«Πιείτε, καπνίστε και φάτε (σαν) βόδια»

Η νέα υπουργός Υγείας της Νορβηγίας δεν είναι από την Κύπρο, αλλά θα μπορούσε να είναι!

Article featured image
Article featured image

Συνήθως, οι ειδήσεις που έρχονται από τους πολιτικούς αξιωματούχους άλλων χωρών και δη των βόρειων, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για εμάς εδώ στο Νότο, πού όντας πιο αλέγροι δεν μας αρέσουν ιδιαίτερα οι κανόνες και τα πρέπει που μας επιβάλλουν οι «ξενέρωτοι» της Ευρώπης.

Απόδειξη η νομοθεσία κατά του καπνίσματος η οποία ενώ υπάρχει, δεν εφαρμόζεται καθολικά, αλλά με εξαιρέσεις και προϋποθέσεις. Ωστόσο η νέα υπουργός Υγείας της Νορβηγίας, η 41χρονη Sylvi Listhaug –μέλος του δεξιού κόμματος Προόδου, έσπασε το στερεότυπο για την κουλτούρα των βόρειων χωρών, παρακινώντας δημόσια τον κόσμο, να τρώει, να καπνίζει και να κάνει ό,τι γουστάρει.

2b06d2ac-dad0-4efe-84a8-3b6a09b9d061.jpg

Σε πρόσφατη δήλωσή της που έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξής στο NRK, την κρατική ραδιοτηλεόραση της Νορβηγίας, όπου η νέα υπουργός τόνισε ότι οι άνθρωποι πρέπει «να μπορούν να πίνουν, να καπνίζουν και να τρώνε όσο κόκκινο κρέας θέλουν».

Όπως είπε η Listhaug, δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να λέει στον κόσμο τι είναι ή δεν είναι υγιεινό. Η 41χρονη πολιτικός συμπλήρωσε επίσης ότι «δεν σκοπεύω να είμαι η αστυνομία ηθικής», ενώ είπε επίσης ότι νιώθει συμπόνια για τους καπνιστές, τους οποίους και αποκάλεσε «παρίες» της κοινωνίας (τονίζοντας επίσης ότι είναι και η ίδια social smoker).

6688189.jpg

Γενικά το κλίμα της τοποθέτησής της ήταν ότι ο κόσμος πρέπει μόνος του να επιλέγει τι θα κάνει, το οποίο σημαίνει να μπορεί να φάει ένα βόδι και να καπνίσει ένα λιβάδι αν το θέλει. Η Listhaug πρόσθεσε επίσης το κάπνισμα πρέπει να επιτρέπεται σε κάποιους χώρους, επειδή γιατί όχι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Listhaug έχει διατελέσει και υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά παραιτήθηκε το 2018 μετά από ένα ατυχές ποστάρισμα στο Facebook.

Στη Νορβηγία πάντως αρκετοί δε φάνηκαν να ενθουσιάζονται με αυτό το attitude. Όπως είπε στο NRK η γενική γραμματέας της Νορβηγικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Anne Lise Ryel, η ίδια ανησυχεί ότι ο διορισμός της Listhaug μπορεί να πάει τη δημόσια υγεία πολλές δεκαετίες πίσω: «Φαίνεται να μην πολυκαταλαβαίνει τι είναι στην πραγματικότητα η δημόσια υγεία και πάει είναι τα καθήκοντά της σαν υπουργός στον τομέα αυτό.»

Φανταστείτε μόνο τι ρεύμα θα είχε η εν λόγω κυρία, εάν κατέβαινε υποψήφια στην Κύπρο.


Πηγή: LUBEN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ