Με ένα δηλητηριασμένο, νεκρό άλογο άγνωστοι σκότωσαν άγρια και σπάνια πτηνά

Το χρησιμοποίησαν ως δόλωμα.

Article featured image
Article featured image

Μια φρικιαστική ιστορία δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία εκτυλίχθηκε στη Θράκη, με θύματα άγρια και σπάνια πτηνά της περιοχής.

Με δόλωμα ένα δηλητηριασμένο νεκρό άλογο, άγνωστοι δηλητηρίασαν σπάνια αρπακτικά και άλλα πουλιά, σημειώνοντας συνολικά πέντε περιστατικά θανάτου, μόλις σε ένα μήνα.

Ειδικότερα, στις 15 Μαρτίου, εντοπίστηκαν νεκροί ένας Μαυρόγυπας κι ένας Χρυσαετός, κοντά στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς. Την ίδια ημέρα, στη διάρκεια επίσκεψης στις φωλιές των όρνιων στα Θρακικά Μετέωρα, η ομάδα του WWF, εντόπισε στο χωριό Εύθυμο και δίπλα σε μία στάνη, νεκρά: ένα μισοφαγωμένο άλογο και σε πολύ κοντινή απόσταση, μία αλεπού, ένα κοράκι κι ένα όρνιο.

Σημειώνεται πως το νεκρό όρνιο, που δεν πρόλαβε να ενηλικιωθεί, γεννήθηκε στο Εθνικό Πάρκο Vrachanski Balkan στη Βουλγαρία και ήταν ένας από τους πρώτους νεοσσούς, στο πλαίσιο της προσπάθειας, επανεισαγωγής του είδους στην περιοχή.

Επίσης, το γεγονός ότι ολόκληρο το πτώμα αλόγου χρησιμοποιήθηκε ως δόλωμα, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς επιστήμονες ως ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στη Θράκη, την τελευταία εξαετία, καθώς εκτιμούν ότι θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα τέσσερα αναπαραγωγικά ζευγάρια όρνιων που φωλιάζουν στα Θρακικά Μετέωρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2012, είχε σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό με τον ίδιο τύπο δολώματος, εξαφανίζοντας το σύνολο των όρνιων της αποικίας στα Στενά του Νέστου, καθώς και ότι η περιοχή δεν είναι σημαντική μόνο για τα όρνια αλλά και για τον Ασπροπάρη, το μικρότερο γύπα της Ευρώπης, που σήμερα απειλείται με εξαφάνιση παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, όπου έχουν απομείνει μόνο πέντε ζευγάρια. «Η συχνότητα των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι εξαιρετικά ανησυχητική και απαιτεί άμεση αντίδραση των αρμόδιων αρχών για την εύρεση των ενόχων και την ενημέρωση των πολιτών», υπογραμμίζει η Έλα Κρετ, χειρίστρια του εκπαιδευμένου σκύλου για εύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF Ελλάς.

Από την πλευρά του ο Δρ. Σταύρος Τσιαντικούδης, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, επισημαίνει ότι «όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στον εντοπισμό και χειρισμό νεκρών ζώων από δηλητηριασμένα δολώματα, θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τις δράσεις προστασίας, φύλαξης και ελέγχου για την πρόληψη και μείωση αυτών των δυσάρεστων και επικίνδυνων περιστατικών».

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, υπεύθυνη περιβαλλοντικής πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. «Πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ολιγωρία. Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου, σχετικά με τα Τοπικά Σχέδια Δράσης, για την καταπολέμηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, με στοχευμένες και συντονισμένες τοπικά δράσεις για τον περιορισμό της δηλητηρίασης της άγριας ζωής».

Για την «Προστασία του Μαυρόγυπα και του όρνιου στη διασυνοριακή περιοχή της ορεινής Ροδόπης», υλοποιείται ήδη από το 2016 το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE Vulture.

Στόχος του προγράμματος η μείωση των σημαντικών απειλών που δέχονται οι Μαυρόγυπες και τα όρνια στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας, στην ανατολική οροσειρά της Ροδόπης, με στόχο τη διατήρηση και την αποκατάσταση του πληθυσμού τους.

Σε ότι αφορά στη σημαντικότητα των Μαυρόγυπων και των όρνιων στο οικοσύστημα, οι ειδικοί επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν « είδη ομπρέλα» και εκτιμούν πως η προστασία τους αναμένεται να ωφελήσει σημαντικά και άλλα είδη αρπακτικών πουλιών με τα οποία μοιράζονται τις ίδιες περιοχές αναπαραγωγής και αναζήτησης τροφής.

Ο δε πληθυσμός τους δεν απειλείται αποκλειστικά και μόνο από τα δηλητηριασμένα δολώματα στην ύπαιθρο, αλλά και από την έλλειψη τροφής, την πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες και πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος και την ηλεκτροπληξία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ