Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά «νεογέννητος» εξωπλανήτης

Όχι, δεν πρόκειται για μια ακόμα μελανή οπή.

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με τον Κυπριακό Οργανισμό Αστρονομίας, αυτή είναι η πρώτη ξεκάθαρη φωτογραφία σχηματισμού εξωπλανήτη.

Τη φωτογραφία δημοσίευσε ο Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας και όπως γράφει στην σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το φωτεινό αντικείμενο δεξιά από το κέντρο της εικόνας.

Το κέντρο της εικόνας φαίνεται μαύρο γιατί εκεί βρίσκεται το άστρο PDS 70, του οποίου το φως μπλοκαρίστηκε ώστε να μπορέσει να αποκαλυφθεί ο εκκολαπτόμενος εξωπλανήτης.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του Φειδία Χατζηχαραλάμπους από τον Κυπριακό Οργανισμό Αστρονομίας:

Πρώτη φορά ανακαλύπτεται ένας εξωπλανήτης που βρίσκεται σε τόσο πρώιμο στάδιο της ζωής του.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περίπου 3800 εξωπλανήτες με διάφορα μεγέθη αλλά είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένας «νεογέννητος».

58732934_1857011241066243_4795050030698332160_n.jpg

Η «γέννηση» του εξωπλανήτη δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί καθώς αυτός κινείται μέσα σε ένα πρωτοπλανητικό δίσκο και βαρυτικά προσελκύει ακόμα υλικά από τον περιβάλλοντα χώρο.

Το μητρικό άστρο PDS 70 είναι ένας νεαρός αστέρας χαμηλής μάζας και ηλικίας μόνο 5,4 εκατομμυρίων ετών, ο οποίος διανύει στάδιο οπτικής μεταβλητότητας με ισχυρές χρωμοσφαιρικές γραμμές.

Ο δίσκος αερίων και σκόνης που τον περιβάλλει έχει πλάτος περίπου 130 αστρονομικών μονάδων δηλ 130φορές την απόσταση Ηλίου-Γης.

Ο εν λόγω εξωπλανήτης, έχει περίπου χρόνο πλήρης περιφοράς γύρω από το άστρο του 120 χρόνια, και από το οποίο απέχει γύρω στα τρία δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (όσο η απόσταση Ουρανού-Ηλίου).

H θερμοκρασία της επιφάνειάς του πλανήτη εκτιμάται σε σχεδόν 1.000 βαθμούς Κελσίου που είναι πολύ υψηλότερη από κάθε πλανήτη του δικού μας ηλιακού συστήματος.

H παρατήρηση του έγινε από αστρονόμους με το τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή και τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό «Astronomy and Astrophysics».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ