Ένα #single_plastic_free νησί στο Αιγαίο

Στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Change Greek Islands, η Δονούσα γυρίζει σελίδα φέτος και γίνεται το πρώτο νησί του Αιγαίου που αγκαλιάζει το περιβάλλον, λέγοντας όχι στα πλαστικά μιας χρήσης.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ / Ιούλιος 2010


Στοχεύοντας σταθερά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Change Greek Islands, υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κάνουν τη Δονούσα το πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς πλαστικά μίας χρήσης.

Η πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινότητας Δονούσας και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δονούσας «Ποσειδών», τον Σύλλογο Επαγγελματιών Δονούσας και την Ένωση Δονουσιωτών Κυκλάδων.

Έναν χρόνο πριν, με αφετηρία τη Σίκινο, το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands ξεκίνησε την προσπάθεια αντικατάστασης των πλαστικών μίας χρήσης, αρχίζοντας από το πλαστικό καλαμάκι.

Όπως αναφέρει το ίδρυμα, το ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα οργανώνει, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στη Δονούσα, προσκαλώντας τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του νησιού να δεσμευτούν για τη συστηματική μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης από το νησί, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα.

Σημειώνεται πως η απαγόρευση θα ισχύει πριν την εξειδίκευση της πρόσφατης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία έως το 2021 θα απαγορευτούν σταδιακά τα πλαστικά μίας χρήσης στα κράτη-μέλη της.

Οι δράσεις στη Δονούσα θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 5 Απριλίου, με ενημέρωση των κατοίκων, υπογραφή συμφωνητικών δέσμευσης και δράσεις ευαισθητοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής της, η ομάδα του προγράμματος θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στους μαθητές του νησιού, θα πάρει μέρος στον καθαρισμό μονοπατιών και ακτών, θα πραγματοποιήσει υποθαλάσσιο καθαρισμό του λιμανιού σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Σύλλογος Άγριας Ζωής Νάξου, πρεσβευτή του προγράμματος Sea Change Greek Islands για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες.

Παράλληλα θα προσφέρει σε όλους τους κατοίκους του νησιού το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι Seachange Donoussa, καθώς και βιοδιασπώμενες σακούλες και καλαμάκια στις επιχειρήσεις.

Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ