Πιο ειλικρινείς και ευφυείς οι φαλακροί άντρες, σύμφωνα με ψυχολογική μελέτη
«Επιβλητικότητα», «δύναμη», «ευφυΐα», «ειλικρίνεια», «αρρενωπότητα», είναι κάποιες από τις ιδιότητες που, σύμφωνα με ψυχολογικές παρατηρήσεις, αποδίδονται συχνότερα σε φωτογραφίες φαλακρών ανδρών.
Τετάρτη 15 Μαΐου 2019
2
λεπτά
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science υποστηρίζει ότι οι φαλακροί άντρες θεωρούνται πιο ειλικρινείς και ευφυείς. Όπως αναφέρεται στη La Stampa, ο συντάκτης της μελέτης έφτασε σε αυτά τα συμπεράσματα μετά την ανάλυση τριών μελετών που είχαν διεξαχθεί προηγουμένως σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Αν και διεξήχθησαν με διαφορετικούς τρόπους, όλες τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ξυρισμένοι άντρες θεωρούνται ως κυρίαρχοι, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν μαλλιά.
Φαλακρότητα: Ένα φαινόμενο με πολλές διαστάσεις
Η έλλειψη μαλλιών αντιμετωπίζεται ως κάτι αρνητικό όχι μόνο στο γυναικείο «σύμπαν», αλλά και στο ανδρικό.
«Τα μαλλιά κατέχουν έναν σημαντικό ρόλο για το άτομο επειδή εκπέμπουν μηνύματα υγείας, νεότητας και ομορφιάς. Αρκεί μονάχα να σκεφτεί κανείς τις μορφές που απεικονίστηκαν από διάσημους ζωγράφους, όπως για παράδειγμα τις ‘Κεφαλές ενός Γέρου και ενός Νέου’ τού Leonardo da Vinci: η γήρανση ενός άνδρα δηλώνεται μέσω της φαλάκρας και των λευκών τριχών», εξηγεί η Bianca Maria Piraccini, αναπλ. Καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Bologna.
Leonardo da Vinci, Κεφαλές γέρου και νέου (1495-1500, Μουσείο Uffizi, Φλωρεντία)
H ίδια προσθέτει: «Τα μαλλιά και τα χτενίσματά τους παρέχουν μηνύματα. Ένας άντρας με μακριά μαλλιά αντιμετωπίζεται ως αντικομφορμιστής. Το punk κίνημα, που χαρατηρίστηκε μεταξύ άλλων από μαλλιά με χαίτη-λοφίο και διάφορα χρώματα, υποδηλώνει την πρόθεση της εξόδου από αυτά τα μοτίβα. Νεαρά άτομα υιοθετούν κομμώσεις για να μιμηθούν τον αγαπημένο τους ποδοσφαιριστή. Νά γιατί ένας νέος άντρας, που ίσως έχει φαλακρό πατέρα, νιώθει απόγνωση αν αρχίσει να βλέπει μια αυξημένη πτώση τριχών, αφού φοβάται ότι, αντί να μοιάσει στο ποδοσφαιρικό του ίνδαλμα, θα γίνει όπως ο γονιός του».
Εδώ έρχεται να δώσει παρηγοριά η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science, όπως επιβεβαιώνει και η Καθηγήτρια Piraccini: «Αυτό το ερευνητικό έργο αντιστρέφει τη σημασία του ξυρίσματος, που, από μέθοδος κάλυψης της φαλακρότητας, γίνεται πλέον στυλιστική επιλογή».
Η Roberta Rossi, ψυχοθεραπεύτρια και σεξολόγος στο Ινστιτούτο Κλινικής Σεξολογίας της Ρώμης και Πρόεδρος της FISS (δηλ. της Ιταλικής Ομοσπονδίας Επιστημονικής Σεξολογίας) σχολιάζει πως οι επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι οι φαλακροί άνθρωποι εγείρουν εκτίμηση και, ως εκ τούτου, το ταμπού της φαλακρότητας έχει πλέον ξεπεραστεί: «Ποιος ξέρει αν από σεξουαλικής απόψεως το φαλακρό κεφάλι δεν αναδεικνύεται σε νέα ερωτογενή ζώνη;».