Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία της Παναγίας των Παρισίων

Ο μητροπολιτικός ρωμαιοκαθολικός ναός της γαλλικής πρωτεύουσας.

Article featured image
Article featured image

Αν έχεις ταξιδέψει στο Παρίσι, λογικά θα έχεις επισκεφτεί και την Παναγία των Παρισίων. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το γοτθικό αριστούργημα βρίσκεται στο Ιλ ντε λα Σιτέ, ένα μικρό νησί στον ποταμό Σηκουάνα, στην «καρδιά» του Παρισιού.

O χαρακτηριστικός ναός του Notre Dame, που συνδέεται με τον μύθο του Κουασιμόδου, «περίμενε» καθημερινά τους επισκέπτες του για να τον εξερευνήσουν.

Οι ταξιδιώτες, αντικρίζοντάς τον, εντυπωσιάζονταν, ενώ είχαν μάλιστα και την ευκαιρία να ανεβούν στην κορυφή του ναού για να θαυμάσουν από ψηλά την εξαίσια θέα της πόλης.


Η θέα

photo-1513542328669-daa7f8962b01.jpg


Τουρίστες φωτογραφίζουν την Παναγία των Παρισίων

photo-1545052089-11ce0b6a5a73.jpg


13η ψηλότερη εκκλησία της χώρας

Παρά το εντυπωσιακό της παρουσιαστικό και την αναγνωρισιμότητά της, δεν είναι ούτε η μεγαλύτερη ούτε η πιο ιστορική εκκλησία της Γαλλίας.

Στη σχετική λίστα με τις ψηλότερες εκκλησίες της Γαλλίας βρίσκεται στη 13η θέση.

Έχει 35 μέτρα ύψος, 130 μέτρα μήκος και 48 μέτρα πλάτος.

photo-1547995657-19120b5c0805.jpg


Όσα προκαλούν θαυμασμό

Ο καθεδρικός ναός κοσμείται στο εξωτερικό του από υπέροχα αγάλματα και περίτεχνους σχηματισμούς. Η είσοδος σε αυτόν γίνεται από τρεις πύλες, που είναι στολισμένες με περίτεχνα γλυπτά.

Στο εσωτερικό του, θαυμασμό προκαλούν τα πολύχρωμα βιτρό και οι καμάρες στην οροφή του.

photo-1461771465070-80531c6afc3c.jpg


Μέσα στον ναό, υπάρχει επίσης μία κρύπτη, καθώς και ένα παλαιό εκκλησιαστικό όργανο.

Τον πλαισιώνουν δύο πυργίσκοι – κωδωνοστάσια.

Επίσης, σε μεσαιωνικές τοιχογραφίες αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ.

photo-1550531919-bf3b33262af7.jpg


Η ιστορία του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί, ή απλώς Νοτρ Νταμ, άρχισε να κατασκευάζεται το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄, ενώ ολοκληρώθηκε το 1272.

Μεταξύ του 1163 και του 1375, αμέτρητοι εργάτες και τεχνίτες εργάστηκαν για την κατασκευή του.

Ο ναός έγινε τόπος συγκέντρωσης όλων των τεχνών της εποχής και κέντρο πνευματικής καλλιέργειας. Πάνω σ' αυτά τα θεμέλια ιδρύθηκε το πασίγνωστο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, η Σορβόννη.

Ωστόσο, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, καταστράφηκαν* αρκετά ανάγλυφα και αποκεφαλίστηκαν δεκάδες αγάλματα.

Όταν στις 2 Δεκεμβρίου του 1804, στέφθηκε εκεί αυτοκράτορας ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο ναός ήταν σε άθλια κατάσταση.


Μια γρήγορη ματιά στη σημασία του #NotreDame για την ιστορία της Γαλλίας


Το μυθιστόρημα

Με κέντρο δράσης τον ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Παναγία των Παρισίων το 1831.

Μάλιστα, στο έργο του έγραφε για μια μεγάλη φωτιά που καταστρέφει τον ναό. Αποτέλεσμα του μυθιστορήματος ήταν να δώσει το έναυσμα για να επιτευχθούν οι εργασίες αποκατάστασης.

320604075.jpg


Καταστροφές

*Ο ναός βανδαλίστηκε κατά τη Γαλλική επανάσταση, αλλά οι ζημιές αποκαταστάθηκαν πλήρως από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc, χάρις το έργο του οποίου ο ναός έχει τη σημερινή του μορφή.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η εκκλησία είχε σωθεί.

Μάλιστα, είχε σωθεί και την τελευταία στιγμή τον Αύγουστο του 1944 όταν ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής του Παρισιού Ντίτριχ φον Σόλτιτζ είχε πάρει εντολές από τον Χίτλερ να ανατινάξει το Παρίσι για να μην βρουν τίποτα οι σύμμαχοι που πλησίαζαν την πόλη.

Γέφυρες και ιστορικά μνημεία όλα παγιδευμένα με εκρηκτικά και έτοιμα να εκραγούν, όμως, τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε το κακό και έτσι και η Παναγία των Παρισίων γλιτώνει από μια καταστροφή.

Στις 15 Απριλίου η Παναγιά των Παρισίων παραδόθηκε στις φλόγες. Η καταστροφή μεγάλη. Οι εικόνες με τον καθεδρικό παραδομένο στις φλόγες κάνουν τον γύρο του κόσμου.


AP_19105642323381.jpg


Με πληροφορίες από Euronews και Wikipedia

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ