι σημαίνει στ’ αλήθεια να είσαι Τουρκόσπορος;

Ο γνωστός, για τις απόψεις του, Δημοτικός Σύμβουλος του ΔΗΣΥ ξαναχτύπησε και ανατίναξε την μπάνκα.

Article featured image
Article featured image

Καμιά φορά αναρωτιόμαστε εάν το κάνουν επίτηδες για να βγουν από την αφάνεια, έστω και βαλλόμενοι από παντού, ή εάν η αφέλεια/άγνοια/ημιμάθειά τους, δεν τους επιτρέπει να φιλτράρουν τα όσα λένε και γράφουν στη δημόσια σφαίρα.

Όποιος και να είναι ο λόγος, δικαιολογίες και ελαφρυντικά δεν υπάρχουν και όχι γιατί θίχτηκε η ελληνικότητα των αδελφών Πάφιων, επειδή ένας Δημοτικός Σύμβουλος από την πόλη του Ζήνωνα την είδε εθνοσωτήρας και εκκαθαριστής του γένους, αλλά επειδή δεν νοείται ο οποιοσδήποτε να εκφράζει δημόσια απόψεις που υπονοούν ή εκφράζουν ευθέως ρατσιστική διάθεση, να χρησιμοποιεί επιθετικούς προσδιορισμούς για να μειώσει μια κοινωνική ομάδα και μετά να ξεπλένει τις ευθύνες του με ένα άκρως κυπριακό «μα εγώ εν το εννοούσα έτσι, εν άλλο που ήθελα να πω, τζαι αν έθιξα κανέναν απολογούμαι».

Από την άλλη, όταν διατηρείς/εκκολάπτεις/«αναγιώνεις» τέτοιου τύπου «προσωπικότητες» εντός της παράταξής σου και το γνωρίζεις ότι είναι τέτοιες –δεν είναι η πρώτη φορά που εν λόγω κύριος καταφέρεται δημόσια εναντίον μιας κοινωνικής ομάδας- τότε πρέπει έχεις κατά νου ότι το μπούμερανγκ επιστρέφει πάντα σε αυτόν που το πέταξε πρώτος και οι εκ των υστέρων καταδικαστικές αποφάσεις διαγραφής μοιάζουν με τσιρότο σε ανοιχτή πληγή που θέλει επειγόντως ράψιμο.

Στο σχόλιό του, ο Δημοτικός Σύμβουλος –πλέον όχι του ΔΗΣΥ- υποστήριξε ότι «η μόνη γνήσια τουρκόρατσα της Κύπρου είναι οι Παφίτες, οι οποίοι αλλαξοπίστησαν και έγιναν Μουσουλμάνοι για να γλυτώσουν τις περιουσίες τους».

Σύμφωνα, ωστόσο, με την εξήγηση που δίνεται στο λεξικό του Τριανταφυλλίδη, ο χαρακτηρισμός Τουρκόσπορος έχει δύο ερμηνείες και καμία δεν συνάδει με αυτήν του Δημοτικού Συμβούλου.

Η πρώτη εξήγηση, που χρησιμοποιείται συνήθως ως υβριστική, χαρακτηρίζει κάποιον που έχει Tούρκο πατέρα και Χριστιανή μητέρα. Ενώ η δεύτερη ερμηνεία που δίδεται και χρησιμοποιείτο παλαιότερα στην Ελλάδα, κυρίως για τους πρόσφυγες από Μικρά Ασία, αφορούσε Έλληνες που κατάγονταν από τουρκικές ή τουρκοκρατούμενες περιοχές.

Συμπέρασμα, όλο το πιο πάνω θα μπορούσε να αποφευχθεί με ένα απλό Google Search.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ