Έτσι ήταν η Barbie όταν έκανε το ντεμπούτο της

Το 1959 η Barbie κάνει το ντεμπούτο της.

Article featured image
Article featured image

Η διάσημη κούκλα Barbie, στις 9 Μαρτίου του 1959 έκανε το ντεμπούτο της και οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 800 εκατομμύρια.

Η ιστορία της ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 στις ΗΠΑ, όταν η Αμερικανίδα επιχειρηματίας Ρουθ Χάντλερ παρατήρησε ότι η κόρη της Μπάρμπαρα έπαιζε με χάρτινες κούκλες και διασκέδαζε δίνοντάς τους ρόλους ενήλικων γυναικών, σε μία εποχή που οι κούκλες αναπαριστούσαν μόνο μορφές νηπίων.

Έτσι, της δημιουργήθηκε η ιδέα για την κατασκευή μιας ενήλικης κούκλας, που θα κάλυπτε ένα κενό στην αγορά.

Η ιδέα της, άρεσε στον σύζυγό της Έλιοτ, συνιδρυτή της εταιρείας παιγνιδιών Ματέλ.

71knbmtsYVL._SY741_.jpg

Η αφορμή για την κατασκευή της Barbie δόθηκε το 1956, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στην Ευρώπη.

Η Ρουθ Χάντλερ ανακάλυψε στη Γερμανία μία ενήλικη κούκλα με το όνομα Bild Lilli και ήταν ό,τι ακριβώς ζητούσε για τη δική της δημιουργία. Αγόρασε τρία κομμάτια.

barbie_1959_first_editions.jpg

Το ένα το χάρισε στην κόρη της και τα άλλα δύο πήγαν κατευθείαν στο δημιουργικό τμήμα της Ματέλ.

Με την επιστροφή της στις ΗΠΑ, η Χάντλερ στρώθηκε στη δουλειά και ξανασχεδίασε την κούκλα, με την καθοριστική συμβολή του μηχανικού Τζακ Ράιαν, που δούλευε στην κατασκευή οπλικών συστημάτων για λογαριασμό του Πενταγώνου.

Barbie-original_1959.jpg

Η νέα κούκλα με το όνομα Barbie (χαϊδευτικό της κόρης της Μπάρμπαρα) έκανε την παρθενική της εμφάνιση στη Διεθνή Έκθεση Παιγνιδιών της Νέας Υόρκης στις 9 Μαρτίου 1959. Αυτή θεωρείται και η επίσημη ημερομηνία γέννησής της.

blonde-ponytail-1959-barbie.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ