Δύο Κύπριες μάς περιγράφουν πώς είναι η ζωή τους στα Εμιράτα

Η Μαλβίνα έζησε εκεί για σχεδόν 4 χρόνια και η Γεωργία διαμένει και εργάζεται εκεί τα τελευταία 5 χρόνια. Και οι δύο στο Ντουμπάι.

Δύο Κύπριες μάς περιγράφουν πώς είναι η ζωή τους στα Εμιράτα

Η Μαλβίνα έζησε εκεί για σχεδόν 4 χρόνια και η Γεωργία διαμένει και εργάζεται εκεί τα τελευταία 5 χρόνια. Και οι δύο στο Ντουμπάι.

Article featured image
Article featured image

Αυτό που τους ζητήσαμε ήταν να μας περιγράψουν πώς είναι η ζωή και η καθημερινότητά τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και δη στο Ντουμπάι, γνωρίζοντας πως κυρίως λόγω θρησκείας υπάρχουν κάποιες απαγορεύσεις, κάποιοι κανόνες και κάποιες αρχές.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως οι απαντήσεις και των δύο μάς εξέπληξαν ευχάριστα, αλλά και μας προβλημάτισαν επίσης γνωρίζοντας πόσο λάθος «προγραμματισμένη» είναι ενίοτε η λειτουργία της δικής μας κατά τ’ άλλα φιλελεύθερης και προχωρημένης κοινωνίας.

Διαβάστε και (συγ)κρίνετε!



Η ΜΑΛΒΙΝΑ, βρέθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι, πριν περίπου 5 χρόνια, για να εργαστεί ως αεροσυνοδός στην Emirates. Ένα χρόνο και κάτι, αφότου επέστρεψε μόνιμα στην Κύπρο, περιγράφει την εμπειρία της στην αραβική χώρα.

emirates - city - malvina.jpg

Στην Emirates βρέθηκα από σπόντα. Περνούσα μια περίεργη φάση στη ζωή μου και μόλις είδα ότι η εταιρεία κάνει άνοιγμα στην Κύπρο, έκανα αίτηση. Χωρίς να καταλάβω καλά-καλά τι είχε γίνει, βρέθηκα να εκπαιδεύομαι σε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως.

Πολλοί ήταν αυτοί που με ρωτούσαν συνεχώς πώς είναι η ζωή εκεί για μια γυναίκα και αν έχει διαφορές από την Κύπρο. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές από την Κύπρο. Αντίθετα, κάποιες φορές ένιωθα πως είναι προνόμιο να είσαι γυναίκα στα Εμιράτα, ίσως γιατί φυσιογνωμικά μοιάζουμε σαν λαοί, οπότε μας αντιμετώπιζαν ως «δικούς» τους.

Είναι μία πολυπολιτισμική χώρα και αρκετά δυτικοποιημένη, ωστόσο, δεν παύει να είναι και μία μουσουλμανική χώρα που πρεσβεύει κάποιους κανόνες και αρχές που οφείλεις να ακολουθείς. Όπως, για παράδειγμα, το αλκοόλ για το οποίο πρέπει να έχεις άδεια για να αγοράσεις, ενώ υπάρχουν Εμιράτα στα οποία απαγορεύεται εντελώς η κατανάλωση.

Αυστηροί είναι επίσης και στο θέμα της εμφάνισης, κάτι που είναι απότοκο θρησκευτικό. Από σεβασμό, λοιπόν, στην θρησκεία τους, όταν κυκλοφορούσαμε δημόσια είχαμε καλυμμένους τους ώμους και όλα τα μέλη του σώματός μας. Αν προσέξεις αυτά, δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα. Αντίθετα, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασφαλές μέρος, με τα επίπεδα της εγκληματικότητας είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Όσον αφορά τα δικαιώματα μεταξύ γυναικών και αντρών, και πάλι δεν μπορώ να πω ότι εντόπισα ιδιαίτερες παρεκκλίσεις. Αυτό το εντοπίζεις περισσότερο ανάμεσα σε ντόπιους και ξένους. Τα Εμιράτα είναι μία χώρα που φροντίζει πολύ γενναιόδωρα τους κατοίκους της, ωστόσο με τους ξένους είναι λίγο πιο αυστηροί.

Έζησα στο Ντουμπάι σχεδόν 4 χρόνια και μπορώ να πω με σιγουριά ότι η καθημερινότητα είναι πολύ εύκολη. Τα έχεις όλα στα πόδια σου, κυριολεκτικά, αφού μπορείς να παραγγείλεις τα πάντα και να έρθουν στο σπίτι με delivery, χωρίς καμία χρέωση. Ενώ όλα τα καταστήματα είναι ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ, ακόμη και οι τράπεζες. Ως δυσκολίες θα ανέφερα την υπερβολική κίνηση στον δρόμο και το ότι για να βγεις πρέπει να το οργανώσεις καλά από πριν, δεν υπάρχει αυτός ο αυθορμητισμός που έχουμε στην Κύπρο.

Ούτε γαλάζιος, καθαρός ουρανός υπάρχει, και αυτό ήταν κάτι που μου έλειπε από την Κύπρο πολύ, εκτός από τους δικούς μου.



Η ΓΕΩΡΓΙΑ βρέθηκε στο Νουμπάι πριν 5 χρόνια για να εργαστεί στα γραφεία της εταιρίας Siemens. Όπως αναφέρει η ίδια, επέλεξε να δοκιμάσει την τύχη της εκεί, αφού ήθελε να εμπλουτίσει το βιογραφικό της και να αποκτήσει καινούργιες εμπειρίες. Πέντε χρόνια μετά, εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται στο Ντουμπάι, και παρότι θέλει να επιστρέψει στην Κύπρο κάποια στιγμή, προς το παρόν δεν θεωρεί ότι έκλεισε ο κύκλος της στα Εμιράτα.

emirates - city - georgia.jpg

Το να είσαι γυναίκα στα Ηνωμένα Αραβικά μπορώ να πω ότι είναι και προτέρημα, όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό. Το περιβάλλον είναι πολύ ασφαλές, ενώ η κοινωνία σέβεται και τιμά τις γυναίκες.

Γενικά, τα ΗΑΕ είναι μία πολύ ανοιχτόμυαλη και ανεκτική χώρα. Φέτος, για παράδειγμα, διανύουμε τη χρονιά της ανεκτικότητας και στο πλαίσιο των διάφορων δραστηριοτήτων που γίνονται, ήταν και η πρώτη επίσκεψη ρωμαιοκαθολικού Πάπα στα Εμιράτα.

Στην καθημερινότητα συναναστρέφεσαι με κόσμο απ’ όλα τα μέρη της γης, στον όροφο του κτηρίου που διαμένω χωρίς υπερβολή υπάρχουν πέραν των 65 διαφορετικών εθνικοτήτων. Αυτό σε μαθαίνει να συνυπάρχεις και να αποδέχεσαι ανθρώπους με εντελώς διαφορετική κουλτούρα από εσένα.

Είναι εκπληκτικό το πόσο καλά όλοι αυτοί οι πολιτισμοί και οι κουλτούρες μπορούν να συνυπάρξουν. Βέβαια, θεωρώ ότι αυτό οφείλεται και στις πολύ αυστηρές νομοθεσίες που ισχύουν και που όλοι υπακούμε. Ειδικά για εμάς που ζούμε εδώ με άδεια εργασίας, ένα παράπτωμα μπορεί να σημαίνει από φυλάκιση μέχρι απέλαση.

Απαγορεύεται, για παράδειγμα, να βρίζεις δημόσια και χρειάζεσαι άδεια για να αγοράσεις ή ακόμη και να καταναλώσεις αλκοόλ. Για το ενδυματολογικό δεν εντόπισα ιδιαίτερους περιορισμούς, μπορώ να πω ότι έξω στο δρόμο μπορείς να δεις ακριβώς ότι και στην Ευρώπη.

Η ζωή στα Εμιράτα είναι εξαιρετικά εύκολη, και αυτό δεν είναι πάντα καλό. Υπάρχει η παγίδα να καλομάθεις και μετά να μην μπορείς να ζήσεις αλλού. Οτιδήποτε θέλεις ή επιθυμείς μπορείς να το έχεις με ένα τηλεφώνημα ή με το πάτημα ενός κουμπιού. Από καθαρίστρια για το δωμάτιο και τα ρούχα σου, έως τα ψώνια από το σουπερμάρκετ τα οποία σου παραδίδουν στην πόρτα σου, ακόμα και αν πρόκειται για δύο ντομάτες. Όλα τα κτήρια είναι εξοπλισμένα με πισίνα, γυμναστήριο, και άλλα facilities, με κόστος που δεν είναι απαγορευτικό.

Κάτι που με ενοχλεί, είναι ότι ο κόσμος εδώ δεν περπατά καθόλου. Όχι μόνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά γιατί δεν έχει και πολλά σημεία που να μπορείς να επισκεφθείς με τα πόδια. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και χρειάζεσαι αυτοκίνητο ή μετρό.

Αυτό είναι κάτι που μου λείπει από την Κύπρο, όπως και η ανεμελιά που έχουμε. Στο Ντουμπάι οι ρυθμοί είναι πολύ γρήγοροι και πιεστικοί. Μου λείπει επίσης και ο καθαρός ουρανός μας. Εδώ δεν βλέπεις ποτέ γαλάζιο ουρανό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ